Ce promisiuni ne fac candidatii la presedintie ?!

Stiti ca in plina campanie electorala candidatii la presedintia Romaniei tind sa promita lucruri care mai de care mai frumos ambalate doar ca sa ia ochii poporului.

Anul acesta se pare ca poporul nu mai gusta laturile care se scurg, printre grohaituri, din gura pretendentilor la tronul tarii asa ca lupta in materie de promisiuni electorale s-a mutat pe terenul cresterii sau micsorarii valorilor unor taxe care afecteaza in mod direct sau indirect majoritatea populatiei.

Trecand peste faptul ca presedintele fara sprijinul si colaborarea celorlalte institutii ale statului (guvern, parlament, etc.) orice ar promite in campanie electorala  nu poate duce la bun sfarsit daca obtine mandatul de presedinte al Romaniei, modificarea taxelor cum ar fi TVA-ul sau cota unica de impozitare indiferent ca e vorba de crestere sau reducere nu aduce nimic bun.

Problema care genereaza aceste dispute e bugetul de stat care nu mai colecteaza suficienti bani ca sa acopere toate cheltuielile pe care le are cu salariile bugetarilor, pensiile si alte alocatii pentru cei asistati social. Problema investitiilor publice probabil nici nu se pune desi pe hartie s-au facut planuri peste planuri. Iar candidatii vin cu solutii pentru a aduce mai multe venituri la bugetul de stat, dupa unii, sau pentru a lasa mai multi bani in buzunarele romanilor, dupa altii.

Taxele cheie in ceea ce priveste bugetul de stat sunt TVA-ul (taxa pe valoare adaugata) si cota unica de impozitare. Iar cei care aspira la statutul de presedinte al Romaniei isi dau cu parerea in ceea ce priveste evolutia acestor taxe.
Traian Basescu prefera cresterea TVA-ului, cel mai probabil de la 19% la 22%, decat cresterea cotei unice de impozitare. Oricum cu impozitul forfetar introdus anul acesta bugetul isi ia partea leului indiferent de valoarea cotei unice.

Crin Antonescu vine cu o idee populista cu mult iz electoral pe care presupun ca nici el si nici colegii sai din PNL nu o cred realizabila: reducerea TVA de la 19% la 15% si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%-12%. Nici el nu pomeneste nimic de sula din coastele firmelor romanesti, impozitul forfetar. Aceste promisiuni electorale se bazeaza pe presupunerea ca in conditiile scaderii acestor taxe contribuabilii vor fi mai sensibili la nevoile bugetului si cel putin 90% dintre acestia se vor conforma in a plati aceste impozite. Astfel vor fi mai multe incasari la buget decat in momentul de fata cand doar 70% din contribuabili sunt cu plata la zi a taxelor catre bugetul de stat… La capitolul teorie stam bine, dar practica ne omoara…

Mircea Geoana, ala care promite cate 25.000 de euro fiecarui roman care se intoarce in tara, vine cu promisiuni care sfideaza bunul simt si-ti face parul maciuca, derivate parca din zicala cine-i harnic si munceste are tot ce vrea, cine nu dar… are tot asa: muncesti mai mult, castigi mai mult, platesti mai mult. Cam asa ar suna sloganul PSD in ceea ce priveste cota unica de impozitare: 10% ar fi cota unica de impozitare pentru cei cu venituri modeste si probabil de pana la 90% pentru cei care au curajul sa castige atat de mult incat sa fie considerati chiaburii Romaniei. Si nu exclud ca dupa ce s-au tavalit in noroi cu iesirea de la guvernare PSD sa aiba sprijinul PDL pentru o astfel de initiativa caci antecedente in materie exista, vedeti in articolul 90% impozit pe profit – proiect de lege romanesc.

Sorin Oprescu… independentul care vrea sa calce pe urmele lui Traian Basescu, se crede deja Dumnezeu, altfel nu-mi explic de ce si-a ales ca simbol electoral steaua cu 7 colturi (a se vedea explicatiile de pe site-ul personal). De aceea de la el ne putem astepta sa promita orice, doar ca nu e altceva decat un bolnav inchipuit care dupa toate simptomele pe care le prezinta sufera de mania persecutiei si de aceea doreste sa pozeze in salvatorul Romaniei…

Cat priveste rezultatele alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie 2009, este de asteptat sa castige cel care promite cel mai mult. Probabil romanilor le plac promisiunile, n-au nici o vina caci speranta moare ultima si inca mai speram ca cineva se va tine de cuvant… pana la capat…

Totusi sa nu uitam, fac o mica paranteza si cu aceasta inchei, ca exista o profetie a carei paternitate se pierde in timp (sau eu n-am reusit sa-i dau de urma) care spune ca atat timp cat la carma tarii se va afla un …escu, in Romania nu va curge lapte si miere. Si am avut un Ceausescu, un Iliescu, un Constantinescu, un Basescu si in mod aproape sigur viitorul presedinte al Romaniei va fi tot un … escu, asa ca in nici un caz nu ne va fi bine… doar daca nu cumva iese Mircea Geoana presedinte 🙂

4 comentarii la „Ce promisiuni ne fac candidatii la presedintie ?!”

  1. Chiar! Din top 3 candidati, doi sunt cu *escu. Dar nu stiu de ce am vaga impresie ca nici cu Geoana nu ne-ar fi mai bine… se pare ca suntem condamnati.  🙁
    Cat despre promisiuni, eu nu-i inteleg de ce se mai obosesc; de la 18 ani in sus oricum nu prea mai crede nimeni in Zana Maseluta, Bau Bau sau spiridusi. Poate doar de „Zânul cămătar” sa le fie teama unora…

  2. Chiar tu ai amintit in ceea ce-l priveste pe Geoana despre porcaria de muncesti mult, primesti mult, platesti mult. Nu, nu vreau sa ajungem la asa ceva. Ca si cum cei care castiga mult au vreo vina. In cazul asta ar trebui sa renuntam cu totii sa muncim si sa devenim asistati social, ca se pare ca am duce-o bine.
    Mie nici unul dintre cei 4 nu mi se pare o varianta acceptabila. Ar trebui introdus votul liber. Adica o casuta in care iti exprimi opinia de a nu vota, pentru ca nu esti de acord cu nici un candidat. Si daca 50% considera asa, sa se anuleze alegerile si fiecare partid sa fie nevoit sa propuna pe altcineva. Poate doar asa vom mai avea o speranta.

    • Eu ma intreb daca exista in Romania omul, caci despre politicieni nu poate fi vorba, care sa poata fi apreciat de romani pentru statutul de viitor presedinte al Romaniei ?!

Comentariile sunt închise.