Hotel Continental Brasov

Hotel Continental Brașov

Am avut impresia că știu destul de bine orașul Brașov și nu de puține ori m-am întrebat retoric de ce cei care vizitează pentru câteva zile orașul de la poalele Tâmpei sunt atât de impresionați de Brașov?

Ca un simplu locuitor al acestei urbe nu mai sunt ușor de impresionat de lucrurile prin care se promovează turistic orașul Brașov. M-am intersectat destul de des cu anumite obiective de interes turistic, le-aș recomanda cu căldură celor care ajung pentru prima dată în vizită la Brașov însă nu pot să nu mă încrunt puțin când descopăr pe unde se preumblă lumea când ajunge la Brașov. E foarte frumos prima oară dar după aceea te obișnuiești cu peisajul și nu ți se mai pare așa de interesant…

Zilele trecute, datorită aglomerației din zona turistică a Brașovului, am fost nevoit să-mi caut liniștea plimbărilor de seară pe străduțele lăturalnice din Centrul Vechi al Brașovului și am rămas impresionat pentru că nu bănuiam că frumosul se ascunde și în alte părți decât în cele consacrate.

Hotel Continental Brașov

Hotel Continental Brasov
Hotel Continental Brasov 1911

Astfel am descoperit o clădire abandonată pe strada Castelului, la numărul 50, cu o arhitectură care m-a făcut să mă îndrăgostesc la prima vedere și să încep să visez cu ochii deschiși… nu contează la ce anume, însă după ce m-am trezit din reverie am început să caut informații despre această minune arhitecturală.

Clădirea respectivă are o istorie de aproape 150 de ani, fiind construită între anii 1871 – 1873 după planurile arhitectului șef al orașului Peter Bartesch, ca locuință, pentru negustorul Tache Stănescu celebru în epoca respectivă. Construcția este în stil neobaroc cu puternice influențe vieneze, cu basoreliefuri și ornamente mari și generoase.

Ulterior a fost transformată în hotel (Hotel Continental Brașov) ce a funcționat până către anul 1947, când a fost naționalizat de comuniști și transformat în loc de detenție și anchetă pentru luptătorii anticomuniști, în special legionari și țărăniști.

Hotel Continental Brasov
Hotel Continental Brasov 2017

În acest moment clădirea este abandonată, probabil la mijloc este vreun litigiu în ceea ce privește dreptul de proprietate (am încercat să apelez la mai multe surse pentru a mă lămuri dar până în momentul scrierii acestor rânduri n-am primit nici un răspuns) sau poate a fost retrocedată moștenitorilor legali ai primului proprietar, negustorul Tache Stănescu.

Cert este că în cazul de față dreptul la proprietate este ca o sabie cu două tăișuri: administrația locală nu poate interveni pentru a restaura și conserva un monument istoric care este una dintre cele mai frumoase clădiri din Brașov, noul proprietar de drept (dacă situația juridică în ceea ce privește proprietatea este clară) nu are banii și nici interesul de a investi în această clădire și cel mai probabil speră că piața imobiliară se va arăta la un moment dat interesată de această proprietate.

Partea cea mai proastă este faptul că autoritățile nu pot constrânge proprietarii să întrețină și să păstreze în bune condiții clădirile pe care le dețin. Și ca tabloul neputinței să fie cât se poate de sumbru, în Brașov nu se plătește impozit pentru clădirile monument istoric.

Cazare Brașov la Hotel Continental

Hotel Continental Brașov
Hotel Continental Brașov

Când eram mai mic și cineva mă întreba ce o să mă fac când o să fiu mare răspundeam fără să stau pe gânduri că vreau să fiu pensionar. Toți cei care muncesc o viață de om speră să vine vremea când vor ajunge pensionari însă pentru mine cuvântul pensionar e ca un joc de cuvinte și are semnificația de proprietar pensiune.

După ce-am descoperit această clădire și istoria sa pe scurt nu pot să nu mă gândesc la faptul că trebuie să revină la strălucirea de odinioară și să devină un spațiu de cazare în Brașov.

În starea actuală în care se află clădirea nimeni nu are de câștigat și singura alternativă viabilă pentru a resuscita o astfel de clădire monument istoric din Centrul Vechi al Brașovului este aceea de a o transforma în hotel.

Nu știu care este valoarea acestei clădiri pe piața imobiliară (probabil undeva la 500.000 € – 1.000.000 €) dar sunt convins că în situația în care nu există nici un fel de litigii în ceea ce privește proprietatea se poate realiza o asociere cu cineva dispus să investească în renovarea, restaurarea și conservarea acestei clădiri.

Dacă aș spune acum pe acest blog că mi-ar place să investesc în această clădire pentru a o transforma în hotel m-ați crede nebun… dar nu-mi pasă ce credeți!