Calul Troian al Epocii de Aur: nitrati si nitriti

Zilele acestea blogosfera si mass-media este lovita de un nou val de paranoia: apa minerala carbogazoasa sau plata este contaminata cu fecale, nitrati si nitriti.

Trecem peste aspectul numit fecale care presupun ca sunt de origine animala, nu umana, si ne oprim la capitolul nitrati si nitriti.

Pare a fi un subiect nou, probabil multi se intreaba cum e posibil asa ceva, mai ales ca o concentratie de peste 10 mg/l nitrati si peste 0,05 mg/l nitriti este foarte nociva pentru nou-nascuti. Insa poluarea surselor de apa cu nitrati si nitriti este mai veche decat si-ar putea inchipui unii si isi are radacinile in perioada comunismului cand prin folosirea ingrasamintelor chimice productia de cereale se dubla de la un cincinal la altul.

Citește mai mult

Pungi biodegradabile la tot pasul

Probabil stiti ca incepand cu 1 ianuarie a.c. s-a introdus obligativitatea achitarii a 20 de bani (2.000 de lei vechi) de catre comercianti pentru fiecare punga oferita clientilor confectionata din materiale nebiodegradabile.

Toata lumea stie ce s-a intamplat dupa 1 ianuarie 2009 si ce-au inteles comerciantii ca inseamna aceasta EcoTaxa: pentru fiecare pungulita, chiar si pe cele de 1 ban, iti cereau 20 de bani ca asa cere legea. Nu conta ca punga oferita era sau nu biodegradabila, toate pungile oferite clientilor erau tratate cu pretextul EcoTaxei desi acest aspect nu se reflecta in partea de contabilitate singurii beneficiari ai acestei gaselnite fiind comerciantii nu mediul.

Citește mai mult

Gestul si intentia conteaza

A trecut si Ora Pamantului… acest blog a stins lumina pe 28 martie 2009, orele 20:30 – 21:30 si probabil o va face si la anul in ultima sambata din martie daca va mai fi activ si nu-l voi abandona. Surprinzator, sau nu, romanii au avut o scuza puerila pentru a nu lua parte la aceasta actiune desfasurata la nivel mondial. A contat mai mult un meci de fotbal, pe care oricum l-am pierdut pentru ca fotbalul romanesc e sub orice critica, decat un simplu gest de solidaritate pentru a arata ca ne pasa de incalzirea globala. Cine este de vina pentru aceasta scuza ? Nu stiu, probabil Federatia Romana de Fotbal care ar fi putut sa programeze meciul in alta zi sau la alta ora. Dar chiar si asa ma indoiesc ca romanii ar fi stins lumina de Ora Pamantului.

Si n-ar fi stins lumina nu pentru ca nu ar fi fost informati ci pentru ca nu le pasa sau poate nu inteleg faptul ca la un moment dat vom ajunge sa avem veri cu temperaturi apropiate de 100 grade Celsius. Nu e un scenariu SF, e o realitate cat se poate de cruda, e un scenariu apocaliptic pentru ca la 100 de grade Celsius apa fierbe… si la temperatura aceasta vom fierbe la propriu in sucul propriu.

Citește mai mult