Leu puternic, curs valutar stabil si putina manipulare a opiniei publice

In Romania evolutia cursului valutar ar trebui sa respecte regulile pietii bazate pe principiul cererii si ofertei, doar ca toata transparenta care se incearca a se afisa in legatura cu valoarea monedei nationale nu ma ajuta pe mine ca simplu cetatean sa inteleg mecanismul din spatele cursului valutar.

Teoretic suntem in parametri optimi in ceea ce priveste regulile economiei de piata, practic insa cursul valutar pare a evolua dupa bunul plac al BNR (Banca Nationala a Romaniei) si al celor care au puterea de a influenta deciziile care se iau la nivelul bancii centrale.

Va spuneam in articolul Curs valutar 1 octombrie 2009 favorabil bugetului de stat ca euro va fi pe val in ceea ce priveste evolutia fata de leu pentru ca toate taxele si accizele din 2010 se vor plati la cursul de referinta euro-leu din data de 1 octombrie 2009. Iar pentru a colecta cati mai multi bani la bugetul de stat era nevoie de un curs valutar favorabil statului nu cetateanului.

Prognoza mea n-a fost departe de adevar, totusi euro a continuat sa creasca pana la sfarsitul anului trecut probabil in virtutea ideii ca turismul din perioada sarbatorilor de iarna va aduce un boom in ceea ce priveste tranzactiile valutare. Si probabil au fost destui romani care si-au petrecut mini-vacanta de Craciun si de Revelion in afara tarii asa ca cererea de valuta a justificat oarecum un euro puternic in raport cu leul.

Dupa 1 ianuarie 2010 contrar estimarilor facute de analistii economici care vedeau euro urcand pana la 4,5 – 5 lei, moneda unica europeana incepe sa gafaie. BNR-ul reduce dobanda de referinta, iar bancile la randul lor ajusteaza corespunzator dobanzile la depozite (la dobanzile la credite nu se grabeste sa umble nimeni).

Cineva a vrut ca in 2009 sa bage Romania in criza (nu discut acum dedesubturile acestei crize), iar acum aceeasi entitate necunoscuta noua vrea sa ne faca sa credem ca raul provocat a trecut si ca economia Romaniei va incepe sa duduie in 2010. Dar toate aceste lucruri se intampla dintr-un singur motiv: prin manipularea consumatorului castiga in primul rand cel care gestioneaza situatia si apoi cei care isi dau seama ce se intampla si au resursele necesare pentru a amortiza jocul dintr-o extrema in cealalta.

2 comentarii la „Leu puternic, curs valutar stabil si putina manipulare a opiniei publice”

    • Depinde, daca sunt disponibilizari cu plati compensatorii s-ar putea sa avem cresteri ale euro… altfel nu vad cum ar putea fi influentat…

Comentariile sunt închise.