Spaga noastra cea de toate zilele

Ca sa razbesti in zilele nostre in viata trebuie sa dai spaga peste tot altfel esti privit de sus si ignorat. Esti o cantitate neglijabila care iroseste timpul stimabilului functionar public care pur si simplu uita, asta in cazul in care a constientizat vreodata, ca este platit din banul public adica de fiecare dintre noi. Bugetarii au impresia ca banii cu care sunt platiti nu provin din sutele de taxe pe care la plateste omul de rand cu consecventa ca nu cumva sa fie penalizat si sa plateasca mai mult, ci probabil cred ca statul roman sau banca nationala au o tiparnita speciala pentru a tipari banii necesari a plati incompetenta si nesimtirea lor de functionar public.

Proverbul „Ai carte, ai parte” nu mai are nici o valoare in zilele noastre. Acum „banu-i ochiul dracului” are mult mai multa greutate. Daca esti proaspat absolvent de facultate si vrei sa te angajezi pe un post de bugetar indiferent cat de pregatit ai fi, indiferent cate competente ai avea, daca nu cotizezi la capitolul spaga vei sta mult si bine pe tusa. Sau va trebui sa te reorientezi catre sectorul privat, dar ce te faci daca pregatirea ta presupune doar un loc de munca gestionat de stat ? Dai spaga, si daca n-ai bani de spaga faci rost: te imprumuti de la prieteni, fac parintii un credit la banca, s.a.m.d.
Dar dupa ce ai dat prima spaga si ai obtinut un loc caldut crezi ca ai scapat de probleme ? Vise frumoase… va trebui sa cotizezi periodic caci in spatele tau asteapta altii dispusi sa dea mai mult pentru scaunul de sub fundul tau. Si uite asa intri intr-un cerc vicios al spagii. Daca nu te afli intr-o pozitie superioara care sa-ti permita si tie aceeasi practica vei incepe sa resimti efectele negative ale spagii, vei incepe sa te plangi si vei astepta ca altii sa rezolve problema spagii. Tu personal nu vei face nimic, dar absolut nimic, pentru ca in mod cert vei zbura din postul pe care-l ocupi iar cel reclamat pentru spaga nu va fi sanctionat in nici un fel. Va fi cel mult mutat pe un alt post o perioada, un post in care nu are contactul cu oamenii si nici posibilitatea de a lua spaga. Dar dupa ce apele se limpeezesc, cand toata lumea va uita incidentul va reveni exact la pozitia anterioara avuta in sistem si la vechile naravuri.

Problema insa nu e spaga in sine ci atitudinea pe care o avem fata de acest flagel social. Toata lumea stie de existenta spagii de la opincar pana la presedintele tarii. Cred ca fiecare din noi a dat sau stie pe cineva apropiat care a dat spaga/mita. Aproape toti condamnam aceasta practica dar numai teoretic caci in practica facem exact contrariul: dam spaga peste tot pe unde ni se cere intr-un fel sau altul. Au existat proiecte la nivel guvernamental sau non-guvernamental de genul „Nu da spaga” si cu toate acestea lucrurile au ramas neschimbate. Nu mai este vorba ca oamenii nu stiu cu ce se mananca spaga…
Spaga sfideaza orice lege, chiar si legea bunului simt, desi codul penal din cate stiu condamna „primirea de foloase necuvenite”. Si aceasta in conditiile in care fiecare din noi platim taxe si impozite pentru a avea un buget de stat din care sunt platiti functionarii publici si toti bugetarii in general.

Poate multi nu stiu dar faptele de coruptie pot fi sesizate la TelVerde: 0800-806-806 (nu stiu daca spaga intra la fapte de coruptie dar daca 1 milion de romani vor suna zilnic la acest numar pentru a sesiza fapte reale cred ca cei in masura sa pedepseasca „primirea de foloase necuvenite” vor actiona mai eficient, iar cei care iau spaga se vor gandi de doua ori inainte sa o faca)

2 comentarii la „Spaga noastra cea de toate zilele”

  1.   Nu credca este cineva care sa nu fi dat spaga vreodata,sub o forma sau alta,inclusiv la privati se foloseste aceasta metoda!Asta asa bine ne-a intrat in sange ca nu ne putem dezbara de ea.In iarna am fost sa-mi scot cazierul,am fost foarte foarte multumit de organizarea care am gasit-o acolo.Plateai un timbru de iun leu iar daca il vroiai in regim de urgenta mai plateai inca 5 lei,ghiseul de taxe era in sala de asteptare!Cat asteptam,se astepta maxim 15 min,apare un tip(il cunosteam dinainte) si zice ca el nu mai plateste taxa de urgente,mai bine da o cafea la cel de la eliberari ca-l cunoaste.Unde era logica lui…habar n-am,oricum a stat la rand si cafeaua era mai scumpa,dar asta-i romanul!

    • Spaga la privat fie e nepotism, adica e fiul/fiica lui cutarica dar fara sa stie sa faca treaba nu-l putem angaja daca nu cotizeaza taticul… sau si mai rau e subminarea patronului de catre angajatii de la personal care au venit din sistemul de stat cu toate metehnele pe care le-au avut acolo…

Comentariile sunt închise.