15.000 de euro pe an din blog

Cine nu-l stie pe bloggerul Arhi sa ridice mana sus ? Nu va intreb cine-l citeste sau cine nu-l citeste dar cred ca toata lumea a auzit de Cetin Ametcea cunoscut in blogosfera sub numele de Arhi.

Arhi a avut amabilitatea sa dea un interviu publicatiei DailyBusiness in care sa ne povesteasca experienta sa ca blogger din 2007 pana in prezent. De obicei frunzaresc stirile din online citind pe diagonala, dar articolul de fata mi-a atras atentia suficient de mult ca sa-l tratez cu mai multa atentie.

Articolul e interesant prin faptul ca vorbeste despre lucruri concrete: pana acum toata lumea stia ca se fac bani frumosi din activitatea de blogger, dar nimeni nu stia exact cat. Arhi ne spune ca el castiga 15.000 de euro pe an la un trafic de 5.000 de vizitatori unici/zi scriind zilnic cate 2-3-4 articole. Ce pot sa zic e ca 1.250 euro/luna din blog nu e putin deloc, ba e chiar confortabil, insa aceasta dezvaluire va face ca unii bloggeri sa inceapa sa viseze frumos. Ori lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par.

Arhi a intrat pe piata prin 2007 cand blogul abia facea primii pasi in Romania si a avut avantajul de a fi la locul potrivit in momentul potrivit: practic orice blog care apare in ziua de astazi stie de existenta greilor din ZeList si inainte de a-si lansa propriul blog sunt sanse mari ca inainte sa-l fi fitit pe Arhi si altii ca el. Sunt curios daca n-ar exista ZeList care sa clasifice blogosfera dupa criterii mai mult sau mai putin obscure care ar fi fost evolutia in blogosfera si cine ar fi fost in topul nescris al preferintelor cititorilor ? Dar aceasta e doar o curiozitate personala si sunt convins ca in absenta unor instrumente de monitorizare si clasificare altfel ar fi stat lucrurile.

Acum haideti sa facem niste calcule elementare de matematica: 1.25o euro/luna, si 5.000 vizitatori unici/zi (150.000 vizitatori/luna) inseamna mai putin de 0,01 euro/vizitator. Eu am avut in luna august 6.000 vizitatori pe toata luna si un venit de 9 euro, adica 0,0015 euro/vizitator, adica de 6-7 ori mai putin decat Arhi, dar tinand cont de faptul ca singura metoda de monetizare a blogului meu e adsense care plateste asa cum stim cu totii ma pot considera un blogger care promite

Arhi mai spune in acel interviu ca suma de 1.250 de euro o scoate prin afisarea a 3-4 bannere lunar, adica pretul unui banner e de 300 – 400 de euro pentru un blog cu 150.000 de vizitatori lunar. Cum traficul pe blogul meu e de 25 de ori mai mic decat traficul pe blogul lui Arhi inseamna ca as putea sa vand bannere cu 12 – 16 euro bucata/luna (se baga cineva ? :))

Nu mai zic nimic, va las pe fiecare din voi sa descoperiti articolul de pe DailyBusiness….