Idei de afaceri: tu muncesti, altii castiga

Sa nu radeti daca va spun ca am in cap de vreo 2 ani o idee de blog de nisa si nici pana la ora aceasta nu mi-am pus-o in aplicare.

N-am facut-o din trei motive: din lipsa timpului, n-am gasit o alternativa eficienta de monetizare si inca se castiga suficient de bine datorita celor care apeleaza direct la mine pentru servicii pe nisa in cauza.

Zilele trecute mi-am zis insa sa fac ceva cu aceasta idee ca sa nu ma mai prinda noul an cu treburi neterminate si am purces la a cauta metode de monetizare. Publicitatea nu mi s-a parut niciodata o forma acceptabila de monetizare pentru nisa vizata de mine, cea mai buna alternativa fiind aceea a abonamentelor lunare pentru a avea acces la continutul blogului de nisa.

Problema mea cea mai arzatoare era aceea cum sa incasez cativa euro lunar de la cei care au nevoie de informatii si sunt dispusi sa plateasca. Si am crezut ca am gasit solutia in plata prin SMS, iar cel mai accesibil serviciu parea cel oferit de Fortumo dar cand am trecut sa vad cum sta treaba am ramas perplex: sistemul e gandit ca tu sa muncesti, altii sa castige…

Altfel nu-mi pot explica cum pentru un mesaj SMS cu valoare de 1 euro partea mea e de doar 0,15 euro, iar pentru un mesaj SMS cu valoare de 3 euro eu primesc doar 0,85 euro ? Sunt oare atat de complexe mecanismele de plata prin SMS, sunt cheltuielile de operare atat de mari sau pur si simplu sa castige cat mai mult descurajand astfel implementarea acestor metode de plata ?

Estimam ca in primele 6-12 luni de la lansarea proiectului blogului de nisa sa ajung la un prag minim de 500 de abonati/luna dar vazand cum stau lucrurile m-am dezumflat ca un balon. Sincer nu-mi convine ca 500 de persoane sa plateasca 3 euro+TVA, eu sa ma aleg din aceasta cu 425 de euro si furnizorul de plati prin SMS sa castige mai mult de 1.000 de euro pe seama muncii mele.

Si daca tot suntem in zona „tu muncesti, altii castiga” haideti sa va mai povestesc doua chestii la fel de relevante pentru aceasta tema. Ma suna intr-o zi un nene, ma intreaba cat il costa aia, aia si aia, afla raspunsul si mi-o tranteste: vreau cate doua din fiecare dar se poate sa platesc doar pentru unul ?! Am ras in sinea mea si i-am spus adevarul gol-golut: nu se poate… As fi fost dispus sa negociez daca ma intreba daca mai las din pret, dar cand cineva vine si are impresia ca stai in banii lui si ca munca ta nu valoreaza nici cat o ceapa degerata nu poti merge pe principiul mai bine mai putin decat deloc mai ales ca nu duc lipsa de clienti.

A doua chestie e asemanatoare cu prima doar ca potentialul client avea pretentii de-a dreptul nerealiste: voia sa plateasca pentru un kilogram de mere si sa primeasca 3 kilograme de mere. Si aceasta in conditiile in care la mijloc e vorba de un publihser care are pe unul din site-urile sale intr-o singura zi un numar de vizitatori cat eu am in jumatate de luna pe site-ul de concursuri online. N-am pus problema dar as fi curios daca astfel de oameni ar fi dispusi sa ma promoveze timp de 3 luni si eu sa le platesc doar pentru o luna ?! In mod cert nu s-ar intampla acest lucru pentru ca tin la preturi si in nici un caz nu duc lipsa de clienti.

In concluzie, in Romania, daca esti mai micut toata lumea are impresia ca esti la picioarele ei si abia astepti sa faci sluj pentru cateva firimituri de paine. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa, nu in cazul meu…

2 comentarii la „Idei de afaceri: tu muncesti, altii castiga”

  1. Am fost la un moment dat in aceeasi dilema si m-am interesat de SMS-urile cu supra-taxa. Ai ca alternativa abordarea directa a operatorilor, insa solutia e extrem de scumpa (mii de euro)  sau alegerea unui furnizor de astfel de servicii caz in care indiferent pentru care optezi (sunt vero 3 optiuni din cate tin minte), tu nu castigi mai mult de 1/3 din castiguri. Cel mai ok mi se pare optiunea de plata prin PayPal.

Comentariile sunt închise.