De ce nu merg lucrurile in directia buna in Romania?

Raspunsul e simplu: Pentru ca statul ia si pielea e pe contribuabili!

Exemplu 1 (ideal pentru angajat):

Un angajat produce intr-o luna venituri nete de 10.000 lei (pentru simplificare am scazut cheltuielile de exploatare mai putin cele legate de personal) si primeste un salariu net de 4.000 lei, iar angajatorul plateste la bugetul de stat inca 3344 lei.

Raman 2.656 lei pe care-l putem considera profitul firmei, insa din aceasta suma se scade impozitul pe profit de 16% si rezulta: 2.231,04 lei.

Pentru ca banii sa ajunga in buzunarul actionarilor se mai platesc inca 16% impozit pe dividente si suma devine 1.874,73 lei.

Ca orice om care trebuie sa traiasca mai si consuma,  virand 24% din 1.874,73  tot la bugetul de stat, mai ramane cu 1.424 lei (asta daca nu vrea sa cumpere de toti banii combustibili si atunci statul incaseaza mult mai mult).

Citește mai multDe ce nu merg lucrurile in directia buna in Romania?

Statul Roman – camatar la drumul mare

Prin 2008 am avut o colaborare finalizata cu un contract de prestari servicii in valoare de 900 lei.

Eu mi-am facut treaba, clientul a fost multumit de rezultate, m-a platit conform contractului si am crezut ca viata merge mai departe…

Astazi m-am trezit ca am o poprire pe contul bancar in valoare de 54 de lei. Autorul moral al acestui gest nu este nimeni altcineva decat D.G.F.P. Brasov (finante publice).

Pana sa aflu ce s-a intamplat de fapt cei de la banca mi-au spus ca pot folosi banii din cont in limita disponibilitatilor mai putin suma pentru care cei de la finante Brasov mi-au pus poprire.

Citește mai multStatul Roman – camatar la drumul mare

1 Iulie 2010 – apocalipsa la romani

De maine… Dumnezeu cu mila… incet dar sigur se va alege praful de natia romana cu toate ca inaintasii nostri au luptat 2.000 de ani ca sa fim o insula de latinitate intr-o mare slavona…

Stiti deja, stirea e veche de cateva zile, Curtea Constitutionala a deciz ca reducerea cu 15% a pensiilor este ilegala, imorala si ingrasa… ca o astfel de initiativa ar incalca nu stiu ce drept obtinut de pensionari dupa 40 de ani de munca… faptul ca peste 30 de ani sistemul de pensii patronat de stat va fi la pamant sau mai rau, dator vandut, si ca eu voi fi pensionar onorific cu zero lei pensie (pentru ca de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere) nu va mai interesa pe nimeni cat de ilegal este… acum mergem pe principiul noua sa ne fie bine iar dupa noi… potopul

Citește mai mult1 Iulie 2010 – apocalipsa la romani

Creste cota unica de impozitare si cota TVA ?!

Stirile care m-au tinut astazi cu sufletul la cura au fost cele legate de recomandarea FMI facuta Romaniei de a creste cota unica de impozitare de la 16% la 20% si tva-ul de la 19% la 24%.

Ce implica lucrul acesta poate ca multi nu-si dau seama dar majoritatea romanilor pot sa intuiasca ca orice crestere de taxe inseamna un pic mai rau pentru fiecare din noi.

Citește mai multCreste cota unica de impozitare si cota TVA ?!

De ce n-are ursul coada si statul bani la buget?

De ce nu are ursul coada o stim cu totii: pentru ca a fost pacalit de vulpea sireata sa pescuiasca la copca pe un ger de crapau si pietrele. Insa de ce statul nu are bani la buget o stiu mai putini oameni… si probabil ca nici nu-i intereseaza acest lucru daca statul este singura sursa care le asigura traiul de zi cu zi.

In primul rand statul e un prost administrator al banului public: stim cat intra in bugetul de stat, stim de unde se strang banii insa nu stim pe ce se cheltuie toti banii si de ce niciodata nu sunt suficient de multi ca sa nu mai fie adaugate alte taxe si impozite care mai de care mai aberante.

Citește mai multDe ce n-are ursul coada si statul bani la buget?

Din 2011 impozitul pe casa sau pe teren va fi calculat la valoarea de piata a proprietatii

Ieri va vorbeam de faptul ca Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni, iar astazi am o alta stire incomoda pentru proprietari: umbla vorba prin targ ca din 2011 impozitele pe care le vom avea de platit pentru locuinta sau terenurile aflate in proprietate vor fi calculate la valoarea de piata a proprietatii.

Acum nu stiu daca se vor plati aceste taxe diferentiat sau se va face o medie in functie de suprafata locuintei si a numarului de camere, dar ar fi interesant de urmarit evolutia unei astfel de masuri. Premiza de la care se pleaca e clara: mai multe venituri colectate la bugetele locale, venituri care vor fi folosite pentru investitii in folosul cetateanului. Daca ideea va da roade ramane de vazut caci desi romanul vrea sa-si vanda apartamentul cu 2 camere la pretul de 100.000 de euro, el va declara in acte la notar ca tranzactia de vanzare-cumparare cu mult mai putin.

Citește mai multDin 2011 impozitul pe casa sau pe teren va fi calculat la valoarea de piata a proprietatii

Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni

In articolul Cum sa diminuam munca la negru in Romania ? sugeram printre altele marirea impozitelor locale pe teren, pe casa sau pe masina care dupa mine in momentul de fata sunt mai mult simbolice decat reflecta cu adevarat valoarea proprietatii impozitate.

Se pare ca in Brasov sunt citit si de catre mai marii din primarie si consiliul local caci incepand de la 1 ianuarie 2010 este propusa o crestere cu 20% a impozitelor locale fapt care nu poate conduce decat la o crestere a bugetului administratiei locale, buget care se va intoarce prin investitii facute de edili in folosul cetateanului. Dupa mine, cel putin in Brasov, aceste taxe ar putea fi majorate cu 100% caci in mod cert nu vor fi o povara pentru nimeni si astfel toata lumea va avea de castigat.

Citește mai multImpozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni

De ce exista tratament discriminatoriu?

Intre mine ca persoana fizica si… aceeasi persoana, tot eu, dar privita ca persoana juridica ?

Ca persoana juridica sunt pus in situatia de a plati mai mult pentru acelasi serviciu, sau deserviciu, pe care administratia publica locala sau diverse firme mi le fac contra-cost. Hai sa le luam in ordinea in care-mi trec acum prin cap:

  • ca persoana juridica platesc de doua-trei ori mai mult impozit la administratia financiara locala daca am un imobil, teren sau autoturism in proprietate;
  • asigurarea auto RCA este de 3 ori mai mare pentru persoane juridice decat pentru persoane fizice, de parca la volanul autoturismului ar sta altceva decat o persoana in carne si oase; banuiesc ca si celelalte tipuri de asigurari sunt la fel de discriminatorii, probabil ca cei care sunt patroni sunt taxati din start cu o polita tripla la asigurarea pe viata;
  • abonamentul de internet pentru persoane juridice costa mai mult decat pentru cele fizice, sau cel putin asa mi s-a spus la serviciul informatii clienti RDS;
  • la serviciile bancare comisioanele sunt iarasi discriminatorii, persoanele juridice platesc mai mult decat persoanele fizice;
  • daca-mi plimb cainele prin parc unde este interzis accesul ca animale daca sunt persoana juridica platesc amenda de 10 ori mai mare decat un simplu cetatean; acum se impune o intrebare de bun simt: de unde stie constatatorul care imi intocmeste proces verbal ca sunt persoana fizica sau persoana juridica ?
  • s.a.m.d.

Practic, ca persoana juridica, sunt jupuit de viu desi nu primesc in schimb de doua ori mai multa atentie decat un simplu cetatean. Si nici beneficii…

Practic acest mod de a aborda lucrurile se numeste inechitate sociala caci in spatele oricarei persoane juridice exista cel putin o persoana fizica care munceste din zori si pana in noapte, nu doar 8 ore pe zi cum o face un angajat care n-are alte bataie de cap decat sa vina la serviciu si sa munceasca.

Si cu virginitatea pierduta si cu banii luati… pe jumatate

O romanca aflata in Germania si-a vandut virginitatea pe internet prin licitatie online. Licitatia s-ar fi incheiat undeva la 10.000 de euro, castigatorul un italian.

Lasand deopartarte faptul ca nu inteleg cine-i nebunul care sa plateasca atat de multi bani pentru o partida de amor cu o virgina, situatia devina hilara cat timp prostitutia e legala in Germania dar statul impoziteaza cu 50% veniturile astfel obtinute (poate se inspira si statul roman din legislatia germana). Adica 5.000 de euro intra in buzunarul statului german si romanca mai ramane si ea cu bani de-o paine fara sa mai munceasca vreo cateva luni de zile. Sau poate cine stie, incepe sa-i placa ce-a facut si se reprofileaza in noua meserie.

Si uite asa m-am apucat sa scriu si eu in stilul „2 bani” (vezi articolul precedent)