Atentie la creditele cu steluta

Dupa ce s-a retras din programul Prima Casa cei de la ING au promis un program de creditare asemanator dar mult mai avantajos din unele puncte de vedere.

Si n-au stat mult pe ganduri venind pe piata bancara cu creditul ING in Casa Noua care daca e sa ne luam dupa declaratii va transforma pe romani din chiriasi in proprietari. Pe ansamblu, cel putin la nivel teoretic, creditul propus de cei de la ING pare un pas inainte in ceea ce priveste domeniul creditelor imobiliare. Nu e revolutionar, totusi pare putin mai bine gandit: fara comision de administrare, fara comision de rambursare anticipata dupa 12 luni, diverse categorii de venituri ce sunt luate in consideratie.

Insa ceea ce surprinde neplacut este dobanda cu steluta, revizuibila dupa primele 12 luni: acum e de doar 5,5%, destul de avantajos pentru un credit in euro, dar nimeni si nimic nu garanteaza ca peste un an aceasta dobanda nu va deveni 11%. Iar daca ne uitam la evolutia dobanzilor variabile pentru creditele acordate populatiei in ultimii ani nu gasim absolut nici un caz in care termenul de dobanda variabila sa insemne o scadere a dobanzii la creditul contractat ci dimbotriva o majorare a dobanzii.

Asadar mare grija la creditele cu steluta, nici o banca nu este interesata sa iasa in pierdere ci sa castige cat mai mult, in cazul bancilor romanesti profitul fiind unul neasteptat de mare. Iar daca e sa ne luam dupa ceea ce spuneam in articolul Adevar sau minciuna: Cand unii pierd altii castiga, faptul ca ING raporteaza un profit de 101% ar trebui sa ne gandim daca nu cumva aceasta se datoreaza creditelor cu steluta (dobanda variabila).

11 comentarii la „Atentie la creditele cu steluta”

 1. Cred ca toate creditele au niste stelute prin contracte… Si dupa ce am auzit povesti cu Prima casa, legate de pierderea banilor pe antecontract din cauza birocratiei, zau ca daca as considera momentul oportun as prefera sa ma bag la un credit cu steluta decat la unul pentru care primesc aprobarea in 3 luni, daca o primesc, dupa ce ma pun sa refac de nu stiu cate ori documentatia. Ah, si la Prima casa dobanda este tot variabila, in functie de euribor si robor.

  • Eu sincer prefer varianta economisirii si a cumpararii cu banii jos, ca decat sa platesc de 3 ori mai mult decat costa un lucru mai bine astept o perioada pana am banii… profit astfel si de faptul ca preturile scad in timp…

 2. De acord… si nu. Pentru bunuri de consum, e mult mai bine sa economisesti; in schimb, daca nu imi cumparam apartamentul acum 5 ani, cu credit, acum plangeam cu vorbe; as fi platit de cel putin 3 ori mai mult.
  ING-ul e o banca scumpa, cel putin pt ce folosesc eu (cont rol, home bank etc.), insa sunt ok si am ajuns sa-i prefer decat pentru alte servicii similare mai ieftine dar proaste; din cate stiu dobanda pt credite e compusa din 2 elemente: dobanda fixa/variabila a bancii + dobanda stabilita de BUBOR, EURIBOR etc. daca elementul de dobanda al bancii este fix, atunci e ok.

  • Acum 5 ani un apartament cu 2-3 camere era mult mai accesibil ca pret decat acum un an… sau decat in momentul de fata… in cazul creditului de care vorbesc eu dobanda e variabila de la an la an… pe site-ul ING n-am inteles daca e stabilita dupa indicii de care vorbesti tu…

 3. Eu nu sunt de acord cu toate creditele astea. Mie la un credit mi s-a majorat rata cu 30% la inceputul anului. Mi se pare furt pe fata, insa nu ai ce sa le faci.
  Romania este o tara de chiriasi….

  • Asta incercam sa spun si eu cu articolul de fata… iti ia ochii o dobanda promotionala si dupa aia esti la mila Domnului…

 4. Clar..mila zero.
   
  Mi s-a intamplat sa intarziu plata. M-a sunau ca tampitii din 2 in 2 ore… sa le platesc. Da cand am fost sa iau creditul, nu m-au sunat sa imi zica daca s-a aprobat sau nu, a trebuit sa ma duc eu, sa intreb.
  Mi se pare de prost gust tot spam-ul asta cu telefoane, sms-uri si alte alea. Stiu ca am de platit, cand o sa am bani, o sa platesc…

  • La faza cu intarzierile nu pot sa comentez, scadenta e scadenta… iar daca intarzai e normal sa ti se perceapa un comision simbolic de intarziere, dar nu cred ca e nevoie de atat stres…

 5. Pai nu am zis nimic de comision..mi se pare normal…dar zi de zi..mesaje, telefoane…pana mea… cred ca nici camatarii nu te streseaza atata:))

Comentariile sunt închise.