Recesiunea economica si manipularea psihologica in masa

Recesiune sau nu ? Aceasta e intrebarea !!! Eu personal inca am dubii daca Romania este in recesiune, sau pe cale de a intra in recesiune, caci ceea ce se intampla pare mai degraba o manipulare psihologica in masa.

Vreti un exemplu care sa sustina faptul ca suntem manipulati ? Uzinele Dacia-Renault au oprit productia pentru luni bune trimitand angajatii in somaj tehnic, guvernul a dat o ordonanta de urgenta prin care autoturismele noi de productie autohtona (de cele provenite din import nu sunt sigur) sunt scutite de taxa de mediu si a triplat taxa de mediu aflata in vigoare pana la acea data sub pretextul de a proteja industria auto autohtona. Acum Dacia nu mai face fata comenzilor pentru export pentru ca in Germania Logan si Sandero se vand ca painea calda. Taxa de mediu nu a revenit la valoarea initiala ci doar a fost scazuta cu 33% cu toate ca sunt semnale clare ca industria nationala de autoturisme nu prea mai are nevoie de protectie. Toate acestea nu sunt decat un scenariu bine regizat de manipulare psihologica.

Recenta criza a gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina, care parea sa afecteze toata Europa, are si ea o nuanta de manipulare. In cele din urma, dupa ce s-au balacit ca porcii in noroi s-a ajuns la o intelegere care nu difera prea mult fata de cea avuta deja. De ce a fost nevoie a se spala rufele in public ? Era nevoie de o imagine apocaliptica, era nevoie de o criza care sa justifice, sau mai bine spus sa accentueze faptul ca suntem dependenti de reursele energetice detinute de Rusia.

Acum un an si ceva cand pretul barilului de petrol ajunsese la 160 de dolari, pretul combustibilului a crescut in Romania in ritm galopant ajungand sa avem cele mai mari preturi din Uniunea Europeana. Cand pretul barilului de petrol a scazut pana la 40 de dolari in Romania nu s-a intamplat absolut nimic, pretul la pompa nu a scazut cum era firesc ci dimpotriva a avut o usoara crestere motivata de evolutia cursului valutar (de parca atunci cand cursul valutar a intarit leul pretul la pompa ar fi scazut).

Lista exemplelor care sa ne arate ca e vorba doar de manipulare psihologica in masa si nu de o recesiune in adevaratul sens al cuvantului poate continua dar cred ca e suficient ceea ce am spus deja.

Cand va intra Romania in recesiune economica ? Lasand deoparte cifrele si statisticile de natura economica care sa ne arate ca Romania e in recesiune desi nu se vede, eu cred ca vom fi cu adevarat in plina recesiune economica atunci cand masinile vor fi trase pe dreapta din lipsa de combustibil, atunci cand va trebui sa stam flamanzi pentru a avea ce le da de mancare copiilor, atunci cand desi ai bani ca sa cumperi ceva acel lucru este de negasit prin magazine, s.a.m.d. Romania a trecut deja printr-o recesiune, desi nimeni n-a numit-o asa, e vorba de perioada comunista in care s-a rationalizat absolut totul, dar mai ales s-a rationalizat mancarea cand totul se dadea pe celebra „cartela”.

Romania nu e in recesiune economica, poate ritmul de crestere economica nu este cel asteptat, poate castigam mai putin ca acum un an sau poate nu muncim suficient de mult sau eficient pentru a castiga atat cat avem nevoie.

Poate n-avem tot ceea ce ne-am dori sa avem, dar nu tot ce avem ne este cu adevarat de folos…

4 comentarii la „Recesiunea economica si manipularea psihologica in masa”

    • Ai dreptate… de vina insa e mass-media care practic asa a tratat problema 🙁

      … acum va trebui sa iau la mana totul sau sa fac un search & replace in tot DB-ul…

      Multumesc de atentionare !

Comentariile sunt închise.