Grandi si teoria conspiratiei

Un amic de pahar (pahar de vorba, nu va ganditi la alte prostii) imi zice zilele acestea: E ceva putred cu Grandi acesta… tu ai vazut cine a castigat ?

M-am uitat chioras la el ca si cum as fi fost sustinator infocat al sistemelor de tip Grandi si l-am intrebat de ce crede aceasta ? Cu ce argumente vine in sprijinul afirmatiilor sale ? S-a cam fasticit spunandu-mi ca e doar o parere personala, ca nu crede in coincidente si ca sansele ca cel care a castigat mai intai un laptop HP Compaq CQ61 sa castige si o masina Volkswagen Golf 6 sunt aproape nule intr-un joc de tipul licitatiilor inverse.

Si am schimbat subiectul vorbind despre vreme si alte lucruri mai mult sau mai putin importante. Doar ca mie mi-a ramas aprins un beculet aprins si ma tot intrebam daca nu cumva exista un sambure de adevar in toata povestea aceasta ? Acum stau si ma gandesc ca poate totusi site-ul nu este 100% sigur, ca ar exista posibilitatea unor bug-uri care permit unui cunoscator in materie de programare web sa stie in orice moment care este situatia unei licitatii web printr-o banala interogare a bazei de date.

Sincer vorbind am vazut destule site-uri care prezentau vulnerabilitati serioase asa ca nu m-ar mira ca si acesta despre care vorbim acum sa nu fie 100% sigur. Eu n-am chef sa mai fac ce-am facut aici Internet Start Plus gratis 12 luni de la Orange, nici sa mai fac munca patriotica si dupa aceea in loc de banalul multumesc sa fiu injurat mea ca nu-i treaba daca un site e ca o sita. Dar invit pe oricine are catusi de putin habar de cat de vulnerabil poate fi un site sa incerce sa descopere buguri pe site-ul Grandi (sau le sugerez celor de la Grandi sa organizeze un concurs de descoperit bug-uri in site).

PS: Nu stiu cati au avut curiozitatea sa vada cati bani s-au cheltuit in licitatia Grandi pentru acel Golf 6, eu insa am facut-o si nu mica mi-a fost mirarea cand suma rezultata a fost putin peste 20.000 de euro (faceti socoteala si singuri).

15 comentarii la „Grandi si teoria conspiratiei”

 1. Sincer, mie mi-a lasat un gust foarte amar lejeritatea cu care au tratat castigarea marelui premiu si acordarea acestuia. Nu a iesit cu nimic in decor fata de celelalte premii acordate anterior.
  Un alt aspect care mi-a atras atentia e numarul scazut de comentarii la posturile despre acordarea premiului, comparativ cu cele din timpul lansarii proiectului.

  • Poate le-au moderat cei de la Grandi, ma refer la comentariile nefavorabile lor… zic si eu, dar nu bag mana in foc.

 2. -au fost in jur de 1000 de licitatii pt golful pus in joc; 1000x 4 euro fac doar 4000 de euro.
   

 3. ok, chiar acolo am facut socoteala; din pacate , nu sunt chiar expert in asemenea socoteli, insa mai mult de 1000 de licitatii de 4 euro bucata nu au fost;
  pt 20.000 de euro ar fi trebuit sa fie 5.000 de licitatii; poate ma-nsel, si-mi cer anticipat scuze.

 4. @dumi: bine, bine – le-au sters pe cele contra, dar cele pro de ce sunt asa putine? ma refer la cele postate pe blogurile care au scris despre grandi

  • Pai cei care au scris de bine la inceput au fost platiti pentru acele advertoriale… dupa aceea n-a mai cotizar nimeni…

 5. ok, sa fiu mai explicit:
  pt fiecare licitatie, licitatorul plateste 4 euro; deci si cel ce a licitat 5.000 , si cel ce a licitat 12.000 de euro, au platit pt asta 4 euro de credit; daca ajungeau sa castige cu valoarea asta, trebuiau sa plateasca si pretul (5000 respectiv 12.000);
  grandi nu a incasat decat nr de licitatii x 4 euro plus 2, 5 euro (pretul minim unic), deci nu mai mult de 4.000 de euro.
  Deci nu se plateste pretul decat de castigator, in rest licitezi cu 4 euro.

  • Eu am luat rezultatele afisate asa cum le-ar lua oricine, si crede-ma ca daca i-ar calca OPC-ul s-ar putea sa fie greu de explicat ce-i cu pagina respectiva… eu as numi-o contabilitate mincinoasa (nu stiu daca exista termenul in domeniu)

 6. Baietii au probleme de credibilitate, nu m-am gandit la OPC, fiindca nu cred ca aici e problema lor (sistemul pare a fi ok si oarecum legal).
  In fond si la urma urmei, daca ei isi permit sa achizitioneze o masina la 15.000 de euro, sa o scoata la licitatie si in final sa iasa in pierdere cu 10.000, e treaba lor.
  Tocmai de aici apare si suspiciunea ca premiile nu se acorda corect, atata timp cat ei sunt pe minus. In plus, 6-7 participanti au castigat impreuna peste 25 de premii, destul de ciudat, mai ales in conditiile in care grandi pierde aproape la fiecare licitatie.
  Repet, suspiciune, nu se poate dovedi ca ar fi ceva ilegal. O zi buna!

  • Sa nu ne abatem de la subiect: in articolul de fata n-am adus in discutie credibilitatea lor ci faptul ca site-ul de licitatii inverse Grandi poate fi vulnerabil si cineva cu cap poate exploata aceasta vulnerabilitate…

 7. ok, sa zicem ca cineva care se pricepe la asa ceva (programator), ar incerca sa fraudeze sistemul. In aceste conditii fapta lui nu este penala? Poate nu la fel de penala ca fraudele bancare online sau alt gen de fraude online, dar tot penala ramane.
  In plus, este usor de monitorizat cine a fraudat sistemul, cel putin asa presupun. Deci grandi, in aceste conditii, nu are altceva de facut decat sa se adreseze cui trebuie.
  Si totusi s-ar putea sa nu am dreptate…eu stiu!?

  • Daca la mijloc e un bug n-ai ce sa monitorizezi, pur si simplu iti scapa… si in ultima instanta stii ce spune poporul roman: hotul neprins e negustor cinstit…

 8. S-ar putea ca sistemul lor sa aiba vreo vulnerabilitate care merita exploatata. O sa vorbesc cu 2 amici programatori sa arunce o privire si daca o sa castig vreun premiu mare sa stiti ca am gasit vulnerabilitatea respectiva:D

Comentariile sunt închise.