DB Cache Reloaded – plugin wordpress

A trecut mai bine de o luna de cand n-am mai prezentat pluginuri wordpress utile oricarui blogger care se respecta catusi de putin si cred ca e cazul sa revin la obiceiurile mai vechi de a-mi impartasi bruma de cunostinte in materie cu cei care au nevoie de o mana de ajutor.

Astazi voi aduce in discutie pluginul wordpress DB Cache Reloaded care trebuie sa fie punctul de plecare pentru orice blogger care doreste sa aiba un blog care se incarca mai rapid indiferent de traficul pe care il are. Insa daca traficul blogului este trece constant de 2.000 – 2.5000 de vizitatori unici pe zi este recomandat sa se foloseasca impreuna cu alt plugin de cache a paginilor (dar despre aceasta intr-un articol separat).

DB Cache Reloaded este derivat din DB Cache (nu recomand sa fie folosit daca folositi o versiune de WordPress mai mare de 2.8) si la fel ca acesta realizeaza un cache (nu e cea mai inspirata exprimare dar momentan nu gasesc alta) cu rezultatele celor mai recente interogari ale bazei de date si in cazul in care intr-un timp determinat (pe care il putem seta noi sau lasa default 5 minute) exista cereri asemanatoare nu se mai interogheza baza de date ci se preiau rezultatele din cache. Din experienta personala folosirea acestui plugin de cache reduce numarul interogarilor bazei de date cu pana la 35%-36%, spatiul necesar pentru cache este practic destul de mic comparativ cu pluginurile de cache care realizeaza practic copii statice html ale paginilor generate dinamic.

Avantajul folosirii acestui plugin il constituie faptul ca celelalte pluginuri pe care le utilizati nu sunt afectate de prezenta sa, paginile de cache nefiind pastrate in format html (deoarece nu sunt copii fidele ale paginilor dinamice, ci copii ale rezultatelor interogarilor DB).

In afara de viteza de incarcare a paginilor blogului care creste prin folosirea unui plugin de chache se rezolva si alte probleme mult mai spinoase legate de consumul resurselor serverului de gazduire (CPU, RAM, etc.). Si am descoperit pe propria-mi piele ca DB Cache Reloaded rezolva problema cu care m-a confruntam aici WordPress 2.8.4 – probleme la adaugarea de etichete/tag-uri la articole

PS: N-am intrat in detalii in ceea ce priveste instalarea pluginului pentru ca e mult prea simpla… si in alta ordine de idei daca nu ai invatat inca sa instalezi si sa configurezi un plugin wordpress nu te prea vad citind astfel de articole ca cel de fata.

2 comentarii la „DB Cache Reloaded – plugin wordpress”

  1. Am incercat sa-l instalez dar nu am reusit. Cere permisiune 755 la wp-content, am verificat si este 755, si tot nu merge … Si mai cere permisiune de 755 la un fisier config.ini, pe care sincer nu l-am gasit … am incercat si db-config.ini, si tot nimic … Cred ca mai e de lucrat la pluginul acesta …

    • Incearca sa pui la wp-content 777 si la celelalte (db cacahe reloade si db-config.ini), iar dupa ce l-ai activat si setat revino pentru wp-content si db-cache-reloaded la permisiunea de 755…

Comentariile sunt închise.