Repar masina sau cumpar alta noua ?!

Stati linistiti ca n-am busit nici o masina, vorbesc doar la modul ipotetic pentru ca m-am amuzat ieri teribil pe baza unei probleme de la Scoala de Bani.

Nu o sa intru in detalii prea adanc ci doar o sa spun ca la mijloc e un concurs de educatie financiara sponsorizat de BCR la care m-am inscris, am trecut de admitere si ieri am rezolvat prima proba, cea legata de cheltuieli. Proba consta dintr-un test grila cu 10 intrebari despre produsele BCR (carduri, conturi de economii, etc) si o problema intitulata „Concediul” la care trebuia sa spun, in urma unui enunt destul de stufos, daca plecam in concediu cu vechea masina reparata sau ne cumparam una noua ?

Datele problemei (o sa rezum din memorie doar datele esentiale): Trebuie sa plecam in concediu cu masina si chiar inainte de a pleca avem un accident. Se presupune in mod gresit in enuntul problemei ca am fi destul de neglijenti (a se citi zgarciti) incat nu avem CASCO la masina astfel incat trebuie sa suportam din buzunarul nostru reparatiile de 6.000 de lei. Atat eu cat si nevasta-mea avem salarii destul de mari (parca 2.5000 lei fiecare) si in plus mai avem un card de la BCR care ne ofera posibilitatea unei descoperiri de cont de… nu mai stiu cat.

Masina cica e veche de 10 ani si avem posibilitatea de a apela la un credit MOTOR BCR pentru o masina noua care ne costa numai 30.000 de lei. Colac peste pupaza, fiind criza, primim concediu cu plata 15 zile si concediu fara plata alte 15 zile.

Si tot asa mai multe bla-bla-uri pe care in mod normal nici guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu le-ar lua in calcul cand trebuie sa cheltuie bani dar mai ales un om de rand care munceste pe salariul minim pe economie.

Ceea ce mi-a placut a fost cerinta problemei: sa justificam daca reparam masina sau ne cumparam una noua ca sa plecam in concediu ?! Si aceasta proba era cu jurizare, nu ca la testul grila unde primesti rezultatul imediat.

Nu sunt convins dar tind sa cred ca juriul se asteapta ca lumea sa raspunda ca isi vor cumpara masina noua prin intermediul miraculosului credit auto pus la dispozitie de BCR caci o masina veche de 10 ani implica mai multe costuri de intretinere decat una noua. Ceea ce este adevarat, dar nu putem compara suma de 6.000 de lei cat ne costa reparatia cu 30.000 de lei + dobanda cat ne costa o masina noua. Si probabil cei care raspund ca-si cumpara masina noua vor fi punctati mai bine decat cei care spun ca-si repara masina… ca doar sposnorul concursului este BCR care e interesata sa-si promoveze produsele de economisire si creditare.

Eu am preferat in toata povestea aceasta sa fiu pragmatic: in primul rand cu sau fara casco reparatia unei masini dureaza destul de mult, la fel si obtinerea unui credit auto nu e chiar floare la ureche ci ia ceva timp si in ambele cazuri daca e sa merg dupa cerintele problemei ar insemna sa-mi ratez concediul.

Insa fiind la mijloc o proba de cheltuieli am preferat sa-mi pun la treaba neuronii si am ajuns la concluzia ca in cazul de fata, cu datele pe care le aveam la dispozitie, solutia ce-a mai eleganta si mai economica pentru petrecerea concediului era inchirierea unei masini.

Acum sunt curios cum va puncta juriul solutia mea ! Dar oricum nu-mi fac iluzii ca vor aprecia prea mult aceasta solutie cat timp nu implica produse din oferta BCR…

6 comentarii la „Repar masina sau cumpar alta noua ?!”

  1. Perfect corect raspunsul tau si pe deasupra extrem de logic. Problema este ca sponsorul concursului incearca sa-ti bage pe gat niste produse. Deci va fi punctat mai bine cel care va folosi creditul auto. Desi in cazul de fata puteai plati cu cardul pentru inchiriere 😀

  2. Eu prefer transportul cu avionul si eventual inchiriat masina local pe unde ajung. Altfel, iti ia o zi numai pana cand iesi din tara si cum pretuiesc zilele de concediu nu-mi permit sa le pierd vizitand frumoasele sate de pe DN-urile noastre aflate in constructie permanenta.

    • In afara si eu prefer transportul cu avionul dar acolo se presupune ca inchiriezi o masina pe perioada cat stai sai daca ai de gand sa faci ceva escapade…

  3. Aha, deci sa inteleg sa din doua raspunsuri posibile, tu ai ales altceva? Nu prea cred, avand in vedere ca un concurs cu premii in bani, dar sa zicem….e interesanta si ipoteza asta

Comentariile sunt închise.