Connect – revista care te conecteaza cu tehnologia IT & C

Se spune ca prima impresie conteaza, aceasta prima impresie fiind uneori decisiva in ceea ce priveste relatiile care se stabilesc intre partile implicate.

Revista Connect a avut parte pe la sfarsitul anului 2010 de un face-lift pe partea de online: pe langa schimbarea domeniului de la connect.com.ro la connect.ro (printr-un redirect 301) a fost lansat si noul site folosindu-se cea mai cunoscuta platforma de blogging WordPress care se preteaza excelent pentru site-urile de stiri.

Prima impresie, de care vorbeam mai sus, cand intri pe noul site Connect nu este una tocmai placuta si daca n-as fi fost cititor al revistei Connect in format tiparit inca din 1999 as fi parasit site-ul in urmatoarea secunda celei in care am intrat.

Doar un brand din off-line bine ancorat in mintea mea m-a putut impinge sa merg mai departe pentru a rasfoi noul site care pe langa faptul ca e mult prea incarcat/aglomerat, are o structura care nu e orientata spre utilizator: daca un vizitator nu gaseste informatia pe care o cauta dintr-o privire si nu poate ajunge la ea din maxim 2-3 click-uri va fi tentat sa paraseasca pagina.
Propunerea mea: simplificati, simplificati, simplificati… si decat sa se incerce peticirea aspectului actual cred ca e mai productiv si mult mai indicat un redesign facut de cineva care cunoaste in detaliu anatomia unei teme WordPress. Si as opta pe un design table-less, cel actual fiind de domeniul Web 1.0

Fiind un site despre IT & C ma astept ca informatia sa fie organizata pe categorii de interese si prima impresie te face sa crezi ca meniul din stanga sus e ceea ce cauti, doar ca spre dezamagirea mea si probabil a multora acel meniu conduce spre un catalog gen GSM Arena.
Pe viitor mi-as dori sa regasesc acest catalog intr-un subdomeniu gen catalog.connect.ro si articolele ordonate pe categorii de interese (telefoane mobile, laptopuri, tablete pc, s.a.m.d.)

Un alt aspect care mi-a lasat un gust amar este viteza de incarcare a site-ului: 6 – 7 secunde pentru a se incarca prima pagina este nu mult ci foarte, foarte mult, lucru pe care-l resimti atunci cand folosesti o conexiune de internet mobil pentru a accesa site-ul care practic nu prea se mai incarca indiferent cate tigari ai fuma.

Rezultatele de 6 -7 secunde sunt pentru conexiunea mea la internet insa un test independent de viteza conduce la un timp de incarcare de 73 secunde pentru o conexiune de 1.44 Mbps (noroc ca Romania se afla pe locul 4 in lume in ceea ce priveste conexiunile broadband).

Ce-as face eu ca sa optimizez viteza de incarcare a site-ului ? Tinand cont ca e bazat pe WordPress as folosi pluginurile adecvate pentru a face cache si as reduce drastic numarul de imagini folosite pentru prima pagina: acum sunt 276 de imagini care se incarca atunci cand tastezi www.connect.ro si apesi ENTER, ceea ce este exagerat de mult…

Presupunand ca nu peste multa vreme site-ul se va imbraca intr-un design aerisit, functional, orientat catre utilizator si presupunand ca viteza de reactie se va imbunatati simtitor prin aplicarea pluginurilor de cache, mai ramane sa spun ce mi-as dori in plus de la noul Connect.

Stiu ca feed-back-ul cititorilor nu poate fi pus in practica imediat, insa as fi incantat ca pe viitor pe site-ul conect sa gasesc:
– o versiune pentru telefoanele mobile (exista un plugin wordpress pentru asa ceva);
– o aplicatie pentru iPad care-mi permite accesul direct la continut fara a mai folosi browserul web;
– o sectiune in care cititorii pot sa posteze review-uri despre terminalele mobile pe care le detin si pe care le folosesc;
– o sectiune cu recomandari de aplicatii pentru terminalele mobile (aplicatii pentru Android, iOS, etc.);
– o comunitate activa de comentatori in masura in care politica editoriala o permite (desi teoretic trebuie sa fie permis acest lucru, practic nu se vad semnele unui astfel de dialog);
– cat mai multe concursuri care sa implice activ participantii, momentan simpla inscriere mi se pare prea putin raportat la valoarea premiilor puse in joc (dar exclud acele concursuri bazate pe obtinerea de like-uri pe Facebook);

Si ceea ce este foarte important, as prefera ca site-ul Connect sa se dezvolte nu ca o extensie in online a editiei tiparite ci ca o completare a acesteia. Astfel mi-as dori sa citesc mult mai multe articole din domeniul IT & C decat o pot face acum.

Sincer vorbind gasesc in online site-uri care nu au un spate un brand insa ofera mult mai multa informatie decat Connect. Si e pacat pentru ca un brand confera credibilitate continutului pe cand consultarea unui site no-name te determina sa apelezi si la alte surse, si acest lucru necesita timp, iar timpul inseamna bani.

Update: Tot ce-i peste 1.000 de caractere e in afara concursului !!! Aici sunt incluse spatiile, cratimele, explicatiile pe larg si… concluziile 🙂

6 comentarii la „Connect – revista care te conecteaza cu tehnologia IT & C”

  1. Am intat si eu sa vad despre ce este vorba. Sunt sigur ca vor mai schimba treburle pe ici, pe colo. Am primit si eu o revista Connect odata cu finalizarea concursului Superblog. ce-i drept, este o copie aproape fidela a printului.

    • Asemanarea cu printul e valabil in cazul multor publicatii. Probabil e o incercare de a pastra imaginea intiparita in ochii publicului fidel.

    • Multumesc ! Dar nu mai am vreme pentru editiile tiparite… si sincer am adunat ani de zile colectia Xtrem PC si anul trecut am decis de comun acord sa o reciclez la Reamat ca nu mai aveam loc de ea…

Comentariile sunt închise.