Propunere legislativa pentru candidatii la alegerile prezidentiale

Stau si ma gandesc ca prostul (nu pot sa spun destept cat alesii nostri ne cred saraci cu duhul) si-mi dau seama ca afirmatia lui Ludovic al XIV „Statul sunt eu !” este cat se poate de adevarata in tarisoara noastra, mai ales in perioada campaniilor electorale cand toata lumea se agita sa prinda ceva pentru el desi toate sloganele electorale si platformele politice sunt pline de promisiuni desarte.

Sunt convins ca romanii stiu ca in schimbul votului nu primesc decat apa de ploaie si de aceea incearca sa se orienteze dupa ceea ce au facut unii sau altii cat au fost la guvernare. Ce-au facut in termeni palpabili de fiecare dintre noi: daca au votat o lege care se refera la protejarea molustelor din marea Neagra trece neobservata pentru electorat, dar daca a votat legea maririi pensiilor cu 50% si a fost pusa in aplicare acele cateva milioane de pensionari te tin minte si voteaza cu acel partid care le-a marit pensiile cat au fost la guvernare. Sau daca votezi cresterea cu 50% a salariilor in invatamant si nu te tii de cuvant, oamenii o sa te tina minte si nu vor tine cont de scuza crizei care este ci vor sanctiona clasa politica fie prin absenteism, fie pentru cei care au facut cel mai mult pentru invatamantul romanesc (doar ca nimeni n-a facut nimic care sa impresioneze pozitiv), fie pe cei care promit mai mult…

Si aceasta nu e totul: politicienii nostri uita ce-au promis imediat ce-au ajuns pe scaunul pe care si l-au dorit, imediat ce sunt instalati in functie incep sa viseze la un scaun mai inalt si nu ezita sa-si tradeze electoratul imediat ce li se ofera ocazia. Pentru ei poporul nu sunt altceva decat masa de manevra, carne de tun, principiul machiavelic „Scopul scuza mijloacele” e probabil tiparit ca antet pe orice act semnat de respectivii demnitari. Despre acest aspect am vorbit in articolul Politica la romani, una spunem alta facem, unde spuneam ca Sorin Oprescu – actual primar general al capitalei, si Traian Basescu – fost primar general al capitalei, au aceleasi metehne in ceea ce priveste promisiunile neonorate catre electorat. Ambii au promis ca nu vor parasi fotoliul de primar pentru un altul mai moale, ambii s-au facut ca ploua cand a fost vorba de a candida la presedintia Romaniei.

De aceea, ca simplu cetatean al acestei tari, cu drept de vot, care plateste taxe, impozite si biruri ce nu se intorc inapoi sub nici o forma in buzunarul meu ci sunt doar bani aruncati intr-un sac fara fund, propun o lege prin care cei care candideaza la cea mai inalta functie in stat, presedintia Romaniei, sa-si dea demisia din orice functie publica pe care o detine fara dreptul de a mai ocupa ulterior (decat parcurgand aceeasi pasi ca mai inainte de a ajunge in acea functie) daca esti pierdant in competitia electorala.

Astfel daca esti primar (indiferent ca al capitalei sau unui catun din provincie), parlamentar, ministru, secretar de stat, etc. si aspiri la functia suprema in stat, da-ti mai intai demisia din functia publica pe care o ocupi si arata-ne de ce esti in stare. Ai pierdut, sa-ti fie de bine, intoarce-te la ceea ce faceai inainte de a fi persoana cu functie publica: vinde gogosi, taie frunze la caini, arde gazul, s.a.m.d. Intre timp, poate cu o astfel de lege, politicienilor le intra in cap ca poporul e cel care i-a trimis acolo unde sunt si desi ne considera prosti sa-si aminteasca cuvintele lui Alexandru Lapusneanu: „Prosti, prosti, dar multi…”.

4 comentarii la „Propunere legislativa pentru candidatii la alegerile prezidentiale”

  1. Eu as mai veni cu o propunere legislativa:
    Presedintele statului sa fie si prim-ministru, asa cum se intampla in orice republica prezidentiala (adica unde presedintele este ales in mod direct de electorat). Altfel nu se justifica alegerea presedintelui de catre populatie, ar putea fi ales de parlament si cu asta-basta. Dar atunci iti dai seama ce presedinti am avea? Tot unul si unul!

    • Legat de propunerea ta nu stiu ce sa spun… dar daca nu ma insel Romania e republica parlamentara nu prezidentiala si cred ca exista o diferenta de nuanta…

  2. Da, ai dreptate, este republica parlamentara, ceea ce nu justifica alegerea directa a presedintelui de catre electorat.
    Partea cu presedintii unul si unul era o gluma. Cred ca nici in cel mai negru cosmar nu am putea visa ce fel de presedinti am avea.

    • Parca mai conteaza cine alege presedintele cat timp clasa politica nu face nimic spre folosul poporului ci doar in detrimentul sau ?!

Comentariile sunt închise.