Examenul de titularizare si mafia din invatamantul romanesc

Astazi are loc concursul national de titularizare in invatamantul romanesc. Nu sunt implicat in nici un fel in acest eveniment dar cunosc destule persoane care se chinuie de ani de zile sa devina titulari pe un post la catedra.

Desi lumea din sfera educatiei se plange ca nu sunt suficienti oameni pentru a acoperi locurile vacante in invatamant, locurile titularizabile sunt destul de putine pentru ca majoritatea posturilor din motive usor de banuit daca ai tangente cu sistemul sunt ne-titularizabile, adica poti ajunge pe ele doar ca suplinitor timp de un an si dupa aceea o iei de la capat cu examenele.

Trebuie sa recunoastem ca si gradul de pregatire a candidatilor lasa de dorit dar pe langa aceasta exista o adevarata mafie in invatamantul romanesc interesata sa promoveze anumite posturi pe sub mana in schimbul unor mici atentii. Nimeni nu va recunoaste deschis despre banii negri din invatamant dar toata lumea care a luat contact cu realitatea cruda a sistemului vorbeste despre aceasta.

Posturi afisate ca fiind titularizabile sau ne-titularizabile afisate inainte de concursul de titularizare dispar peste noapte atunci cand vine vremea distribuirii posturilor semn ca ceva e putred in sistemul de invatamant romanesc.

Nu o sa dau nume pentru ca nu vreau sa fac rau nimanui dar am avut personal experienta de a afla cum stau lucrurile in aceasta privinta: la rugamintea unui prieten am transportat cu masina un inspector scolar la inspectia de grad undeva la o scoala din judetul Brasov. La intoarcere din vorba in vorba, am tras de limba inspectorul scolar, simuland cum ca mi-as dori un post in invatamant dar nu undeva in judet ci in oras (Brasov). Fara prea multe ocolisuri mi-a spus negru pe alb sa ma prezint la examenul de titularizare, sa incerc sa iau minim nota 5 si dupa aceasta sa-l caut personal si se rezolva pentru ca pe langa posturile scoase la concurs „avem rezervele noastre” – chiar asa s-a exprimat… va dati seama ca n-am putut sa fac lucru acesta dar ma intreb, daca acum as incerca sa duc mai departe cacialmaua si l-as cauta m-ar mai recunoaste, am bate palma, daca da care ar fi pretul platit pentru un post de titular in Brasov ? Probabil nu o sa aflu vreodata…

Dau un regat pentru un cal

Va suna cunoscuta sintagma ?! Daca-mi aduc bine minte Shakespeare ar fi pus aceasta replica in gura regelui Richard al III-lea: „A horse! A horse! My kingdom for a horse”. Regele era disperat si pentru a se salva dadea orice la schimb, chiar si regatul sau…

La noi in Romania se pare ca politicienii sunt la fel de disperati vazand ca prezenta la urne pentru desemnarea reprezentantilor in parlamentul european va fi una dintre cele mai scazute din ultimii 20 de ani si incearca sa mobilizeze masele oferind un cal pentru un regat. Si nu e vorba despre cai verzi pe pereti sau de cai troieni (desi promisiunile lor electorale cam aceasta sunt) si nici de clasica sacosa cu ulei, zahar, faina si apa plata, ci de o mita electorala in care miza pentru alegatori este mult mai mare.

Citește mai multDau un regat pentru un cal

Spaga noastra cea de toate zilele

Ca sa razbesti in zilele nostre in viata trebuie sa dai spaga peste tot altfel esti privit de sus si ignorat. Esti o cantitate neglijabila care iroseste timpul stimabilului functionar public care pur si simplu uita, asta in cazul in care a constientizat vreodata, ca este platit din banul public adica de fiecare dintre noi. Bugetarii au impresia ca banii cu care sunt platiti nu provin din sutele de taxe pe care la plateste omul de rand cu consecventa ca nu cumva sa fie penalizat si sa plateasca mai mult, ci probabil cred ca statul roman sau banca nationala au o tiparnita speciala pentru a tipari banii necesari a plati incompetenta si nesimtirea lor de functionar public.

Citește mai multSpaga noastra cea de toate zilele