Din 2011 impozitul pe casa sau pe teren va fi calculat la valoarea de piata a proprietatii

Ieri va vorbeam de faptul ca Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni, iar astazi am o alta stire incomoda pentru proprietari: umbla vorba prin targ ca din 2011 impozitele pe care le vom avea de platit pentru locuinta sau terenurile aflate in proprietate vor fi calculate la valoarea de piata a proprietatii.

Acum nu stiu daca se vor plati aceste taxe diferentiat sau se va face o medie in functie de suprafata locuintei si a numarului de camere, dar ar fi interesant de urmarit evolutia unei astfel de masuri. Premiza de la care se pleaca e clara: mai multe venituri colectate la bugetele locale, venituri care vor fi folosite pentru investitii in folosul cetateanului. Daca ideea va da roade ramane de vazut caci desi romanul vrea sa-si vanda apartamentul cu 2 camere la pretul de 100.000 de euro, el va declara in acte la notar ca tranzactia de vanzare-cumparare cu mult mai putin.

Insa administratiile locale s-ar putea sa nu fie luate prin surprindere de inventivitatea romanului si sa faca calculele nu dupa sumele declarate in contractul de vanzare-cumparare ci dupa preturile care apar la rubrica de mica publicitate. Ori in aceste conditii nu exista decat doua situatii care pot aparea.

Proprietarul va continua sa se joace de-a hotul si vardistul cu administratia locala publicand anunturi de mica publicitate cu preturi de vanzare derizorii urmand ca pus fata in fata cu realitatea cumparatorului sa i se explice smecheria, dar aceasta s-ar putea sa conduca la multa confuzie si blocarea totala a tranzactiilor imobiliare. Sau romanii se vor trezi din visul frumos in care speculatiile imobiliare aduc venituri colosale si pretul la locuinte va cobora incet dar sigur pana la valoarea lor de piata reala.

Dar ce si cum va fi ramane de vazut… deocamdata pretul la locuinte scade cu toate ca mass-media incearca sa ne manipuleze cu acea usoara crestere datorata programului „Prima Casa”. In Brasov eu am gasit apartament cu 2 camere intr-o zona relativ centrala care se vinde la jumatate din pretul cerut cu un an in urma pentru un apartament similar din acea zona. Concluziile se pot trage de fiecare…