Preturile la romani: pret recomandat & pret la raft

Zilele acestea retina mi-a fost iritata de o reclama la televizor… nu o sa va spun acum despre ce este vorba pentru ca nu fac reclama gratuita la nimic, insa ceea ce mi-a atras atentia in mod deosebit a fost finalul: pret recomandat de…

Nu mi-ar fi sarit in ochi acest amanunt daca n-as fi cumparat cu cateva zile inainte exact acelasi produs, doar ca pretul platit de mine era cu aproximativ 50% mai mare decat cel recomandat.

Stiu ca intre pretul de productie si pretul de raft exista o diferenta care include costurile legate de distributie si nu in ultimul rand profitul vanzatorului final, insa mai stiu din surse sigure ca pretul recomandat include costurile legate de distributie la care se adauga un procent variabil in functie de volumul de vanzari sau de natura produsului, procent care reprezinta profitul comerciantului.

Insa noi preferam sa fim mai catolici decat papa si un produs ajunge in casele romanilor la un pret cel putin dublu decat cel cu care a iesit pe poarta fabricii. Si in timp ce in activitatea de productie, adevaratul motor al economiei, salariile sunt mizerabile, in sectorul distributie si in comert profiturile sunt uriase chiar pe vreme de criza economica.

4 comentarii la „Preturile la romani: pret recomandat & pret la raft”

  1. Ar mai putea fi o cauză: produsul respectiv nu este foarte vandabil, iar producătorul renunţă la o parte din profit sau chiar la tot profitul, dacă nu cumva vinde în pierdere, doar să scape de cheltuielile de depozitare şi să mai facă puţin cash.

  2. In Romania nu se face comert, ci doar o forma mai evoluata de bişniţă. Chiar si hypermarketurile au prins repede cum sta treaba si exploateaza asta din plin.

Comentariile sunt închise.