Brand Turistic National sau cu ce ne laudam in materie de turism

De la Brandul de Tara care, stim cu totii, a creat suficiente dispute ajungem, asa cum era si firesc, la ceva mai palbabil si anume la Brandul Turistic National. Sau altfel spus la ceea ce crede fiecare din noi ca reprezinta din punct de vedere turistic Romania. Cred ca avem din plin cu ce ne lauda, totul e sa stim sa promovam aceste resurse turistice si apoi sa oferim turistilor veniti sa admire aceste minunatii confortul necesar indiferent ca este vorba de co-nationali sau de turisti straini. Degeaba ai ce daca n-ai cu ce…

Sa vorbesti despre frumusetile patriei intr-un singur articol e practic imposibil. Daca nu esti un soarece de biblioteca sau un om care-si desfasoara viata doar intre acasa si serviciu, ci ai mai si calatorit prin tara aceasta (e vorba de vacante nu de calatorii in interes de serviciu) ai ce povesti si ai cu ce argumenta recomandarile pe care le-ai putea face in materie de turism oricui ii place sa calatoreasca. De la Delta Dunarii la Baile Felix, de la manastirile Moldovei la Cheile Nerei, de la Cimitirul Vesel de la Sapanta si pana la Coloana Infinitului din Targu Jiu avem cu ce ne lauda fara nici un fel de modestie.

Avem maretia muntilor Carpati, indiferent ca e vorba de Orientali, Meridionali sau Ocidentali… nu degeaba muntii Fagarasului sunt supranumiti Alpii Transilvaniei. Si alaturi de muntii Fagaras mai la vest de acestia ne putem mandri cu muntii Retezat si cu Parcul National Retezat.

Parcul National Retezat e alegerea mea, si cred ca nu doar a mea, in materie de brand turistic national.  Desi pare doar o optiune personala e mai mult decat atat… Parcul National Retezat merita sa reprezinte Romania din punct de vedere turistic pentru ca e de o frumusete rara, aici natura a avut cel mai putin de suferit din cauza interventiei umane si e o adevarata placere sa-ti petreci vacanta in Retezat. As avea curajul sa compar muntii retezat cu padurea amazoniana: o zona frumoasa, salbatica si inainte de toata curata. Apoi Retezatul detine si cateva superlative ale Romaniei: aici se gaseste cel mai adanc lac glaciar – Zanoaga, aici se gaseste cel mai intins lac glaciar – Bucura, aici mai poti admira specii de plante si animale disparute din alte zone ale Romaniei si lista poate continua.

Dar aceasta nu e totul, cireasa de pe tort e faptul ca Parcul National Retezat este nominalizat la titlul de „Cele 7 minuni naturale ale lumii„. Momentan se afla pe pozitia 19, dar pana in 7 iulie 2009 poate ajunge printre primele 11 din categoria sa, apoi printre primele 3, iar in final poate ocupa locul 1 in categoria „Paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale” obtinand astfel si statutul de minune naturala a lumii. Ce inseamna aceasta ? Mediatizare, lumea incepe sa vorbeasca despre Retezat si cu atat mai mult va vorbi daca va ajunge sa fie ales una din cele 7 minuni naturale ale lumii. Presa scrisa, televiziunile din intreaga lume vor scrie despre cele 7 minuni naturale ale lumii si atunci toata atentia va focusa pe Parcul National Retezat toate celelalte obiective turistice romanesti fiind eclipsate de noua descoperire in materie de turism.

Daca vrei sa dai o mana de ajutor Parcul National Retezat poate fi votat aici pentru a ajunge una din cele 7 minuni ale lumii naturale: http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/RetezatNationalParkNationalPark/ (e nevoie de o adresa de e-mail si trebuie sa nominalizati pentru fiecare categorie cate un obiectiv)

Cu acest articol particip la concursul organizat de Premier Tour, pentru desemnarea brandului turistic national.

8 comentarii la „Brand Turistic National sau cu ce ne laudam in materie de turism”

 1.  Ai dreptate,avem cu ce ne lauda!Dar ca sa ajungem la locurile cu adevarat frumoase trebuie sa avem si drumuri.In Norvegia am umblat mult la vanatoare si am dat peste o familie care a mai fost in Romania(prin Moldova,manastiri),ar vrea sa vina din nou mai ales in perioada boncanitului la cerbul carpatin,nu neaparat la vanatoare dar au vazut reportaje cu cerbul in perioada respectiva si le-a placut foarte mult.Problema apare ca dupa ce m-am interesat cat costa…oamenii se mai gandesc,pretul,oficial,e aproape dublu fata de o vanatoare la ursul grizzly,unde era inclus si transportul.Sa nu spui ca bine facem ca avem tarife mari,asa ne ramane vanatul,oricum se vaneaza,dar au prioritate alesii poporului!
  Din pacate la noi in tara nu mai prea gasesti multi turisti straini carte vin prima data,mai vin cei care sau obisnuit,au prieteni sau chiar rude.

  • La noi functioneaza principiul imbogatirii peste noapte… de aceea chiar si romanii prefera sa-si petreaca concedile in strainatate pentru ca este mai ieftin iar conditiile sunt cu mult deasupra a ceea ce ofera turimul in Romania in momentul de fata. Dar cu toate acestea eu cred ca razboiul turismului nu este pierdut… avem cu ce sa ne laudam, dar trebuie sa ne schimbam mentalitatea: „catiga mai putin de la foarte multi”… aceasta inseamna sa castigi mai mult, nu sa castigi de la unul cat poti castiga de la trei…

 2. Dragii nostri,
  Multumim pentru sprijinul acordat Retezatului. Ideea noastra nu e sa eclipsam alte atractii turistice, ci sa atragem vizitatori in toata Romania, poate prin turism mai reusim sa reducem efectele crizei. Daca tot te deplasezi pana in Retezat fiindca ai auzit ca e un loc superb, de ce sa nu profiti sa vezi si alte locuri/ lucruri interesante? 
  Din pacate, deocamdata, cea mai mare parte din Romania e murdarita de ambalaje aruncate la voia intamplarii. Bila neagra pt romani. Poate reusim sa schimbam ceva in comportamentul oamenilor. Atunci ne va fi mai bine tuturor.

  • Nu ma intelegeti gresit, nu dumneavoastra eclipsati alte obiective turistice… va fi doar o stare de fapt, ceva firesc cand va ajunge sa fie suficient de mediatizat datorita acestei actiuni „Cele 7 minuni naturale ale lumii”… cat priveste comportamentul oamenilor e mai greu, mentalitatea de manelist e adanc inradacinata…

   Best regards !

 3. Multa bafta cu Premier Tour!
  Mie mi-a venit ca o manusa articolul asta! Sunt in ultimul an la marketing si am de pregatit un proiect despre un brand turistic si nu stiam despre ce sa fac…..mi-ai dat o idee acum 😛 ms de ajutor ca sa zic asa 😉

Comentariile sunt închise.