Ora de vara

Duminica dimineata, pe 28 martie 2010, cand va veti trezi va fi deja tarziu… Tarziu pentru ca se trece la ora de vara, ora 3:00 devine ora 4:00 si avem de-a face cu ce-a mai scurta zi din an: de doar 23 de ore.

Daca trebuie sa ajungeti undeva fixati-va ceasurile cu o ora inainte de cu seara si bagati-va in pat cu o ora mai devreme decat de obicei caci punctualitatea este politetea regilor.

Mai multe despre ora de vara nu va mai spun, insa puteti citi ce-am scris la ora de iarna si veti intelege cum stau lucrurile.

Si nu uitati de ora pamantului: sambata seara intre orele 20:30 si 21:00 stinge lumina…

Ora Pamantului 2010 – nu uita sa stingi lumina

Anul acesta Ora Pamantului – Earth Hour va fi sarbatorita in data de 27 martie 2010, intre orele 20:30 si 21:30, ora Romaniei. Daca-ti pasa de planeta pe care traiesti, daca vrei ca urmasii tai sa traiasca intr-un mediu favorabil, sa nu fie sufocati de poluare si de incalzirea globala Stinge Lumina pentru 60 de minute.

Poate ti se pare ca gestul tau este nesemnificativ insa daca te gandesti ca inca 1 miliard de persoane incearca sa faca lucrul acesta lucrurile o sa-ti apara intr-o alta lumina. E ca si atunci cand ti se pare rusinos sa ceri restul de 1 ban cand mergi la cumparaturi, dar cand 1 miliard (1.000.000.000) de cumparatori nu primesc restul de 1 ban magazinul cu pricina face un profit de 10 milioane de lei noi (10.000.000), suma cu care pot fi cumparate 25 de apartamente vandute la pretul de 100.000 de euro.

Daca esti blogger poti face un gest simbolic stingand lumina si pe blog cu ajutorul pluginului WordPress Earth Hour, plugin pe care l-am prezentat pe blog cu un an in urma.

Toate acestea fiind spuse va astept sa stingem lumina impreuna !

Daca ai fi Pamantul pentru o zi, ce le-ai transmite oamenilor?

Intrebarea din titlul cred ca trebuie sa si-o puna oricine, iar ce-l mai firesc raspuns ar fi o veche zicala din popor: „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!

Si plecand de la aceasta zicala, analizand printr-un proces de introspectie ceea ce noua nu ne place, raspunde la intrebarea „Daca ai fi Pamantul pentru o zi, ce le-ai transmite oamenilor?

Pentru ca nu-mi place sa umblu cu hainele murdare, pentru ca nu-mi place ca cineva sa-mi arunce gunoaie in curte, pentru ca nu-mi place sa fac pe mine ci folosesc toaleta si pentru multe alte lucruri care tin de igiena si curatenie, daca as fi pamantul pentru o zi le-as transmite oamenilor: Pastrati-ma curat, nu aruncati gunoaiele pretutindeni, tratati orice loc pe unde treceti ca si cum ar fi propria voastra curte, propria voastra gradina, propria voastra casa…

Citește mai multDaca ai fi Pamantul pentru o zi, ce le-ai transmite oamenilor?

Ora de iarna: tic-tac,tic-tac…

Maine 25 octombrie 2009 va fi cea mai lunga zi din an: va avea 25 de ore pentru ca in noaptea de sambata spre duminica trebuie sa va dati ceasurile cu o ora in urma, ora 4:00 devine ora 3:00 (puteti sa le fixati din aceasta seara ca sa dormiti o ora in plus, sa nu sariti ca arsi ca ati intarziat la nu stiu ce intalnire).

De fapt e impropriu spus ora de iarna pentru ca de fapt e vorba ora oficiala – ora astronomica, numita astfel prin contrast cu ora de vara introdusa pentru a folosi la maxim lumina naturala a zilei si a face economie cu iluminatul public, casnic sau industrial.

Citește mai multOra de iarna: tic-tac,tic-tac…

Pungi biodegradabile la tot pasul

Probabil stiti ca incepand cu 1 ianuarie a.c. s-a introdus obligativitatea achitarii a 20 de bani (2.000 de lei vechi) de catre comercianti pentru fiecare punga oferita clientilor confectionata din materiale nebiodegradabile.

Toata lumea stie ce s-a intamplat dupa 1 ianuarie 2009 si ce-au inteles comerciantii ca inseamna aceasta EcoTaxa: pentru fiecare pungulita, chiar si pe cele de 1 ban, iti cereau 20 de bani ca asa cere legea. Nu conta ca punga oferita era sau nu biodegradabila, toate pungile oferite clientilor erau tratate cu pretextul EcoTaxei desi acest aspect nu se reflecta in partea de contabilitate singurii beneficiari ai acestei gaselnite fiind comerciantii nu mediul.

Citește mai multPungi biodegradabile la tot pasul

Site-ul zilei: Economiseste pentru tine! Economiseste pentru maine!

Usor de zis, greu de… va asteptati sa spun „greu de pus in practica” ? Nu, ci e greu de acceptat… caci la nivel teoretic imbratisam fara nici un fel de repulsie orice curent ecologic dar cand sa trecem la practica nu acceptam nici in ruptul capului sa renuntam la confortul nostru cel de toate zilele. Dar credeti-ma ca nici nu este nevoie sa faceti lucrul acesta, in schimb puteti sa faceti lucruri care poate vi se par marunte dar care facute zi de zi va ajuta sa descoperiti cata risipa faceti fara macar ca sa va dati seama.

Site-ul pe care vi-l propun astazi se numeste sugestiv Economiseste pentru tine! Economiseste pentru maine! si incearca sa ne sensibilizeze fata de consumul iresponsabil a resurselor pe care le avem la dispozitie.
Veti descoperi pe acest site ca se consuma mai mult decat este nevoie, veti descoperi trucuri si sfaturi care sa va ajute sa faceti economie (la energie electrica, la gazele naturale, la apa menajera, etc.). Exista chiar si un calculator de reurse prin care va puteti estima consumul lunar. Sa nu va speriati daca e mai mult decat cheltuiala la intretinere.

Iar daca sunteti amatori de concursuri, aveti la dispozitie si un concurs la care puteti participa pana pe 31 mai 2009, iar marele premiu e o excursie la Bruxeles.

Gestul si intentia conteaza

A trecut si Ora Pamantului… acest blog a stins lumina pe 28 martie 2009, orele 20:30 – 21:30 si probabil o va face si la anul in ultima sambata din martie daca va mai fi activ si nu-l voi abandona. Surprinzator, sau nu, romanii au avut o scuza puerila pentru a nu lua parte la aceasta actiune desfasurata la nivel mondial. A contat mai mult un meci de fotbal, pe care oricum l-am pierdut pentru ca fotbalul romanesc e sub orice critica, decat un simplu gest de solidaritate pentru a arata ca ne pasa de incalzirea globala. Cine este de vina pentru aceasta scuza ? Nu stiu, probabil Federatia Romana de Fotbal care ar fi putut sa programeze meciul in alta zi sau la alta ora. Dar chiar si asa ma indoiesc ca romanii ar fi stins lumina de Ora Pamantului.

Si n-ar fi stins lumina nu pentru ca nu ar fi fost informati ci pentru ca nu le pasa sau poate nu inteleg faptul ca la un moment dat vom ajunge sa avem veri cu temperaturi apropiate de 100 grade Celsius. Nu e un scenariu SF, e o realitate cat se poate de cruda, e un scenariu apocaliptic pentru ca la 100 de grade Celsius apa fierbe… si la temperatura aceasta vom fierbe la propriu in sucul propriu.

Citește mai multGestul si intentia conteaza

Earth Hour – plugin pentru WordPress

Acum o saptamana scriam articolul Ora Pamantului – Earth Hour despre ce ar trebui sa facem in ultima sambata din luna martie a fiecarui an daca ne pasa de planeta noastra, de evolutia gradului de poluare a mediului si de folosirea resurselor naturale fara nici un discernamant.

Astazi am gasit un plugin pentru WordPress numit Earth Hour care o data instalat contorizeaza cat timp mai este pana la „Ora Pamantului”, adica mai exact timpul ramas pana pe data de 28 martie 2009 orele 20:30, si cati bloggeri sau alaturat acestei initiative pana in prezent.
Dar asta nu e tot: in data de 28 martie 2009, la orele 20:30 (ora locala a fiecarui blog) pluginul Earth Hour „stinge lumina” pe blog. Cum? Prin afisarea unei pagini speciale care sa explice cititorilor ca blogul in cauza sustine Ora Pamantului si ca va fi din nou disponibil peste un anumit numar de minute (asta depinde de cand este accesat acel blog).
Pana atunci mesajul ca un blogger este sustinator al Earth Hour va fi afisat discret in partea de sus a blogului.

Eu am instalat deja acest plugin si sper ca ideea sa fie preluata de cat mai multi bloggeri din Romania.

Mai jos puteti vedea cum va arata acest blog pe 28 martie 2009 in intervalul 20:30 – 21:30

Ora Pamantului – Earth Hour

Despre aceasta initiativa am aflat anul trecut si probabil a fost si primul an in care romanii au luat atitudine vis-a-vis de aceasta miscare ecologica. Dar de fapt ce reprezinta „Ora Pamantului – Earth Hour” ? 60 de minute in care fiecare din noi poate arata ca ne pasa de Planeta Albastra stingand lumina. E un protest impotriva poluarii naturii, a consumului exagerat de resurse fara a ne pasa de cei care vin dupa noi, dar sa nu uitam ca totul este limitat si resursele Terrei nu sunt un sac fara fund.

Citește mai multOra Pamantului – Earth Hour