Propriul tau sef sau angajat ?

Oare care o fi diferenta intre a fi angajat la patron sau a avea propria ta afacere ?

Raspunsurile depind de care parte a baricadei te afli. Daca esti angajat te uiti cu invidie la patron zicandu-ti in barba ca te exploateaza si te plateste prost. Dar oare stii ca pentru fiecare 100 lei pe care ii plateste ca salariu mai plateste taxe la stat pentru fiecare angajat de 60 de lei ? Adica pentru un salariu de 1.000 de euro ar trebui sa bage in buzunarul statului, daca esti angajat cu forme legale, vreo 600 de euro. Iar ca sa poata face toate acestea trebuie ca angajatul sa fie competitiv, adica sa produca suficient cat sa-si acopere salariul sau, darile la stat care trebuiesc platite in numele sau si e de preferat ca la final de luna sa ramana si un mic profit (n-am pus la socoteala alte cheltuieli pe care le are angajatorul in afara de salarii).

Asadar statutul de angajat, oricat de exploatat pare a fi, e totusi un statut comod. Ai un program de lucru fix, chiar daca e de 10-12 ore. Ai concediu de odihna, ai tichete de masa sau cadou. Ai posibilitatea sa-ti gasesti alt loc de munca daca actualul nu-ti place, ai posibilitatea sa tragi pisica de coada (numai sa nu te trezesti la sfarsitul lunii pe langa portile firmei la care lucrezi).

Perspectiva se schimba atunci cand vrei sa fii propriul tau sef… in aparenta ai o multime de libertati si avantaje: nu mai trebuie sa semnezi condica de prezenta (adica te poti trezi la ce ora vrei), faci numai ceea ce-ti place, pleci cand vrei in concediu, castigi cat vrei (sau cat poti), etc. Insa in realitate risti sa intri intr-un cerc vicios si sa incepi sa-ti doresti la un moment dat sa fii angajat nu patron. Risti sa nu mai dormi decat cateva ore pe noapte, sa muncesti aproape non-stop, sa te imbolnavesti de la atat de munca, sa nu mai socializezi ca inainte, s.a.m.d. Raportul eforturi/satisfactii s-ar putea sa fie mai mic decat in cazul unui angajat, dar in timp toate aceste eforturi s-ar putea sa dea roade…

2 comentarii la „Propriul tau sef sau angajat ?”

  1. In primul rand, nu e chiar asa : un patron nu are chiar toate libertatile pe care le enumeri tu. Nu pleaca de la firma atunci cand (poate) vrea el, ci atunci cand isi termina treaba. Nici in concediu nu poate pleca oricand si sta oricat vrea, pentru ca treburile sale de patron nu-i permit lucrul asta. El trebuie sa fie tot timpul in contact cu clientii, sa caute altii noi, sa gaseasca cele mai bune preturi pentru materiile prime etc. Si mai este ceva : responsabilitatile pe care le are. Responsabilitati fata de proprii angajati (sa le dea salariile la timp, sa le creeze conditii decente de munca etc.) dar si responsabilitati fata de stat (sa depuna declaratiile la timp, sa plateasca darile etc.). Nu mai pun la socoteala stresul la care este supus din toate partile.

Comentariile sunt închise.