Politica, o dama de moravuri usoare

Ceea ce-mi „place” la nebunie e faptul ca brusc in campaniile electorale politicieni devin interesati de soarta semenilor lor. Aceasta doar la nivel declarativ caci toate promisiunile nu se materializeaza decat in perioada campaniilor electorale cand sunt oferite diverse produse sau servicii in mod gratuit ca mita electorala (desi nimeni nu recunoaste aceasta sau cand se intampla se feresc sa o numeasca asa).

Nu vreau sa amintesc de nici una dintre promisiunile ne-onorate ale politicienilor nostri care s-au perindat din ’90 incoace pe la guvernare. Toata lumea le cunoaste metehnele, drept rezultat tara se duce vertiginos la vale, la fel cum si interesul electoratului a scazut pentru orice fel de alegere, fie ea europeana, locala, parlamentara sau prezidentiala. Anul acesta se estimeaza ca prezenta la urne va fi de maxim 35% si aceasta nu pentru ca am fi un popor caruia nu-i pasa de viitorul sau ci pentru ca dintre mai multe rele posibile le-am ales pe toate si acum nu mai avem ce alege.

Cum toate gogosile electorale nu ar fi fost de ajuns pentru cetateanul de rand politicienii au descoperit si online-ul. Din toamna anului 2008 au inceput sa se promoveaze prin google adsense la preturi de mizerie, 1 cent / click. O miscare cat se poate de gresita si aceasta din 2 motive. Cei care folosesc internetul sunt mai informati decat cei care prind doar TVR 1, iar 1 cent/click in online e ca si cum ai incerca sa pui in sacosa saracului un strop de ulei, o lingura de zahar sau o lingura de faina. Stiu ca bugetul alocat promovarii online a politicienilor este infim in comparatie cu programul de campanie electorala „Paine si sare”, dar chiar si asa e o risipa caci rezultatele vor fi abolut lipsite de relevanta. Decat sa cheltuiti 10.000 de euro pentru o campanie de imagine online, mai bine ati dona acesti bani unei cantine sociale. Astfel veti avea mai multe sanse ca cei care primesc o masa calda pe zi sa va voteze decat internautii care nu mai cred in basme.

Si aceasta nu e tot, politicienii nostri isi fac bloguri pentru a comunica cu electoratul, aceasta cel putin la nivel declarativ. In realitate pe acel blog este foarte posibil sa nu scrie politicianul al carui nume il poarta ci cineva din echipa sa de imagine. Blogul ar fi o idee buna de a tine legatura cu electoratul daca articolele n-ar fi simple declaratii pompoase din programul electoral, daca ar exista un feed-back la comentariile cititorilor, daca platforma program ar fi ajustata in timp real in functie de problemele reale semnalate de cetateni. Si ceea ce iarasi e foarte dureros, blogul este abandonat dupa ce campania electorala se incheie si politicianul se vede cu sacii in caruta. Isi va aminti ca are blog cel mai probabil dupa 4 ani…

2 comentarii la „Politica, o dama de moravuri usoare”

  1. un deputat de Braila, Cristian Rizea, facea pe siteul lui, in data de 30 mai, urmatoarea remarca, „Ca politica este o dama de moravuri usoare nu este o noutate”, in cadrul unui comentariu. te copiaza cumva, ar fi trebuit sa te citeze cumva!?

    iata comentariul lui

    Ca politica este o dama de moravuri usoare nu este o noutate. Istoria antica si cea recenta o confirma, incluzand, evident, si intervalul dintre cele doua perioade la care am facut referire. Te astepti, asadar, ca cei ce se insotesc cu doamna in cauza sa fie pretabili la o sumedenie de adjective plasate in partea negativa pe scara de valori a moralei. Dupa principiul “cine se aseamana se aduna”. In practica, lucrurile nu stau intocmai. Au existat si exista politicieni onesti. De fapt majoritatea covarsitoare este de buna credinta. Exista si oameni de mare tinuta care in ciuda tuturor adversitatilor au reusit sa-si confirme valoarea. Nu vreau sa dau acum exemple. As vrea sa precizez, insa, ca publicul manifesta o doza ridicata de suspiciune fata de politicieni, in general. Pe acest fond, unii dintre acestia resusesc sa capteze atentia, altii nu. Mai exista o categorie care promite, este privita cu simpatie, insa la un moment dat publicul, decriptandu-i superficialitatea, o trimite in banca rezervelor.Dupa modelul “s-a nascut talent si a murit speranta”.

    Am invocat argumentele de mai sus pentru a pune in discutie pozitia liderului liberal Crin Antonescu si pe cea a fiicei presedintelui Traian Basescu, domnisoara Elena Basescu (EBA), candidat la europarlamentare.
    Liderul PNL a lansat vineri un atac vehement la adresa drei EBA incat “candidata” a ramas “perplecsa” auzind afirmatia lui Crin Antonescu: “Asta este o ţară care a făcut vedete din toate pipiţele şi nu-şi respectă veteranii de război”. Seful liberalilor a facut acesta consideratie criticand o declaratie a Elenei Basescu ce viza legalizarea consumului de droguri usoare.
    Presedintele PNL a gafat ca un novice. S-a lasat dus de limbaj si, in incercarea de a-l sarja probabil pe presedintele Basescu, s-a trezit ca-si infige floreta discursului in EBA.
    In fond afirmatia sa este una reala. Publicul are parte de vedete scoase de te miri unde, a caror unica valoare se limiteaza la look. Uneori nici macar la atat. Dar sa o ataci pe EBA din pozitia de prezidentiabil este o greseala de strategie. Practic cobori nivelul disputei in zona Dorobanti. Adversarul sau nu este EBA cum nici Antonescu nu face politica de dragul lui Patriciu. Desi amandoi (Elena si Crin) sunt sustinuti de tatuci.
    Antonescu a gafat si a doua oara in acelasi context. Aflat vineri la Targu-Mures el a spus: “Elena Basescu le
    promite romanilor legalizarea drogurilor, asta le lipseste romanilor. Asta trebuie sa faca romanii fara serviciuri”.
    Forma corecta a plurarului “serviciu” este “servicii”. In fine, dupa celebrele “succesuri” ale EBA ne confruntam cu “serviciurile” lui Crin, inca un motiv de ras in targ. Asa incat ma intreb daca, pe anumite segmente, ceea ce-i desparte pe cei doi nu sunt doar diferente neglijabile
    Despre nivelul Elenei Basescu nu comentez, pentru ca tabloul este stationar. Doar ca s-a mai certat pe la Ploiesti cu o tanara, care i-a atras atentia, referindu-se la respectarea regulilor:”Cum sa fie respectate regulile cand presedintele tarii se urca beat la volan”. In rest catavencii au dreptate. Ai grija pe cine trimiti la Bruxelles!

Comentariile sunt închise.