Cum ar trebui sa se implice statul si administratia locala in piata imobiliara ?

Citeam, cu tristete, cum tot mai multa lume ridica in slavi programul electoral „Prima Casa”. Dupa umila mea parere aceasta initiativa nu va rezolva nici pe departe problemele legate de lipsa acuta de locuinte in Romania. Nu va fi nici macar acel balon de oxigen pentru sectorul constructii, nu va fi nici o crestere exploziva a creditelor destinate sectorului imobiliar si cred ca va fi mult zgomot pentru nimic.

Eu cred ca statul, si implicit administratiile locale, ar trebui sa se implice intr-un mod mai eficient si practic pe piata imobiliara, nu prin astfel de garantii ci prin investitii concrete. Si ce ar putea fi mai practic decat investitiile in infrastructura: mi-ar placea sa aud ca statul aloca fonduri si administratiile locale atrag fonduri europene pentru a investi in infrastructura unor cartiere de locuinte aflate la 10-15 km de aglomeratia urbana. Si cand spun infrastructura ma refer la drumuri, canalizare, gaze, apa si alte utilitati care stim ca se regasesc in costul final al unei locuinte. Cost care atarna destul de greu cand pe teren nu se afla absolut nimic, fiind vorba practic de un teren extravilan trecut in intravilan din motive sub-intelese.

Toate aceste cheltuieli legate de realizarea infrastructurii unor cartiere-satelit pot fi lesne recuperate prin impozitele pe care le platim astazi fara a primi ceva in schimb. Si sincer mi-ar conveni sa platesc un impozit majorat stiind ca am beneficiat de accesul la infrastructura de utilitati in mod gratuit decat sa platesc in momentul de fata impozit pe casa doar pentru a avea un buget local a carui destinatie nu ma avantajeaza cu nimic.

De asemenea administratiile locale se pot implica in parteneriate public-private de realizare a unor ansamburi de locuinte destinate exclusiv inchirierii, dar o inchiriere care sa nu fie nici la pretul pietii si nici una subventionata pentru cazuri sociale ci una bazata pe analiza costurilor si a amortizarii investitiei pe o perioada de 30-50 de ani (sau cat se estimeaza ca va putea folosita locuinta respectiva). Daca presupunem ca pretul de constructie a unui apartament cu 2 camere este de 60.000 de euro si durata de viata estimata a acestui apartament va fi de 50 de ani costul minim de amortizare va fi de 1.200 euro/an ceea ce conduce la posibilitatea de a inchiria acel apartament cu minim 100 euro/luna. Iar pentru a avea si ceva profit se poate merge chiar pe 150-200 euro/luna pentru un apartament cu 2 camere, care oricum ar fi o chirie mai accesibila decat in momentul de fata cand nici macar o garsoniera nu gasesti la pretul acesta in marile orase.

Doar ca noi nu stim sa privim in perspectiva, nu stim sa vedem dincolo de ziua de maine si de aceea preferam solutiile simple chiar daca acestea se dovedesc pe termen lung falimentare…