Rezultate alegeri prezidentiale

Exit Poll-urile din turul doi al alegerilor prezidentiale de anul acesta l-au dat castigator drept presedinte al Romaniei pe Mircea Geoana. Traian Basescu se pare ca este cel care a pierdut desi el nu se recunoaste invins si spera ca finalizarea numaratorii voturilor sa intoarca rezultatele in favoarea sa.

Insa indiferent care va fi finalul anuntat de BEC, rezultatele atat de stranse, faptul ca s-a castigat la mustata va trebui sa dea de gandit oricui va ajunge in fotoliul de la Cotroceni.
Va trebui sa dea de gandit pentru ca rezultatele votului ne arata fara echivoc ca avem doua Romanii: una conservatoare, in care statul trebuie sa fie cel care rezolva problemele individului, si una reformatoare, in care statul trebuie sa creeze premisele evolutiei individului pe baza competitivitatii.

Romania conservatoare a votat pentru ca ziua de maine sa nu mai fie o provocare ci o rutina in care statul asigura cele necesare vietii prin redistribuirea resurselor si a veniturilor, luand de la cei care nu se multumesc cu un salariu minim pe economie si dand celor care asteapta totul mura-n gura.

Romania reformatoare a votat pentru mentinerea libertatilor individuale prevazute in constitutie, unul dintre acestea fiind dreptul la munca: dreptul de a munci cinstit si a castiga pe masura productivitatii personale. Romania reformatoare a votat impotriva acelora care n-au alta treaba decat aceea de a privi cu invidie in curtea vecinului c-are oi mai multe mandre si cornute

Din aceste motive, indiferent ca te cheama Geoana sau indiferent ca te cheama Basescu, cel care va ajunge noul presedinte al Romaniei nu poate ignora aceasta scindare a tarii.
Doar ca va fi nu greu, ci foarte greu, sa impaci si capra si varza: daca inclini balanta spre stanga incercand sa controlezi (asistenta sociala din partea statului, impozitarea progresiva a veniturilor, s.a.m.d.) totul tara se duce de rapa fara nici un fel de dubiu, daca inclini balanta spre dreapta incurajand initiativa privata (reducerea taxelor si impozitelor care sufoca economia, investitii de la bugetul de stat nu in asistenta sociala ci in lucruri de interes general, s.a.m.d.) vom avea parte de revolte sociale si nu cred ca poti trece cu vederea un astfel de butoi cu pulbere.

De ce s-a ajuns aici nu e greu de spus: lucrurile nu s-au facut la timp dupa 1989 si s-a cedat sistematic santajului social. Asa ca nu trebuie sa ne plangem, ci sa ne purtam crucea pe care singuri ne-am cioplit-o timp de doua decenii…

2 comentarii la „Rezultate alegeri prezidentiale”

  1. Este o situatie dificila din care sper sa iesim cat mai repede pentru binele tuturor. Cat despre vot nu sunt convins ca s-a votat atat de mult pe ideologii cat s-a votat pe influente si nuante ce tin mai putin de politica in sine.

    • Sincer, eu vad iesirea din aceasta situatie fara iesire abia peste 3-5 generatii dupa 1989: va trebui sa crape astia care ne conduc acum, copii si nepotii care le-au invatat metehnele si abia apoi ne va fi cu adevarat bine… iarta-mi realismul crud 🙁

Comentariile sunt închise.