Concursuri Online: Asa NU…

Toate concursurile sunt gandite astfel incat sa fie o investitie avantajoasa pentru organizatori si dupa mine a organiza concursuri online este o metoda mai avantajoasa de promovare decat folosirea clasicelor canale de promovare, dar aceste concursuri trebuie organizate cu cap, cu multa atentie si rigurozitate pentru a putea anticipa inca inainte de lansarea lor posibila evolutie si eventualele deraieri care ar putea duce la dispute intre concurenti sau chiar intre organizatori si concurenti.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, am asistat la concursuri la care organizatorii pareau mai degraba preocupati de cheltuirea bugetului alocat decat de rezultatele finale, si nu in ultimul rand de imaginea cu care ramane intiparit consumatorul in situatia in care lucrurile degenereaza si apar suspiciuni in timpul desfasurarii concursului sau rezultatele finale daca nu sunt indoielnice sunt cel putin discutabile din perspectiva celor care au luat parte la acel concurs.

Pentru situatiile de acest gen n-am degete la maini si la picioare pentru a le enumera, insa ma voi opri doar asupra a patru astfel de concursuri la care treaba nu a mers snur si din punct de vedere personal mi se pare destul de jenant: primul caz e un concurs de grafica Heidi Winter la care premiul, o excursie de 5 zile pentru 2 persoane in Barcelona, a trecut pe langa castigatoare (sibianca Alexandra Ioana Dobra) deoarece biletele de avion si voucherele de cazare au ajuns cu doar cateva ore inainte de decolarea avionului. Acum ciocolata Heidi cu designul castigator se afla pe piata, producatorul castiga din aceasta si probabil drepturile de autor in ceea ce priveste designul ambalajului au fost cedate cu titlu gratuit organizatorului concursului.

Apoi Standout a organizat la sfarsitul anului trecut un concurs care punea la bataie 2 telefoane mobile Samsung Omnia II: conform mecanismului concursului recenzia castigatoare era desemnata cea cu cele mai multe voturi cu conditia ca ratingul sa nu fie mai mic de 4 (ratingul maxim fiind de 5 stele). Ori in aceste conditii o recenzie care a avut 100 de voturi si rating 5, a pierdut in fata unei recenzii care a avut 101 voturi si rating 4. Tehnic vorbind este OK, dar o astfel de situatie devine frustranta pentru concurenti si imaginea organizatorului si a sponsorului este usor stirbita. Si chiar daca, cel putin la nivel teoretic, un nou concurs de acest gen va avea simpatizanti ar trebui sa se gandeasca ca ulciorul nu merge de multe ori la apa. Iar daca mai punem la socoteala ca la astfel de concursuri scriptul de vot poate fi manipulat de catre baietii destepti in favoarea lor si in defavoarea concurentei imaginea organizatorului devine tot mai sifonata. Si ceea ce e rau e faptul ca atunci cand li se atrage atentia asupra unor astfel de aspecte se fac ca ploua… Oricum lor le este indiferent la cine ajung premiile, suma investita ramane acelasi doar rezultatele difera, doar ca acestea sunt masurate doar la nivel cantitativ nu si calitativ.

Urmeaza concursul DesignMyLaptop despre care mi-am spus deja punctul de vedere. Acum ma vad nevoit sa fac doar cateva completari spunand doar ca amabilitatea nu tine de rigurozitate: unii concurenti au fost descalificati pentru spam la presiunea altor concurenti (lucrurile erau atat de evidente si organizatorii au incercat doar sa dreaga busuiocul) dar acelasi mod de actiune pus destul de clar in evidenta de Google a fost trecut cu vederea. Un lucru pe care eu nu pot sa-l inteleg dar probabil nu degeaba batranii au spus ca cine imparte parte-(si) face… La acest concurs organizatorii au incurajat (sper ca nu in mod voit) spamul sub toate formele sale si a triumfat auto-click-ul/auto-referrer-ul caci asa cum am incercat sa le explic si organizatorilor daca ar fi incercat sa filtreze calitativ referrerii s-ar fi trezit ca cel putin 75% din referreri n-au adus decat maxim o vizita, o dovada indiscutabila a faptului ca link-ul personal a fost plasat peste tot si cel care l-a plasat a facut singur click. Apoi premiile de consolare constand in 5% discount la achizitionarea unui laptop eXpertBook Altro mi se pare oarecum trase de par cat timp pe site-ul Maguay aceasta gama de produse au deja o reducere de 5% (doar daca oferta este cumulabila lucrurile sunt OK).

Si cel din urma concurs la care lucrurile nu merg cum trebuie este cel organizat de BestJobs la care se poate castiga un laptop Apple MacBook Pro. Primul lucru neplacut este acela ca in contul tau iti apare o lista de oameni pe care ii poti invita sa subscrie la lista ta de contacte ceea ce nu mi se pare deloc in regula pentru ca astfel sunt avantajati cei mai uiti de mana si care au tot timpul la dispozitie pentru a invita pe toti cei care au cont pe BestJobs. Apoi un alt lucru care da o nota lipsita de profesionalism indiferent cata notorietate ar avea BestJobs e modificarea regulamentului din mers si prezenta unor aspecte discutabile care lasa la mana organizatorului sa decida subiectiv castigatorul desi in aparenta rezultatele sunt bazate pe performanta: utilizatorii a caror rata de acceptare a invitatiilor trimise este sub 10% pot fi eliminati din concurs, sub suspiciunea de frauda (acest paragraf nu exista in regulament in momentul lansarii concursului ci a fost adaugat ulterior).

Cele 4 exemple de asa NU in ceea ce priveste concursurile online n-au fost alese dupa criterii absolute, dar din punctul meu de vedere le consider relevante pentru ceea ce inseamna fenomenul de concursuri online…

7 comentarii la „Concursuri Online: Asa NU…”

 1. Intr-un final, organizatorii tot isi ating scopul dar e pacat ca se intampla asa. Cel putin exemplul cu excursia de la Heidi mi se pare jenant…

 2. Intamplarea referitoare la concursul de grafica e penibila rau de tot. 😐
  Cu bestjobs am si eu nelamuriri. Dar acum m-am amitionat sa ajung 1 (evident, adaugand ac nebunu pe cine apuc). Sa vad apoi, ma descalifica?

  • Eu am sesizat echipa BestJobs despre chestia cu adauga pe cine poti, ca sa fie acolo… ca nu se stie cine spune DA si desi a trecut o saptamana n-au dat nici un semn de viata… Eu cred ca premiul se va da la cineva stiut deja dinainte…

 3. Nici chiar asa de departe nu as merge. Concursul e pe bune. Doar ca nu s-au gandit bine de la inceput in ce ar consta si care ar fi regulile.
  Ce e aiurea e ca au schimbat regulametul din mers. 😐

  • Dupa cele citite in ultima saptamana despre Neogen si relatia cu angajatii din Republica Moldova incep sa am tot mai putina incredere in tot ceea ce inseamna…

 4. Pe toata plaja concursurilor exista si organizatori seriosi si tepari. Cand miza/ premiul are valoare  mai mare, poate ca merita riscul. Unii  se manjesc prin neonorarea unor premii neinsemnate ( o carte pentru copii, un magnet pentru frigider etc. )
  Asta-i Romania!…
  Este benefic acest articol din care invatam multe.

Comentariile sunt închise.