Promotii „promotionale”, adica ciudate…

Imaginati-va ca mergeti la magazin si cumparati un set de pahare de cristal care costa vreo 1.000 de lei si la acest produs exista o promotie la care primiti gratis automat si o sticla cu apa minerala de 1 L, care costa doar 1 leu. Cum vi se pare aceasta promotie ?! Mie mi se pare ca e o promotie „promotionala”…

Astazi am descoperit cum un dealer auto la un autoturism care are ca pret de lista minim 15.000 de euro ofera cu titlu de gratuitate un week-end la munte care costa maxim 150 de euro. Nu era mai simplu sa acorzi un discount de 1% decat sa oferi ceva care costa cam cat te costa drumul dus-intors pana la munte (sau mai mult, depinde in ce zona a tarii esti si in ce zona montana ajungi) ?

Si aceasta nu e tot: presupui ca omul are 15.000 de euro sa cumpere acea masina dar nu are bani sa mearga un week-end la munte pentru a sarbatori ?! Parca e jenant…

Sa trecem mai departe ! Astazi stand la o coada pentru a-mi plati niste facturi, tragand cu urechea, am auzit ceva care m-ar fi lasat mut de uimire daca eram eu in situatia aceasta: o banca acorda credite pentru constituirea de depozite (depozite pe care sa le constitui la ei). Isi recruteaza clientii telefonic si culmea e ca unii cica sunt incantati, dar eu nu stiu cat de incantat poti fi (ca sa nu zic prost) cand dobanda pentru un credit e intotdeauna mai mare decat dobanda pentru un depozit constituit ?!

Si cireasa de pe tort e faptul ca ai card de credit (nu stiu banca) si platesti suma pe care ai cheltuit-o, plus dobanda corespunzatoare daca ai depasit perioada de gratie, la oficiul postal… aceasta o fi evolutia de la cardul de salariu pe care il folosesti doar pentru a scoate bani de la bancomat ?!