Creste cota unica de impozitare si cota TVA ?!

Stirile care m-au tinut astazi cu sufletul la cura au fost cele legate de recomandarea FMI facuta Romaniei de a creste cota unica de impozitare de la 16% la 20% si tva-ul de la 19% la 24%.

Ce implica lucrul acesta poate ca multi nu-si dau seama dar majoritatea romanilor pot sa intuiasca ca orice crestere de taxe inseamna un pic mai rau pentru fiecare din noi.

Ce inseamna cresterea de la 16% pana la 20% pentru cota unica de impozitare ?! Teoretic mai multi bani la buget pentru a compensa cresterea deficitului bugetar (se vorbeste de deficit bugetar atunci cand se cheltuie mai mult decat se incaseaza), practic insa am rezerve serioase in aceasta privinta: daca impozitul forfetar a condus la disparitia multor firme, o crestere a cotei unice de impozitare va accelera procesul de auto-suspendare sau faliment voluntar. Iar daca unele firme vor rezista cresterii cotei unice de impozitare acesta crestere va conduce la scaderea profitului atat pentru angajatori cat si pentru angajati.

Cat priveste cresterea cotei TVA mi-e si groaza sa ma gandesc cum preturile se vor duce cu 5% (sau chiar 20% in cazul unor comercianti zelosi) in sus si inflatia va fi la ea acasa. Dar asa ne trebuie daca ne-a trebuit imprumuturi de la FMI… ce-si face omul cu mana lui se numeste… lucru de mana…

3 comentarii la „Creste cota unica de impozitare si cota TVA ?!”

  1. Nu stiu daca ne-ar fi doar un pic mai rau… totusi nici nu ma bazez pe „senzationalismul” din presa care face din orice zvon o stire de prima pagina. Dar ramane de vazut ce va urma, oricum prea bine nu o sa ne fie indiferent de actiunile luate.

    • Ceva trebuie sa creasca altfel… ajungem acolo unde nu credeam ca vom ajunge vreodata: la fundul… fundului… de sac… 🙁

  2. Uite ca a crescut necazul bugetarilor  si al pensionarilor doar. Nu stiu daca sa ma bucur sau nu. E drept ca e o masura mai buna fata de cea cu TVA-ul, dar vai de fundul celor care se vor imbolnavi in viitorul apropiat in Romania….

Comentariile sunt închise.