Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni

In articolul Cum sa diminuam munca la negru in Romania ? sugeram printre altele marirea impozitelor locale pe teren, pe casa sau pe masina care dupa mine in momentul de fata sunt mai mult simbolice decat reflecta cu adevarat valoarea proprietatii impozitate.

Se pare ca in Brasov sunt citit si de catre mai marii din primarie si consiliul local caci incepand de la 1 ianuarie 2010 este propusa o crestere cu 20% a impozitelor locale fapt care nu poate conduce decat la o crestere a bugetului administratiei locale, buget care se va intoarce prin investitii facute de edili in folosul cetateanului. Dupa mine, cel putin in Brasov, aceste taxe ar putea fi majorate cu 100% caci in mod cert nu vor fi o povara pentru nimeni si astfel toata lumea va avea de castigat.

Singurul dusman a propunerii de majorare a taxelor locale in Brasov este nimeni altul decat PNL-ul care din cate observe eu de ceva vreme doreste sa pozeze in salvatorul poporului roman dupa potopul crizei. Dupa PNL taxele locale trebuie sa scada, nu exclud ca in goana dupa popularitate si dupa voturi sa propuna un an de gratie pentru brasoveni de la plata impozitelor locale.

Oricum, chiar daca in cazul de fata s-a potrivit boala cu descantecul (faptul ca eu am scris despre majorarea impozitelor locale ca solutie pentru un buget sigur si administratia locala a Brasovului a propus o crestere cu 20% a acestor impozite, e doar o simpla coincidenta), in viitorul nu prea indepartat singura alternativa pentru ca administratiile locale sa asigure cetatenilor servicii de utilitate publica cel putin decente este majorarea impozitelor locale. Si nu cred ca cineva trebuie sa se planga din cauza acestor majorari: cand chiriile la imobile au crescut le-a convenit, la fel si cand au crescut preturile la locuinte, au tacut malc… desi ar fi fost ca impozitele locale sa reflecte evolutia medie a chiriilor si preturilor la locuinte.

9 comentarii la „Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni”

 1. Subscriu acestei propuneri. Intr-adevar, o marire a taxelor si impozitelor ar avea efecte benefice pentru administratiile locale.
  Un alt efect benefic la care ma pot gandi, in cazul terenurilor de la sate, este ca terenurile detinute de unele persoane si lasate pur si simplu „parloaga” in virtutea faptului ca „nu cer de mancare”, ar putea fi vandute si chiar folosite de cei care au nevoie de ele. Si se va renunta si la preturile nesimtite practicate exact in virtutea acestui principiu, ca daca nu imi dai nu stiu cate zeci de euro pe metru nu il vand, ca doar „nu cer de mancare”.

  • In privinta terenurilor de la sate nu e vina batranilor ca nu mai pot munci pamantul si practica agrigultura de subzistenta… nu e vina lor ca astia tineri fug de agricultura si prefera munca la oras. Eu personal, n-as incalca dreptul la proprietate a taranului roman pentru ca iti spun in cunostinta de cauza: daca s-ar gasi cineva care sa doreasca sa munceasca pamantul mos Ion ar arenda bucuros tarlaua doar pentru un sac de grau, unul de porumb si vreo cateva kilograme de branza…

  • Si nu ti se pare firesc ? Toti vrem cat mai multe spatii verzi, cat mai multe parcari, cat mai multe locuri de joaca pentru copii, s.a.m.d. ori lucrurile acestea nu se fac batand din palme, ci e un pret care trebuie platit.

 2. Dumi, departe de mine gandul de a i se lua bietului nea Ion pamantul. Insa un impozit decent ar trebui perceput. Cu care sa se descurce si omul, dar si sa simta totusi ca este proprietar. Recunosc subiectivismul meu si am sa il explic: am incercat anul trecut sa cumparam un teren nu foarte aproape de Bucuresti, pentru ca acolo ne permiteam. Era perioada in care economia duduia. Toata lumea ne spunea ca in toamna, deci cu 6 luni in urma, se dadusera terenuri cu 15-18 euro pe metru in zona respectiva.
  Am incercat sa oferim un 20, dar nimeni, nimeni nu vroia sa auda. In schimb toti ne povesteau cum vandusera terenuri, multe, si cate sute de mii de euro facusera ei. Anul acesta am incercat din nou. Tot cu 20 de euro. Crezi ca am gasit? Nuu, ce criza, ei au scumpit, acum dau cu 32-35, exact in virtutea acelui „nu cer de mancare”.
  Si atunci m-am gandit ca o solutie ar fi sa li se perceapa acestor oameni un impozit, decent totusi, insa care sa le ceara de mancare. Pentru ca nu e ok sa ai zeci de hectare de teren pe care sa il tii ani de zile necultivat. Solutia cu arendarea tarlalei este una cum nu se poate mai buna. Insa cu atat mai motivati ar fi sa o arendeze. Sau, poate, daca ar trebui sa plateasca ceva si nu ar putea, copiii ar putea sa il ajute. In cazul in care o fac, s-ar putea sa fie si mai responsabili si, cine stie, se mai schimba lucrurile si in privinta asta. Nu ca se intorc la sat, dar incep sa se implice.

  Iar daca nu exista copii dornici de implicare, atunci zau daca inteleg pentru ce au acei oameni nevoie de zeci de hectare de teren. Pentru ca trebuie sa subliniez ca la ei ma refer, nu la cel care are 1000 de metri pe care face agricultura de subzistenta.

  • Am inteles ideea ta dar trebuie sa ne gandim putin: undeva in nordul Moldovei (sau in Vaslui care e cel mai sarac judet al tarii) se vinde hectarul de teren arabil cu 100 de euro (daca se vinde). Un teren intravilan in buricul capitalei se vinde pe putin cu 1.000 euro/mp, adica pretul unui hectar in capitala este de 1.00 0x 10.000 = 10.000.000 euro.

   Taranul a carui hectar nu se vinde cu mai mult de 100 de euro plateste anual un impozit de 3 euro, pe cand proprietarul unui hectar in zona zero a capitalei plateste 3.000 de euro impozit anual. Saracul taran plateste procentual 3% din valoarea terenului detinut, cel de la oras plateste de 100 de ori mai putin adica 0,03% din valoarea estimata a terenului detinut in proprietate. Unde e dreptatea aici ?!

 3. Pai, ideea ar fi sa se calculeze acel impozit exact in functie de valoarea proprietatii. Si vad un articol scris chiar astazi pe aceasta tema.

  Oful meu este ca, din pacate, in Romania e foarte greu si sa aplici o lege, si sa faci dreptate. Pentru ca nu bag mana in foc ca nu se poate stabili din condei valoarea unei proprietati. Si poate tocmai saracu’ ala din Vaslui nu va avea bani sa dea ceva pentru influentarea hotararii. Si se va trezi cu cine stie ce valoare de impozitare.

  • Problema nationala a romanilor e faptul ca se fofileaza cand e vorba de dat bani dar striga in gura mare la orice colt de strada ca statul nu-i da, nu face si nu desface… pai cu ce sa faca daca contribuabilul doar cere, ca doar bugetul de stat nu e bazat pe resursele aurifere de la Rosia Montana…

Comentariile sunt închise.