DesignMyLaptop – cu bune si cu rele

Despre concursul DesignMyLaptop scriam pentru prima data la inceputul lunii decembrie pe site-ul de concursuri. Fructul oprit, adica premiile, constau in 3 laptopuri eXpertBook Altro de 13.3″ cu Windows 7 Premium preinstalat.

Mecanismul concursului aparent simplu si sigur s-a dovedit a fi neputincios in fata concurentilor care au demonstrat ca orice este posibil pentru a ajunge in Top 3 caci premiile se acorda pe baza punctajului obtinut de fiecare lucrare.

Concret, oricine dorea sa se inscrie in competitie trebuia mai intai sa-si creeze cont pe site-ul dedicat concursului, sa realizeze un design personalizat pentru laptopul oferit ca premiu si sa-si promoveze creatia in mediul online fara restrictie. Aceasta libertate oferita in promovarea lucrarilor individuale a fost prima si poate cea mai mare greseala a organizatorilor pentru ca a incurajat spam-ul sub toate formele sale. Pentru mine promovarea fara restrictie ar fi trebuit sa fie completata cu in limita bunului simt.

Modalitatile de a acumula puncte in cadrul competitiei DesignMyLaptop au fost urmatoarele:
– 1 punct pentru fiecare vizitator unic pe pagina de prezentare a lucrarii (pentru aceasta organizatorii au o bila alba caci astfel au descurajat generarea automata de vizitatori prin pop-up, frame, etc);
– 300 de puncte pentru fiecare refferer unic (link-uri postate pe alte site-uri, bloguri, retele sociale, etc);
– 100 de puncte pentru fiecare vot, acordat de vizitatorii inregistrati;
– 200 de puncte pentru fiecare comentator;

Arbitru pentru monitorizarea vizitatorilor unici si a refererilor unici a fost ales Google Analytics pe care initial l-am considerat demn de incredere dar ulterior in urma unui test mi-am dat seama ca e cel putin demn de compasiune pentru ca rezultatele sale in ceea ce priveste numarul de referreri unici raportati sunt discutabile si usor de contestat. Astfel inainte cu 2 zile de incheierea concursului am realizat si eu un design personalizat si in ciuda faptului ca n-am promovat lucrarea personala Nu votati, nu comentati, veti fi descalificati… Google Analytics vine si-mi spune ca am avut 13 referrals, ceea ce este imposibil… adica rezultatele sunt eronate nu cu buna stiinta ci probabil datorita algoritmului folosit.

In plus sistemul de punctare prin acordarea a 300 de puncte pentru fiecare refferer unic a incurajat spamul masiv pe bloguri (in sectiunea comentarii), pe forumuri, in retelele sociale si peste tot pe unde a fost posibila postarea link-ului cu pagina de prezentare a lucrarii personale. Si ca sa va dati seama cat de masiv s-a spamat tot net-ul cu aceste link-uri personale va spun doar ca luand in mod aleator oricare link din Top 20 si facand o cautare pe Google in 75% din cazuri se obtin cateva mii de rezultate (eu am gasit verificand vreo 3 link-uri, intre 3.000 si 9.000 de rezultate pentru fiecare in parte).

Ba mai mult cautarea dupa designmylaptop.ro generaza peste 1.400.000 de rezultate, deocamdata… si noul Google Page Rang update din aceste zile a saltat site-ul DesignMyLaptop de la PR 0 la PR 4… iar ceea ce e tragi-comic e faptul ca dupa ce Askimet-ul si-a facut treaba pe bloguri categorisind link-urile designmylaptop.ro drept spam, baietii destepti au inventat short url si au continuat sa spameze mai departe.

Sistemul de vot si comentarii doar pentru utilizatorii inregistrati a fost bine intentionat doar ca romani fiind am reusit sa denaturam in cele din urma si bunele intentii. Am urmarit din start cum functioneaza mecanismul de votare si comentarii, dar si evolutia sa. Rezultatele indoielnice n-au intarziat sa apara fiind vizibile chiar din prima zi: voturile si comentariile incrucisate bazate pe reciprocitate au inceput sa curga doar ca 99,99% din comentarii erau pe langa subiect nefiind o apreciere sau o critica constructiva a designului ci doar ceva de genul te-am votat, te-am comentat, intoarce-mi si tu favoarea. Daca ar fi fost dupa mine as fi descurajat astfel de initiative punand conditia validarii comentariilor doar in cazul in care sunt la subiect nu aberatii intelectuale trase la indigo sau cereri de votare.

Si ca sa fie complet arsenalul de seductie in materie de reciprocitate unii participanti au descoperit ca pot comenta punand link care genera la click vota automat a lucrarii proprii daca cei care faceau click pe acel link erau utilizatori logati (foloseau like_this, liked sau laptop_vote desi cativa au fost depistati si descalificati).

Dar ceea ce a pus capac la toate a fost insa cred insistenta catorva amatori de premii cu tot dinadinsul care acostau orice lucrare noua cu un mesaj standard prin care practic cerseau sa-i votezi si sa le comentezi lucrarea. Si culmea e ca le-a reusit figura, obtinand un loc confortabil in top si probabil vor ajunge sa fie si castigatori.

Si uite asa o campanie bine intentionata a sfarsit sufocata de imaginatia unora dornici sa castige cu orice pret, calcand chiar si peste cadavre, ca de creativitate in promovarea lucrarii proprii nici nu poate fi vorba si banuiesc ca acesta era unul din scopurile competitiei pe langa cel de promovare a laptopului eXpertBook Altro.

Cat ma priveste, dupa cum se poate vedea din comentariu cu numarul 2 postat aici la creatia sotiei, n-am fost de acord cu ideea de a participa la aceasta competitie si nici de a sprijini participarea ei. Insa am cedat in cele din urma si am promovat-o pe site-ul de concursuri online atat cat m-am priceput mai bine dar se pare ca n-a fost suficient, ea clasandu-se pe pozitia a VIII-a in clasamentul final.

Se pare ca cei peste 110.000 de vizitatori unici in luna decembrie pe site-ul de concursuri, cei aproape 10.000 de abonati la newsletter, concursul organizat special pentru cei care o sprijina avand drept premiu un aparat foto, sau derogarea de a oferi toturi premiul pus in joc pe Craciunul la Romani n-au fost suficiente pentru a o plasa in Top 3. Singurul castig a fost acela ca in 2-3 zile cat am dus o campanie mai acerba de promovare a lucrarii sale am primit atat de multe urari traditionale romanesti (injuraturi) cat n-am primit in tot anul 2009. Dar ma rog, acesta e riscul meseriei…

5 comentarii la „DesignMyLaptop – cu bune si cu rele”

  1. Stai linistit! E un loc onorabil ce a fost obtinut prin cele mai cinstite mijloace, banuiesc. La astfel de concursuri castiga, in majoritatea cazurilor, cei care au masinarii de creat conturi, voturi, IP-uri, etc. Dar stii si tu asta. Numai bine!

  2. Se stie de cand e lumea ca romanul e inventiv.Oricum locul 8 e foarte bun avand in vedere numarul mare de participanti si la urma urmei cine nu participa nu castiga. Felicitari pentru munca depusa zilnic, pentru ca noi sa beneficiem atat anii trecuti cat si anul acesta de cat mai multe concursuri.

Comentariile sunt închise.