Prima Casa – gargara electorala doar pentru cei cu salarii mari

Spuneam in articolul Tara arde si baba se piaptana – gogosi electorale ca programul „Prima Casa” e doar o manevra electorala si ca va fi sortit esecului la fel ca alte initiative menite a sprijini tinerii si nu numai pe ei in ceea ce priveste spatiul locativ.

Cred ca a observat toata lumea cat entuziasm a declansat un simplu vis de noapte a unui prim-ministru si a unui ministru de finante. Ma asteptam ca bancherii sa fie putin mai realisti, sa fie in stare sa anticipeze esecul unui program facut in goana dupa voturi, dar se pare ca bancherii nostri sunt doar simpli camatari. Notiunea de investitie, rentabilitate si profit se traduce in limbajul bancherilor romani in a lua doua randuri de piele de pe romanii care incearca sa apeleze la serviciile lor. Dar lucru acesta este camatarie, fapt pedespit de legislatia in vigoare, doar ca creditele ipotecare si imobiliare sunt doar o forma de camatarie legala.

Dupa atata tam-tam avem conturat mai clar viitorul programului „Prima Casa”: statul garanteaza in limita a 60.000 de euro, bancile crediteaza si romanul care se aventureaza in acest program trebuie sa aiba un salariu minim de 700 de euro pentru a-si permite luxul acesta. Cati din cei care acum stau cu chirie credeti ca au in momentul de fata venituri nete pe cartea de munca de minim 700 de euro ? Eu cred ca nici 10% din cei care au nevoie de o casa. Asadar programul „Prima Casa” e in cele din urma doar pentru cei cu salarii mari. Dar acesta e un caz ideal pentru ca in realitate veniturile, in functie de banca care ofera creditul, trebuie sa fie cuprins intre 700 si 1.400 de euro.

Ce spuneti, va permiteti o casa ?!