Cota de piata sau cota de profit?

Tocmai ce mi-a atras atentia un articol din Capital in care se vorbeste despre cota de piata a tabletelor pc vandute sub brand romanesc: daca ar fi sa ma iau dupa acel articol tabletele pc romanesti daca nu domina preferintele utilizatorilor au cel putin o cota de piata demna de invidiat.

Nu vreau sa spun ca cifrele sunt umflate sau ca avem de-a face cu un articol publicitar, ori mai rau o simpla preluare a unui comunicat de presa fara a se verifica catusi de putin datele sau de a se folosi in mod inteligent materia cenusie.

Ceea ce vreau sa spun e ca se compara mere cu pere, concluziile fiind total nerelevante…

De ce spun acest lucru? Simplu: poate tabletele pc Made in Romania detin 50% din piata de tablete, insa cota de profit este in mod sigur atat de nesimnificativa incat nici nu se poate pune in balanta cu profitul brandurilor gen Apple, Asus sau Samsung.

Sau altfel spus, printr-o exprimare mai plastica, e ca si cum producatorii de hartie igienica s-ar lauda ca detin 90% din cota de piata a producatorilor de hartie. Probabil ca asa stau lucrurile, dar cei care au doar 10% din cota de piata a hartiei scot un profit de 90% din cota de profit.

Q.E.D. – nu mai confuntati cantitatea si calitatea…

Un comentariu la „Cota de piata sau cota de profit?”

  1. Probabil tabeletele româneşti chiar se vând binişor având în vedere preţurile lor, însă vorba ta: cota de piaţă e cu totul altceva faţă de cota de profit. Deşi nu cred că vorbim nici măcar de 50%, să fim serioşi (sau ai pus procentul ca exemplu şi atât?).

Comentariile sunt închise.