Concursuri Online

Există în online o anumită categorie de utilizatori care și-au câștigat reputația de concursomani sau vânători de concursuri.

În termeni largi prin concursomani sau vânători de concursuri se înțelege acea categorie de internauți cărora nu le scapă absolut nici un concurs desfășurat online la care să nu participe.

Deși e vorba despre un același grup de interese în materie de concursuri există totuși o mică diferență între cei doi termeni: concursoman este folosit mai ales de inițiații din grupul celor care participă la concursuri fiind oarecum sinonim cu pasionat de concursuri iar vânător de concursuri este folosit în mod special de către organizatorii de concursuri care sunt prinși cu garda jos când descoperă că cei care participă la concurs nu sunt în targetul lor.

Ba mai mult decât atât după mai bine de 10 ani în care am putut să observ comportamentul participanților la o gamă foarte variată de concursuri atât în ceea ce privește modul de organizare cât și în ceea ce privește premiile oferite cred că sunt cel mai în măsură să spun că diferența dintre un concursoman și un vânător de premii e cam ca diferența între o albină și o viespe.

Un concursoman este selectiv în ceea ce privește concursurile la care participă și își cântărește șansele de câștig pe care le are înainte de a participa pe când un vânător de concursuri chiar nu ratează nimic și de cele mai multe ori nici nu știe ce premiu se oferă la acel concurs sau cum este desemnat căștigatorul. Și datorită acestor diferențe un concursoman poate fi creativ atunci când participă la un concurs cu jurizare dacă estimează că șansele sale de câștig depind de ceea ce el poate oferi conform cerințelor concursului pe când un vânător de concursuri cel mai adesea nu înțelege care sunt cerințele concursului la care participă. Un concursoman se concentrează pe a crește vizibilitatea participării sale în ochii juriului pe când un vânător de concursuri va miza aproape întotdeuna pe cantitate acolo unde nu există limitări în această privință.

Pe lângă cele două categorii pe care eu le văd oarecum diferit mai există un grup aparte și destul de restrâns de participanți la concursuri pe care însă nu aș putea să îi numesc în vreun fel: cei care investesc financiar sume consistente în participarea la concursuri sau promoții, mizează întotdeauna pe câștiguri garantate și au ajuns practic să trăiască mai mult decât decent din această activitate pentru că ceea ce câștigă este scos la vânzare și transformat în bani gheață. Personal m-am intersectat cu puține persoane care practică această meserie și ca să vă faceți numai o idee spun ceea ce mi s-a spus și mie: o investiție de aproximativ 1.000 de euro în pliculețe de cafea solubilă s-a transformat într-un premiu constând într-o mașină Opel.

Personal cred că participanții la concursuri sau promoții sunt un rău necesar cât timp există regulamente de participare care nu vor permite sub nici o formă participanților să escaladeze bunul simț. Dar cât timp regulamentul e doar un model găsit pe internet și completat doar cu datele organizatorului nu te poți plânge de rezultate ci doar de profesionalismul persoanei delegate să supravegheze organizarea și desfășurarea acelui concurs.

Mi se pare interesant faptul că multă lume este deranjată de concursomani și vânători de concursuri dar în afară de vorbe lumea nu prea ia atitudine în această privință cu toate că nu ar fi atât de greu să triezi participanții la concursuri în primul rând printr-un regulament de participare bine gândit și în al doilea rând prin aplicarea a două lucruri care ar reduce cu cel puțin 75% numărul de participanți la un concurs: primul ar fi acela ca participantul căștigător să suporte costul transportului prin curier al premiului câștigat iar cel de-al doilea lucru care ar descuraja implicarea vânătorilor de concursuri ar fi acela ca participantul câștigător să suporte contravaloarea impozitului pe venit de 16% din valoarea premiului.

Adevărații vânători de concursuri sunt persoane fără venituri și se bucură de orice pliculeț de supă instant câștigat cât timp îl primește acasă fără nici un cost suplimentar. Spune-le însă acestor tip de participanți că vor suporta costul transportului și impozitul pe venit dacă vor câștiga vreun premiu și se vor gândi de două ori dacă se merite să participe sau nu la concursul tău.

Dar nimeni nu face nimic pentru că… toți cei care sunt implicați în organizarea unui concurs știu adevărul gol-goluț: clientul care suportă cheltuielile campaniei de promovare prin intermediul unui concurs vrea rezultate palpabile de la agenția care intermediază organizarea concursului și aceste rezultate se vând cel mai bine împachetate în cifre, adică în numărul de participanți. Dar ia încearcă ca în locul unei simple campanii de abonare la newsletter să abordezi și capitolul vânzări pentru a face o diferență între vânătorii de concursuri și persoanele direct interesate de brand (cel care doar s-a abonat la newsletter să primească o șansă iar cel care a cumpărat să primească un număr de șanse proporțional cu suma cheltuită pe cumpărături). E puțin mai greu de gestionat o astfel de campanie însă rezultatele pot fi pe măsura așteptărilor: șansele ca premiul să nu ajungă la un oportunist ci la o persoană direct interesată de brand sunt foarte mari.

În altă ordine de idei deși concursomanii și vânătorii de concursuri sunt blamați nu spune nimeni că acesta este răul cel mai mic în ceea ce primește organizarea și derularea unui concurs: maxim 20% – 25% din suma alocată organizării unui concurs constituie fondul de premiere iar restul de 75% – 80% constituie cheltuieli legate de organizarea concursului (dezvoltare platformă/site/aplicație concurs, promovare concurs, comisioanele agenție, etc.). În loc să fie pus sub lupă profesionalismul celor implicați în organizarea și desfășurarea concursului se preferă calea cea mai ușoară dându-se vina pe vânătorii de concursuri.

De asemenea știu că în cazul unei campanii promoționale care implică cumpărarea unui produs și trimiterea unui cod prin SMS sau folosirea codului online rezultatele se învârt în jurul mediei de 0,035% adică la fiecare 100.000 produse cumpărate se folosește codul de participare promoțional doar pentru 35 de produse. Oamenii din domeniu spun că e un rezultat bun, eu mă abțin de la a crede ceva dar nu pot să nu mă întreb cui se adresează acea promoție și care e gradul de retenție după încheierea campaniei promoționale? În acest caz unde sunt vânătorii de concursuri pe care să aruncăm vina?!

Probleme sunt în zona concursurilor online dar ceea ce se vede sau despre ce se vorbește este doar o crustă care poate fi tratată sau pur și simplu spartă dacă se dorește un tratament mai dur. Vedem doar vârful aisbergului însă adevăratele probleme sunt sub linia de plutire: e mai ușor să ne plângem din pricina vânătorilor de concursuri în loc să ne facem treaba sau să încercăm să rezolvăm problema din rădăcină prin aplicarea unor principii care ar descuraja vânătorii de concursuri la care regula bunului simț nu funcționează.

Rețineți așadar organizatori de concursuri două aspecte care fac minuni în privința descurajării participării vânătorilor de concursuri la campania voastră: costul transportului să fie suportat de  către câștigător și impozitul pe venit să fie de asemenea achitat de către câștigător.

Nu iau apărarea concursomanilor dacă aceasta se înțelege prin aceste rânduri, sunt de-a dreptul sictirit de acei participanți care încearcă să-și crească șansele de câștig în mod artificial, dar nici nu pot trece cu vederea carențele din organizarea concursurilor. Când ești superficial nu poți avea pretenția la rezultate deosebite pentru că cine seamănă vânt culege… furtună.

2 comentarii la „Concursuri Online”

  1. Cu toata stima si respectul, dar eu nu cred ca impozitarea castigatorului este cea mai buna solutie. Hai sa presupunem ca amandoi provenim din familii nevoiase, suntem studenti si castigam o masina la un concurs. Din cauza imposibilitatii achitarii transportului si impozitului nu vom putea intra in posesia premiului.

    • Încearcă să vezi lucrurile și din alt punct de vedere: codul fiscal spune că toate veniturile sunt supuse impozitării așa că n-ar fi altceva decât o reașezare în albia firească a lucrurilor.

      Da, poate parea nedrept să câștigi un ditamai premiu și să nu-ți permiți să-l revendici datorită acelui impozit dar pornind de la aceasta organizatorii de concursuri și campanii promoționale pot începe să fie mai creativi iar participanții mai responsabili.

Comentariile sunt închise.