Internet Everywhere – primii pasi in lumea internetului mobil

Astazi m-a mancat degetele sa dau click pe o reclama pe internet si uite asa am ajuns sa aflu ca poti testa internetul mobil de la Orange maxim 14 zile (reclama spune 15 dar daca apuci sa ajungi in acea zi se activeaza automat contractul pentru internet mobil valabil 24 de luni si daca nu esti multumit va trebui sa platesti lunar 10 euro + TVA).

Ca sa nu ma razgandesc n-am stat mult pe ganduri si am purces la Orange Shop ca sa-mi satisfac curiozitatea intelectuala. Dupa o asteptare de aproximativ un sfert de ora am ajuns sa discut cu persoana calificata in a-mi da lamuriri despre ce este si cu ce se mananca internetul mobil. Stiam cam cum sta treaba ca doar de aceea s-a inventat internetul dar m-am facut ca ploua ca sa se simta si respectiva utila (era o tanti, sper sa nu ma citeasca). Am semnat contractul pentru un nou abonament de date pe 24 de luni, plus anexa referitoare la cele 15 zile in care pot returna echipamentul aflat in custodie daca sunt nemultumit (returnarea modemului in timp util anuleaza automat contractul incheiat) si procesul-verbal de predare-primire a modemului Icon 225 + SIM.

Bucuros nevoie mare, cum am ajuns acasa am si infipt modemul intr-un port USB la laptop urmand pasii pentru instalarea aplicatiei care permite conectarea la internet si monitorizarea duratei de conectare, respectiv al traficului consumat. M-a dezamagit din start timpul de instalare a aplicatiei, cam 10 -12 minute, si faptul ca a trebuit sa restartez laptopul la final. M-am conformat ca oricum nu aveam de ales si apoi am incercat sa ma conectez la internet prin intermediul aplicatiei cu care a venit modemul dar surpriza: semnalul extrem de slab, doar o liniuta din 5 posibile, desi sunt la doi pasi de Orange Shop in plin centrul Brasovului, iar de conectat nu vrea nici mort… mereu primesc eroare 619. Restartez aplicatia, restartez calculatorul, incerc de mai multe ori si nimic, aceasi eroare 619… la un moment dat imi pica fisa si sun la departamentul tehnic serviciul de date Orange, am dat peste un tip super-amabil si am verificat impreuna pas cu pas setarile de pe calculator si setarile modemului: totul era OK, dar din pacate conexiunea n-a vrut sa porneasca nici moarta. Solutia sugerata a fost una simpla si practica: intoarceti-va la shop, rugati sa va testeze modemul si cartela si daca nu merge nici la ei sa vi-le schimbe… faina treaba mi-am zis in gand si cum mi-era lehamite ca tot entuziasmul meu a fost de pomana mi-am zis sa o las pe maine…

Doar ca maine n-a fost s-a fie… dupa un nou restart al calculatorului pentru o ultima incercare inainte de a pune frumos modemul in ambalajul original, am „prins” conexiunea si de mai bine de o ora folosesc internetul mobil. Inainte de a va impartasi urmatoarele e bine de stiut ca viteza transfer a datelor poate ajunge pana la 7,2 Mbps (adica, in termeni reali, doar vreo 900 KBps), trafic lunar inclus de 1,5 GB. Dupa consumarea traficului alocat viteza de transfer scade la maxim 128 Kbps (adica la doar 16 KBps reali, ceea ce inseamna ca esti trimis undeva in epoca de piata a conexiunilor internet cand ai de asteptat pentru incarcarea unei paginii cat fumatul unei tigari.)

Primul lucru pe care l-am facut la deschiderea browserului sub conexiunea internetului mobil a fost sa testez viteza conexiunii. Din pacate indiferent de cate ori am repetat testul n-am reusit sa depasesc pragul de 500 Kbps (viteza a oscilat intre 300 si 500 kbps), adica de cel putin 15-20 de ori mai putin decat viteza mazima promisa. Si aceasta in conditiile in care sunt in zona de acoperite 3G+, unde teoretic ar trebui sa avem o viteza de croaziera de pana la 7,2 Mbsp. Oricum cu toate acestea navigarea este suficient de placuta fara pauze in incarcarea site-urilor accesate, practic nu e nici o diferenta sesizabila subiectiv intre internetul furnizat de RDS la care viteza de transfer poate ajunge pana la 10 Mbps.

Cat priveste traficul, volumul de trafic consumat, lucrurile stau cam asa (din cate mi-am dat seama pana acum):
– 1 MB / minut pentru navigare normala (nu se face download sau upload, se foloseste motorul de cautare Google, Yahoo Messenger, se trimit e-mailuri fara atasamente, se citeste continut postat online);
– 2 MB / minut, daca ai norocul sa dai peste un site realizat integral in flash sau ai ferestre deschise in care ruleaza bannere realizate in flash;
– 0,5 – 1 MB / minut daca doar scrii si citesti (cat am scris acest articol traficul consumat n-a depasit 0,5 MB/minut);

Ce nu mi-a placut a fost faptul ca la aproximativ 40 de minute a picat conexiunea si nimeni nu te anunta nimic (iti dai seama cand vezi ca nu se mai incarca nimic), ba mai rau aplicatia nu se reconecteaza singura (banuiesc ca are pe undeva optiunea aceasta pe la setari dar n-am apucat sa dau de ea).

Momentan cam atat despre experienta mea cu internetul mobil. In zilele urmatoare voi incerca sa-mi fac timp sa-l testez in diverse zone, extreme chiar, pentru a ma convinge daca merita sau nu investit in internetul mobil pentru a avea acoperire oriunde si oricand.

Pont: Daca aveti deja un abonament la Orange si nu va puteti desparti de internet nici in vacanta, iar durata acesteia se incadreaza in perioada de gratie de doua saptamani puteti testa gratuit internetul mobil de la Orange. Pe riscul vostru !!!

4 comentarii la „Internet Everywhere – primii pasi in lumea internetului mobil”

    • Unde era mai ieftin ? Sa fim seriosi, RDS-ul cand a inceput sa bage internet pe cablu avea de asemenea limitare de trafic si avea cam acelasi pret…

  1.  La noi inca e o mare diferenta intre ce ne spun ei de fapt si ce e in realitate!Eu inca ma bazez pe wireless,doar ca si ala e scump ca dracu,la hotel la nevasta-mea e 15 lei pe zi,dar si asa merge cum mergeau telefoanele de pe vremuri,alea cu manivela,plus ca in Sovata nu este niciun internet cafe!As plati pentru un program pirat care sa decripteze orice wireless,chiar daca nu e prea ortodox.
    Totusi la tine nu crezi ca era ceva problema de la ei,pentru ca pornit asa,din senin?

Comentariile sunt închise.