Nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase

Sper sa va fie cunoscuta zicala populara din titlu… nu stau sa va explic acum cum sta treaba dar in esenta ideea e aceea ca sunt unele persoane care-si fac treaba folosindu-se de semenii lor. E si acest un fel de a spune ca se scot castanele din foc folosindu-se de mainile altora.

De ce spun lucrurile acestea ? Pentru ca in Romania se fura… si se fura orice, dar ceea ce ma deranjeaza cel mai mult e furtul de continut in online si furtul de idei. Ziarele fura idei si chiar articole intregi de la bloggeri fara a se sfii catusi de putin. Si nici macar nu precizeaza sursa cand folosesc munca altora pentru a-si incasa luna de luna leafa pentru o meserie de hot. Daca incerci sa-ti exprimi frustrarea de a fi furat, toata lumea da din umeri si nu prea ai ce face ca tu esti mic, iar in spatele hotului care se vrea ziarist sta un mare trust de presa.

Dar lucrurile nu se opresc aici: unii au re-inventat roata… cititorii sunt invitati sa contribuie cu informatii (stiri, fotografii, materiale video) din teren la care sunt martori oculari. Ideea in sine nu e rea, doar ca modul in care cititorii momiti cu cateva premii o pun in aplicare lasa de dorit. Acum cei care fura sunt cititorii care iau informatia dintr-o parte si-o transmit in cealalta parte, dar responsabilitatea le apartine in totalitate pentru ceea ce fac. Iar cei care ajung sa foloseasca astfel de materiale fara nici un fel de verificare prealabila a sursei, scapa basma curata daca cineva ar incerca sa-i acuze de ceva.

Si pentru ca meniul sa fie complet, mai exista pseudo-bloggeri care nu fac altceva decat fure de la toata lumea si sa ajunga sa aiba mai multa notorietate decat bloggerul care s-a chinuit sa scrie articolul. Si n-ai ce face altceva decat sa te revolti, caci indiferent la cine ai apela toata lumea iti rade in nas… internetul fiind din acest punct de vedere ca un sat fara caini…

2 comentarii la „Nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase”

  1. True, dar n-ai ce face. Un pic exagerat finalul, in care copiatorul are mai multa notorietate decat autorul. In orice caz, un report la google il va face sa se razgandeasca sa te copieze.

Comentariile sunt închise.