Impozitul forfetar si miza sa politica

Am scris pana acum cateva articole despre impozitul forfetar dar cu toate acestea subiectul nu este epuizat. Mai nou guvernul doreste sa ne informeze ca acest impozit a fost o idee buna incasarile datorate acestui impozit fiind mai mari de 3 ori decat estimarile facute initial. Astfel 65% din firmele active si-au achitat datoriile legate de acest impozit forfetar, un castig imens raportat la aceeasi perioada a anului trecut cand 80% din firme raportau pierderi.

Acelasi guvern nu spune nimic despre cele peste 100.000 de falimente datorate impozitului forfetar si intr-un fel au dreptate: suspendarea activitatii sau dizolvarea unei societati la initiativa actionarilor nu constituie faliment dar problema de fond ramane aceeasi. De asemenea guvernul nu doreste sa aminteasca nimic despre somerii rezultati  in urma acestor dizolvari voluntare a firmelor care nu s-au impacat cu impozitul forfetar dar umbla vorba prin targ ca cel putin jumatate din incasarile provenite din acest impozit vor lua calea ajutoarelor de somaj.

Dar cu toate ca impozitul forfetar este, cel putin la nivel teoretic, un succes de tipul planului cincinal nu vorbeste nimeni despre posibila suspendarea a acordurilor cu FMI, respectiv cu Uniunea Europeana, in privinta imprumuturilor contractate. Daca situatia e asa de roz pe cat vrea guvernul sa ne faca sa credem mi s-ar parea firesc sa nu ne bagam in datorii doar de dragul unor motivatii politice cu tenta electorala.

In toata aceasta poveste unul dintre partenerii la guvernare, PSD-ul, candva sustinator infocat al impozitul forfetar sub alta forma insa decat cel legiferat, este acum cel mai mare dusman al acestui impozit. Mi se pare mie sau se apropie alegerile pentru presedentia Romaniei si o astfel de atitudine populista impotriva impozitului candva sustinut de PSD ar aduce cateva procente semnificative pentru candidatul sustinut de acestia ?

Eu am impresia ca in viitorul apropiat PSD va duce o adevarata lupta de guerilla pentru abolirea acestui impozit forfetar. Probabil ca nu va reusi sa schimbe nimic dar faptul ca cel putin in aparenta va incerca sa fie de partea poporului le vor aduce un capital electoral excelent. Cat priveste PDL-ul, in frunte cu Emil Boc, nici nu vor sa auda de renuntarea la impozitul forfetar, singura realizare mareata in aproape un an de guvernare. Astfel candidatul sustinut de PDL, in persoana lui Traian Basescu, va pierde procente valoroase din preferintele electoratului si cum roata este rotunda si se invarte, vom trai sa auzim celebra s-a replica din 2004 adaptata situatiei politice din 2009: Traiane nici nu stii cat de mic incepi sa fii

2 comentarii la „Impozitul forfetar si miza sa politica”

  1. Daca v rei un calcul simplist, uita-te pe blogul meu, sa vezi ca mai mult se pierde decat se castiga. Am scris despre asta saptamana trecuta, dar nu am stat sa detaliez prea mult calculele.

Comentariile sunt închise.