Trafic lunar alocat: cum sa reduci consumul ?

De cand imi fac veacul pe internet nu de putine ori am vazut site-uri trecute pe banca de rezerva pentru simplu motiv ca au depasit traficul lunar alocat. N-a fost si cazul meu pentru ca mi-am estimat intodeauna nevoile si am ales pachetul de hosting corespunzator.

De cand am insa probleme cu consumul exagerat de resurse pe server, incercand diverse metode de a optimiza site-ul, adaugand in .htaccess codul de mai jos am constatat ca traficul zilnic consumat s-a redus simtitor (cel putin 50%) in conditiile in care numarul mediu de vizitatori a ramas constant:

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css application/x-javascript
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

Codul de mai sus nu face altceva decat o compresie (http compression) a elementelor text, html, css sau javascript din paginile servite de browser vizitatorilor.

Pe langa reducerea consumului de trafic alocat mai exista si avantajul ca paginile comprimate au timp de incarcare mai redus. Asa ca, din aceasta perspectiva, chiar daca planul de hosting e cu trafic nelimitat un site mai rapid nu strica nimanui.

In plus umbla vorba prin targ, personal n-am testat zvonul, ca pozitionarea in SERPs (search engine results page) este influentata si de viteza de incarcare a paginilor unui site: site-urile sunt afisate in rezultatele cautarii si dupa load time, adica paginile cu cel mai mic load time sunt afisate primele. Acum sa nu intelegeti ca acest parametru este singurul care influenteaza pozitia in SERPs a unui site, dar poate face diferenta fata de site-urile concurente…

15 comentarii la „Trafic lunar alocat: cum sa reduci consumul ?”

 1. Internal Error 🙂
  Chiar vream sa ma interesez ce ma fac daca am un fisier de 5mb ? Cum arhivez articolele de anul trecut astfel incat sa scada marimea dar sa fie accesibile.

  • Vezi poate nu se potriveste vreun caracter, am patit-o si eu cand am dat copy & paste…

   Cat priveste arhivarea articolelor vechi care sa ramana totodata accesibile, cred ca e destul de greu daca nu chiar imposibil… incearca sa mai faci loc stergand post revisions… sau ia mai mult spatiu pe server…

 2. Eu l-am luat litera cu litera ca nu ai optiunea aia de copy+paste activa. Si … merge cu succes. S-a imbunatatit mult timpul de acces pe blog. Il folosesc si la cateva site-uri cu succes.

 3. Da, trebuie ca si serverul sa fie configurat pentru compresie. Ideea e super, dar cred ca se simte la trafic mare; cel mai bun raport de compresie e la text/cod si astea ocupa cel mai putin – probabil pe la cateva zeci de mii de vizualizari pe zi traficul ar putea scadea vizibil.
  De curiozitate, nu creste utilizarea CPU chestia asta?

  • De obicei serverele Apache sunt configurate pentru asa ceva sau daca nu se poate rezolva relativ usor. Compresia se realizeaza doar pentru tipul de informatie precizat (imaginile ies din discutie) si intr-adevar se simte cand ai cateva mii de vizitatori unici zilnic (recordul meu a fost de aproape 5.000). Cat priveste utilizarea CPU eu n-am observat o crestere, dar se pare ca papa RAM (insa iarasi lucrurile sunt relative la numarul de vizitatori).

 4. Uneori, accesand unele site-uri observ ca se incarca greu.
  Intrebarea me de novice : recomandarea dv. poate fi utila si pentru a grabi accesarea ?

 5. scuza-ma, dar n-am inteles unde trebuie mai exact sa copiez textul.explica daca poti pt astia mai slabi cu duhu:))

Comentariile sunt închise.