Atac armat in pasul Gutai, Maramures

Astazi de dimineata mi-a atras atentia o stire din coditianul Gandul „Nu te poţi apăra cu pistol Carpaţi când eşti atacat cu un Kalaşnikov„. Curiozitatea m-a indemnat sa citesc mai ales ca inceputul parea ceva desprins din Vestul Salbatic: o diligenta, pardon, o masina transport de valori apartinand G4S a fost jefuita ieri dimineata. Talharii, ca sa folosesc exact termenul folosit in articolul respectiv, s-au facut nevazuti cu suma de 2,4 miliarde de lei vechi bani care reprezenta contravaloarea pensiilor de platit in vreo 40 de sate maramuresene. Si din motive numai de ei stiute au uitat in masina blindata un sac cu 400 de milioane de lei (presupun ca tot vechi) care au fost ulterior recuperati.

Lasand deoparte talentul desavarsit al celui care a scris articolul, talent de a face din tantar armasar, povestea aceasta cu iz de western are cateva lipsuri care ma face sa cred ca povestea acestui jaf a fost pusa la punct cu ajutorul celor care au fost jefuiti. Nu fabulez, dar cand ai atatea indicii care arata spre o anumita directie nu poti trage alte concluzii.

In primul rand, se spune ca masina de transport valori a oprit dupa ce doua masini le-au blocat drumul si cativa indivizi imbracati asemanator ca trupele speciale de politie le-au cerut celor 3 agenti de paza care insoteau transportul blindat sa coboare. Procedura spune ca transporturile blindate nu pot fi oprite decat de politia rutiera daca s-au semnalat incalcari ale legislatiei rutiere, dar in acest caz nimeni n-are voie sa coboare din masina blindata verificarea documentelor solicitate facandu-se prin intermediul vizetei din dreptul soferului.

Ce-au facut cei 3 agenti care asigurau paza transportului blindat ? Au incalcat procedura fiind cercetati in momentul de fata de neglijenta in serviciu. Prima greseala e aceea ca masina blindata nu trebuia sa opreasca chiar daca pe sosea a fost creat un blocaj, mai ales ca masinile folosite erau furate si nu apartineau politiei (si un copil ar face diferenta intre masina politiei si alta masina). A doua greseala e aceea ca au coborat din masina la cererea unor persoane care pareau a fi de la trupele speciale de politie. Iar a treia greseala tine mai degraba de moralitate decat de respectarea procedurilor: au preferat sa fie victime decat sa fie eroi. Chiar daca armele lor din dotare erau doar pistoale Carpati sau TT si talharii erau inarmati cu pistoale mitraliera Kalasnikov (daca nu erau doar niste imitatii din plastic) daca ar fi fost folosite poate ca talharii ar fi fost intimidati si pusi pe fuga. Toate aceste chestii ma fac sa cred ca jaful are o mana de ajutor in interiorul masinii blindate, iar daca pun la socoteala si sacul cu cele 400 de milioane de lei uitat in masina dupa jaf ma fac sa cred ca agentii de paza sunt complici si banii ramasi trebuiau sa fie partea lor.

In plus se pare ca talharii stiau exact ora cand va trece masina care transporta valori si traficul din zona le-a fost favorabil caci nici o masina n-a trecut prin zona in acele momente. Prea convenabil… Dar poate transportul de valori nu a fost oprit in plina strada ci insusi masina blindata a fost condusa pana la locul in care a fost gasita, poate locul real al jafului… iar cei 3 agenti s-au lasat prea usor inchisi in masina blindata dupa jaf….

Si colac peste pupaza semnalul GSM e atat de slab in zona incat politia nu a fost anuntata decat dupa jumatate de ora, dar cat de slab ar fi fost semnalul 112 are acoperire mult mai mare decat semnalul standar GSM…

Mai multe nu comentez, cititi articolul original, vizualizati materialele video de acolo si… faceti-va cruce…

Parerea mea personala e ca acest eveniment nu a fost un jaf in adevaratul sens al cuvantului, ci o chestie bine regizata… iar moralitatea si profesionalismul celor care lucreaza in domeniu lasa mult de dorit…

5 comentarii la „Atac armat in pasul Gutai, Maramures”

  1. Pai pe aia ii doare in fund. La cei care transportau. Ei sunt mustrati la munca, dar ramana cu zeci de milioane de caciula. „Faptasi” nu vor fi prinsi din lipsa de probe. SI uite asa, teapa perfecta!

Comentariile sunt închise.