Pungi biodegradabile la tot pasul

Probabil stiti ca incepand cu 1 ianuarie a.c. s-a introdus obligativitatea achitarii a 20 de bani (2.000 de lei vechi) de catre comercianti pentru fiecare punga oferita clientilor confectionata din materiale nebiodegradabile.

Toata lumea stie ce s-a intamplat dupa 1 ianuarie 2009 si ce-au inteles comerciantii ca inseamna aceasta EcoTaxa: pentru fiecare pungulita, chiar si pe cele de 1 ban, iti cereau 20 de bani ca asa cere legea. Nu conta ca punga oferita era sau nu biodegradabila, toate pungile oferite clientilor erau tratate cu pretextul EcoTaxei desi acest aspect nu se reflecta in partea de contabilitate singurii beneficiari ai acestei gaselnite fiind comerciantii nu mediul.

La un moment dat, n-am inregistrat exact momentul, am remarcat ca toata lumea ofera pungi gratuit (la piata sau in magazine) si ajuns acasa pe marea majoritate a acestor pungi gasesti inscriptionat faptul ca sunt pungi biodegradabile. Si nu poti sa nu te opresti din cugetat, sa nu te intrebi: cum Doamne de-atatia ani incoace n-am fost in stare sa protejam mediul si acum avem toate capacitatile de productie profilate pe produse biodegradabile ? Personal prea imi sare in ochi chestia aceasta si tind sa cred, mai am putin sa fiu convins, ca totul s-a transformat intr-o afacere deosebit de profitabila pentru producatorii de ambalaje si ca de fapt pungile inscriptionate ca fiind biodegradabile sunt exact ca cele dinainte.

O simpla inscriptie nu face altceva decat sa pacaleasca consumatorul, dar ea nu rezolva problema deseurilor nebiodegradabile, iar daca ceea ce banuiesc eu ca se intampla este adevarat cred ca ministerul mediului ar trebui sa faca controale de rutina in calitate de simpli clienti si daca se dovedeste ca pungile oferite ca fiind biodegradabile sunt falsuri sa treaca la a lua masurile de rigoare.

Caci acceptand aceste lucruri nu facem altceva decat sa ne furam singuri caciula. Iar singura modalitate de a nu fi partasi la aceasta conspiratie impotriva mediului e sa avem de acasa propriile noastre pungi pe care sa le folosim pana la uzare maxima…

10 comentarii la „Pungi biodegradabile la tot pasul”

  1. Oricum, solutia propusa de tine este cea mai buna, inclusiv pentru mediu: sa avem fiecare sacosa de piata. Din pacate, din comoditate sau din alte motive, o mai uitam uneori.

  2. biodegradabile cred ca sunt cu adevarat, tehnologia nu difera cu nimic fata de alea clasice. ca „baietii” te taxeaza pentru orice este alta poveste. eu mi-am facut un stoc de sacosi de alea impletite de rafie si trag de ele din iarna de cand au aparut.

    • Acum nu ma mai taxeaza, m-au taxat la inceputul anului… dar chiar ma intreb daca nu vand ceva desi acel lucru e altceva, daca e ra atat de simplu de ce a fost nevoie de interventia statului ?!

  3. Singurul lucru pozitiv de cand cu pungile astea biodegradabile e ca mi-am achizitionat niste plase d-alea mai zdravene si am grija sa le folosesc de fiecare data cand imi fac cumparaturile. In rest, cel mai probabil, e doar o alta modalitate prin care „baietii destepti” mai fac ceva bani in plus.

    • Sa stii ca sunt un lucru bun sacosele alea de rafie, mai ales ca ti le schimba gratuit daca se rup intr-un an de zile de cand le-ai cumparat, in rest se prea poate sa ai dreptate…

    • Pai de ce crezi ca trece pe ele cu pixul data la care au fost cumparate si numarul bonului de casa ? Acum nu stiu daca e nevoie sa pastrezi bonul de casa cu care ai cumparat sacosa, dar nu exclud ca aceasta sa fie obligatoriu…

Comentariile sunt închise.