Astazi, despre ieri: preturile au luat-o razna

Eu sunt Danut ! Ea e mamica ! Acum mananci, acum te culci… in rest pot sa fac ce vreau… Daca vreau pot sa ud si canapeaua… mama nu se supara… de ce oare ? Scutecele Libero…

Va mai amintiti reclama aceasta simpatica la scutecele absorbante pentru copii Libero ? Daca nu va amintiti nu are asa mare importanta, nu o sa scriu astazi despre reclame ci despre evolutia preturilor dupa majorarea TVA:

Pustiulica este alergic la scutecele Pampers si folosim ca alternativa scutecele absorbante Libero pe care le tolereaza excelent. Ieri a trebuit sa reimprospatez rezerva de scutece pentru puiul de blogger si am avut neplacuta surpriza ca un bax de scutece Libero costa 85 de lei la magazinele Spar, produs pentru care plateam pana la 30 iunie 2010 in jur de 60 lei. La Selgros am gasit ceea ce cautam cu doar 66 de lei ceea ce e mult mai acceptabil decat 85 de lei.

Ce inseamna lucrul acesta? Ca au crescut preturile urat de tot, iar TVA-ul e doar un pretext de majorare a pretului pana la un prag la care ametesti uitandu-te in sus la cat de mult urca…

PS: Degeaba afiseaza magazinele Spar ca pensionarii beneficiaza reducere de 5% la cumparaturi daca majorarea TVA a scumpit marfa in aceste magazine cu 50%.

8 comentarii la „Astazi, despre ieri: preturile au luat-o razna”

 1. Comerciantii ar trebui sa profite de pe urma cresterii TVA prin micsorarea adaosului. Cumparatorii ar aprecia asta si si-ar pastra nivelul de consum… dar traim in Romania si asta spune tot. Jenant!

 2. Nu numai la scutece, au crescut preturile si la tigari, bauturi racoritoare cu mult mai mult decat ne asteptam. Plus ca astazi am avut proasta inspiratie sa merg sa cumpar din Cora alimente: au crescut preturile la cascaval cu cel putin 10%. Zilele trecute era cascavalu 18,9 si acum este 20.5 lei /kg.

  • Nu bea, nu fumez, deci pot spune ca sunt un om fericit din punctul asta de vedere… in rest facem cura de slabire cand preturile cresc…

 3. Eu am fost socata astazi, venind dintr-o calatorie, am trecut pe la Mega Image sa facem cateva provizii: lamaile, pe care eu le stiam in jur de 4-5 lei kg, erau aproape 8 lei kg, merele mele preferate, unele verzi, evoluasera de la 5.5 lei la 6.9 lei, branza pe care o iau de obicei tot asa… erau si preturi asemanatoare cu ce stiam, insa unele mi s-au parut pur si simplu exagerate.

  • Trebuia sa ne fi asteptat la aceste scumpiri… cresterea tva-ului a fost doar pretextul ca romanul sa-si dea arama pe fata din postura de comerciant…

 4. Fii atent calcul la magazinele de cartier:
  „Creste TVA cu 5%? Buuuuun! Crestem si noi cu 5% pretul din raft.”
  Ce costa 10 lei, acum costa 11 lei (rotunjim in sus de la 10,5 lei, ca sa nu dam rest monede, ca e demodat). nu conteaza ca pretul de 10 lei avea deja 19% TVA. Adica pretul la care trebuia aplicat TVA era de 8,4 lei, de unde ar fi rezultat un pret final pe raft de 10,41 lei. Diferenta nu e mare, dar metoda indica fomismul la care au ajuns „patronii buticari”.
  O alta metoda des folosita este de a adauga 24% la pretul deja existent la raft. Adica cei 10 lei devin 12,4 lei. Diferenta iar e mica per produs, dar la cantitati mai mari se simte.
  Parerea mea e ca aceasta crestere de TVA nu e imensa si nu afecteaza in mare masura consumatorul final, pentru ca pe luna se vor cheltui maxim 50 de lei in plus. Parerea mea. Problema este de efectul pe care il are prin aceste scumpiri aiuristice.

  • Intr-adevar nu cele 5 procente in plus la TVA ar fi o problema insurmontabila pentru consumatorul de rand ci mentalitatea mercantila a romanului (mercantil in cel mai rau sens posibil)…

Comentariile sunt închise.