Calul Troian al Epocii de Aur: nitrati si nitriti

Zilele acestea blogosfera si mass-media este lovita de un nou val de paranoia: apa minerala carbogazoasa sau plata este contaminata cu fecale, nitrati si nitriti.

Trecem peste aspectul numit fecale care presupun ca sunt de origine animala, nu umana, si ne oprim la capitolul nitrati si nitriti.

Pare a fi un subiect nou, probabil multi se intreaba cum e posibil asa ceva, mai ales ca o concentratie de peste 10 mg/l nitrati si peste 0,05 mg/l nitriti este foarte nociva pentru nou-nascuti. Insa poluarea surselor de apa cu nitrati si nitriti este mai veche decat si-ar putea inchipui unii si isi are radacinile in perioada comunismului cand prin folosirea ingrasamintelor chimice productia de cereale se dubla de la un cincinal la altul.

Partea proasta e faptul ca decontaminarea este foarte scumpa si romanii nu s-ar inghesui sa cumpere apa fara nitrati si nitriti la 2-3 euro/litru. Vestea si mai proasta e faptul ca mecanismele naturala de eliminare a nitratilor si nitritilor din apele subterane sunt depasite de cantitatea de ingrasaminte chimice folosite in agricultura inainte de 1989.

Dar cel mai ingrijorator aspect e faptul ca si atunci cand crezi ca bei apa dintr-o sursa naturala aceasta apa poate fi poluata cu nitrati sau nitriti. In Moldova sunt sate intregi in care fantanile sunt marcate cu bulina rosie si au trecut un numar (concentratia de nitrati si nitriti din apa acelei fantani). Teoretic acele surse de apa nu sunt recomandate pentru consum, practic nu exista alta alternativa…

4 comentarii la „Calul Troian al Epocii de Aur: nitrati si nitriti”

  1. Apa este intr-adevar o problema. Eu incerc sa consum ceai, dar … mai scap si cateva cani cu apa. Cea mai buna apa este cea de la izvoarele din padure.

    • Tudore, desteptarea ? Si apa pentru ceai de unde o iei ?! De la izvoarele din padure ?!

      Cred ca cea mai buna apa e cea distilata in casa ! Daca poti…

  2. O gramada de porcarii sunt la televizor. Nu mai e pic de deontologie in lumea stirilor. S-a creat atata isterie si panica in ultima vreme. Ba cu centrala de la Fukushima, ba cu centrala noastra de la Cernavoda. Ba cu apa, ba cu dracu stie ce…

    Nu se gandeste nimeni ce bataie lunga ar putea avea articolele lor si nici la faptul ca ar putea fi decisive pentru unii oameni.

Comentariile sunt închise.