Ce inseamna 2 ore de down-time ?

Acum 2 zile un data center din Cluj unde am gazduit blogul si o parte din site-urile de care ma ocup a avut un down-time de cateva ore bune (cazut complet a fost undeva intre 2-3 ore).

Din comunicatele oficiale am aflat a doua zi ca down-time-ul s-a datorat ruperii legaturilor de fibra optica care asigura conexiunea principala a data center-ului cu lumea internetului. Teoretic caderea a durat doar o ora si un sfert, intre 14:15 si 15:30, dupa care cica s-ar fi apelat la o conexiune de rezerva (ei i-au spus conexiune de back-up). Practic eu n-am avut acces la site-uri dublul timpului de down-time raportat oficial, dar aceasta e alta poveste… oficial a fost necesar sa se inlocuiasca 1 – 1.5 km din tronsonul de fibra optica (cam inexact si cam mult pentru o simpla rupere), iar dupa orele 20:00 problema ar fi fost, tot oficial, rezolvata. Insa a doua zi prin jurul orelor 11:00 am avut parte iarasi de un down-time de 5-10 minute datorita cresterii traficului care cica ar fi provocat congestii.

Personal pe mine acest down-time m-a costat doar pentru un singur site 500 de vizitatori, iar cumulat nici nu vreau sa ma gandesc si nici n-am stat sa fac socoteli.

In alta ordine de idei constat ca ceea ce s-a intamplat este efectul costurilor acesibile a pachetelor de hosting. Cat timp pe piata serviciilor de gazduire web preturile pornesc de la 1 euro/luna (sau poate chiar mai putin), nu poti avea pretentia ca data center-ul care gazduieste serverele cu astfel de oferte sa aiba cel putin o conexiune broad-band de rezerva pentru situatii ca cea descrisa mai sus. Caci o astfel de conexiune trebuie sa fie disponibila non-stop si aceasta implica costuri suplimentare indiferent ca este folosita sau nu, costuri ce trebuie sa se regaseasca in final in pretul pachetelor de hosting.

Asadar atunci cand alegeti un abonament de hosting ieftin va asumati riscul de a avea astfel de surprize chiar daca teoretic furnizorul garanteaza 99.99%  up-time.

2 comentarii la „Ce inseamna 2 ore de down-time ?”

  1. Orice cadere de server te lasa in mod inevitabil fara vizitatori, iar daca mai ai si cativa advertiseri importanti pe pagina, in mod cert, acest lucru te poate supara. Poate ca trebuie luata in calcul si o alternativa de hosting extern, insa daca publicul caruia i te adresezi este din Romania, este bine totusi sa ai gazduire tot aici.

Comentariile sunt închise.