Exact peste o luna, in 22 octombrie 2009, Windows 7 va fi lansat oficial in Romania si in intreaga lume. Legat de aceasta lansare Microsoft desfasoara o campanie intitulata „Fii destept !” care promoveaza ideea achizitionarii de calculatoare cu sistem de operare preinstalat.
Ei bine aceasta campanie a aprins spiritele in blogosfera impartind-o practic in doua: o tabara sustine Windows, cealalta tabara sustine Linux. Nimic rau in aceasta, fiecare are libertatea de a alege, insa modul de argumentare in a sustine un sistem de operare care sa ruleze pe calculatorul fiecaruia este unul tipic romaneasca: romanul se pricepe la toate, este specialist in materie de Linux sau in materie de Windows si parera sa inseamna adevarul absolut. Ceilalti n-au dreptul la un argument, iar daca au curajul sa o faca pe baza unor experiente personale trebuie sa fie pregatiti pentru un potop de injurii.
Lasand deoparte aceasta disputa eu va propun sa facem o scurta incursiune in istoria sistemelor de operare si sa facem comparatii palpabile pentru utilizatorul de rand intre Windows si Linux ca sisteme de operare ce pot rula pe calculatoarele noastre, fie ca e vorba despre cele de acasa, sau de cele de la birou.
Un sistem de operare este, pe intelesul tuturor, un ansamblu de programe care se incarca o data cu deschiderea calculatorului si se ocupa de gestionarea resurselor hardware si a software-ului (programele folosite) care ruleaza pe acel calculator la un moment dat (se pare ca nu mi-a iesit faza cu pe intelesul tuturor). Un sistem de operare nu poate exista fara un sistem de calcul (calculator) de aceea e bine de stiut ca primul calculator este considerat a fi inventia lui Blaise Pascal din 1642 – un dispozitiv mecanic ce putea efectua operatii de adunare cu numere de pana la 6 cifre. Istoricul sistemelor de operare Linux & Windows se pierde undeva in timp in urma cu vreo 40 de ani.
In 1969 au fost scrise primiile linii de cod pentru ceea ce s-a numit UNIX, iar in 1991 Linus Tolvard – student la Universitatea Helsinki din Finlanda, o pornit dezvoltarea sistemului de operare Linux, pornind de la Minix (un sistem de operare de tip Unix) versiunea 1.0 a kernel-ului (nucleu) aparand in 1994. In prezent exista zeci de distributii Linux datorita faptului ca este un sistem open-source (oricine poate modifica codul).
In 1981 Microsoft lansa prima versiune de MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), iar in 1985 este lansat Windows 1.0 gandit ca o completare la MS-DOS. Desi comercializat sub denumirea de Windows sistemul de operare poarta in spate mostenirea MS-DOS pana la versiunea Windows ’98/Windows Me. A urmat apoi Windows XP (in 2001) bazat pe arhitectura NT (new technology), poate cea mai cunoscuta si utilizata versiune a sistemului de operare Windows, apoi in 2007 a fost lansat Windows Vista si iata ca acum in 2009 asteptam lansarea Windows 7.
Multa vreme Linux a fost privit ca fiind inaccesibil pentru utilizatorul de rand datorita faptului ca interfata GUI (Graphical user interface) era absenta, iar noi eram obisnuiti cu ceea ce ne oferea Windows. Ulterior nu se mai poate vorbi de acest impediment, dar cum obisnuinta este a doua natura iata-ne dependenti de sistemul de operare Windows. Prin 2002, nu sunt asa de sigur, s-a incercat dezvoltarea unei versiuni de Linux care sa ruleze aplicatii scrise pentru Windows. A fost botezat Lindows si ulterior Linspire, dar din pacate aceasta distributie de Linux este distribuita contra cost.
Dar haideti sa nu mai intru in detalii istorice si sa revenim la oile noastre: Windows vs. Linux. Eu spun ca Windows este la fel de bun ca Linux si invers.
Daca pe vremuri era o provocare sa instalezi o distributie Linux acum exista distributie user friendly si instalarea e joaca de copil (dar daca nu reusesti sa instalezi Windows nu incerca nici Linux). Candva cand spuneai Linux te gandeai la un ecran negru in care trebuia sa bagi comenzi (la fel ca la MS-DOS), intre timp lucrurile au evoluat si pot paria ca punandu-ti in fata doua calculatoare cu sisteme de operare diferite nu vei sti sa faci diferenta intre Linux si Windows dintr-o privire pe monitor.
Multa vreme Linux era acuzat de lipsa aplicatiilor software de care se bucura Windows, intre timp problema s-a rezolvat gasind acum mii sau poate zeci de mii de aplicatii care ruleaza sub Linux si au echivalent pentru Windows. In hora au intrat chiar marii producatori de software asa ca… a mai ramas doar un mit.
Despre Linux se vorbeste ca este campion la capitolul securitate vis-a-vis de pericolele care ne pandesc calculatoarele (virusi, troieni, etc.) dar nici Windows nu sta prost daca in fata tastaturi nu sta un naiv.
In plus am de facut o remarca pentru toata lumea: daca Windows este lider la capitolul calculatoare personale, Linux conduce detasat pe segmentul serverelor.
Si acei bloggeri care hulesc Linuxul ar trebui sa afle ca serverele de gazduire pe care-si tin blogul ruleaza o distributie de Linux si tocmai datorita acestui aspect ne permitem sa platim destul de putin pentru serviciul de gazduire a blogului. Daca am fi fost nevoiti sa folosim solutii Microsoft pentru serverele de gazduire teama imi este ca numarul bloggerilor din Romania nu ar fi depasit numarul de 500 – 1.000 (fata de aproape 35.000 cat sunt acum). Si fie ca ne place, fie ca nu Linux a contribuit mult mai mult la dezvoltarea internetului decat Windows.
Dar, in ultima instanta, daca folosim Linux sau Windows pe calculatoarele noastre este doar o optiune personala. Eu folosesc deopotriva si Windows, si Linux… asa ca le sustin pe amandoua…
PS: Momentan un competitor in Romania pentru Windows 7 este distributia de Linux Ubuntu.
Nici cu aia, nici cu ailalti. Ca romanul impartial 😀
Totusi vad ca folosesti Windows XP… deci… 🙂 te-ai facut frate cu cine trebuie ca sa treci puntea 🙂
Spre deosebire de celelalte articole ce analizează/atacă problema iscată de acea campanie Microsoft, articolul tău tratează ambele laturi într-un mod echidistant. Felicitări! Mă bucur că există și alte persoane care știu să susțină adevărul când trebuie susținut.
PS: dacă știi pe cineva care ar trece la Ubuntu dar nu se riscă singur anunță-l că în curând ROSEdu va organiza un eveniment (a treia ediție) de instalare Linux pe calculatoarele userilor, instalare configurată după preferințele acestora.
Nu stiu cat sunt echidistant dar butonez calculatoarele de 24 de ani si fie ca mi-a placut, fie ca nu am dat nas in nas si cu fereastra si cu pinguinul 🙂 si am folosit tot ce era mai bun din ambele sisteme de operare…
Interesant aspectul cu pretul gazduirii si cam asa este; costul licentei pentru un server probabil ar fi schimbat lucrurile. Oricum majoritatea hulesc si din spirit de turma… daca s-au trezit cativa bloggeri mai cunoscuti sa sprijine campania (probabil fiind inspirati material) au zis ca asa este trendul si trebuie sa faca la fel.
Interesant sau nu aceasta e realitatea… si aceasta nu e totul: in primul rand un server care ruleaza o distributie de Linux, poate rula serverul web Apache + serverul DB MySQL + limbajul de scripting server side PHP care sunt open source si costa zero lei. Asa ca singurele lucruri care se platesc pe langa hosting sunt munca programatorului/programatorilor, plus adminul daca site-ul e atat de complex si necesita administrare separata. In cazul Microsoft toate solutiile costa… nu conteaza cat, important e ca sunt niste bani aruncati…
E amuzant ca in discutia Windows vs. Linux e uitat tocmai cel mai decisiv si mai lamuritor element: MacOS (computerele Mac). Inainte de disputa Win vs. Lin ar trebui discutata problema Win vs. Mac. Explicatia e simpla. Fiecare computer e alcatuit din componente, care interactioneaza cu utilizatorul printr-un sistem de operare. Cu alte cuvinte componentele sunt un fel de corp, iar sistemul e haina care il imbraca. Asta inseamna ca: 1) haina trebuie sa se potriveasca (sa fie croita pentru corpul in cauza) si 2) componentele intre ele trebuie sa se armonizeze. Aici lumea computerelor se imparte in doua: PC-ul si computerele Mac. Ideea este ca la Mac absolut totul, de la componente pana la sistemul de operare, e gandit si realizat de o singura firma. PC-ul este de fapt un Frankenstein, un copil cu o gramada de mame. Fiecare element e facut de alta firma, iar sistemul de operare tot de alta firema. Inainte de a ne intreba daca sistemul de operare e stabil ar trebui sa ne intrebam daca avem un computer stabil si armonizat. Categoric nu. Din cauza asta un PC e mai ieftin, iar un Mac infinit mai scump, dar stabil si functional 100%. In disputa Win vs. Mac castiga Mac detasat.
Dar Linux? Linux nu exista in realitate decat sub forma unor fisiere raspandite gratuit pe net, si din care fiecare persoana – fizica sau firma – isi poate confectiona propriul Linux. Acest lucru e foarte greu, asa ca diverse firme pun la dispozitie Linuxuri prefabricate (Linux Mandriva, Linux Fedora, Linux Ubuntu etc.), care se vor lupta cu PC-urile la fel ca Windowsurile. Cei care stiu isi pot confectiona propriul Linux in functie de componentele pe care le au, si atunci rezultatul e mult mai stabil. Dar daca piesele au calitati diferite, atunci nici Linuxul confectionat nu e extraordinar. Asa ca in final castigator este Mac-ul. Detasat.
Interesant punct de vedere si binevenite aceste completari ! Totusi trebuie facute cateva precizari:
a) orice MAC este la randul sau un PC (personal computer);
b) atunci cand incerci sa controlezi totul riscul de a gresi si a nu-ti da seama unde gresesti creste exponential;
c) desi spui ceea ce spui despre Linux folosesti o distributie de Linux (Mandriva);
d) nu exista calculatoare slabe si calculatoare puternice ci doar calculatoare potrivite pentru un anumit task si oameni multumiti sau nemultumiti de calculatorul pe care-l au;