Statul Roman – camatar la drumul mare

Prin 2008 am avut o colaborare finalizata cu un contract de prestari servicii in valoare de 900 lei.

Eu mi-am facut treaba, clientul a fost multumit de rezultate, m-a platit conform contractului si am crezut ca viata merge mai departe…

Astazi m-am trezit ca am o poprire pe contul bancar in valoare de 54 de lei. Autorul moral al acestui gest nu este nimeni altcineva decat D.G.F.P. Brasov (finante publice).

Pana sa aflu ce s-a intamplat de fapt cei de la banca mi-au spus ca pot folosi banii din cont in limita disponibilitatilor mai putin suma pentru care cei de la finante Brasov mi-au pus poprire.

Am crezut ca e vreo amenda neplatita, de care am uitat si mi-am zis ca e in regula sa ma lipsesc de suma respectiva. Dar in scurt timp am descoperit ca nu-mi mai pot folosi cardul la cumparaturi, nu mai pot plati facturile online si nu pot scoate bani de la bancomat. Motivul… tocmai aceasta poprire prin care contul bancar mi-a fost blocat.

Contactand telefonic D.G.F.P. Brasov aveam parte de o surpriza si mai mare: in urma acelui contract de prestari de servicii datorez statului roman suma de aproximativ 200 lei.

Dupa ce mi s-a explicat cum stau lucrurile: beneficiarul plateste 10% impozit si prestatorul 6% am inteles ca eu sunt fraierul si nu mai comentez nimic pe aceasta tema. Insa nu inteleg cum in 2 ani s-a ajuns la o suma de plata de aproape 4 ori mai mare decat suma initiala ?

Cei de la D.G.F.P. Brasov mi-au spus ca restul reprezinta penalizari pentru intarzierea platii, insa metodologia folosita de ei inseamna camatarie curata cu dobanda de 100% (a sfarsitul anului 2009 aveam de platit dublu, iar la sfarsitul lui 2010 aveam de platit aproximativ de 4 ori mai mult decat suma initiala).

Acum stau sa ma gandesc ce-i de facut: nu-mi place ideea de a finanta din bugetul personal asistatii social, dar parca nici nu-mi surade ideea de a nu putea folosi o suma de bani incomparabil mai mare decat datoria calculata de finantele brasovene.

Oare cale de mijloc nu exista ? Altfel o sa le platesc in metale grele: in monede de cate 1 ban (200 x 100 = 20.000 de monede) ca sa aiba ambele parti satisfactia ca si-au facut treaba (ei ca au incasat datoria de la contribuabil, eu ca le-am dat o treaba care sa justifice cei 200 platiti).

Update!!! Si mi-am mai amintit o treaba, la un moment dat am platit statului cu vreo cateva sute de lei in plus pentru ca un angajat de la finante mi-a calculat gresit decizia de plata. Si-au dat seama peste vreo 9 luni ca au gresit si cat credeti ca am primit inapoi? Exact cat am platit in plus, nici macar dobanda la vedere practicata de bancile comerciale. Si in tot acest timp s-au folosit de banii mei.

11 comentarii la „Statul Roman – camatar la drumul mare”

 1. Asta e o chestie neplacuta. Sorry sa aud. Da, daca ei incurca oalele si nu iti dau bani, nu se aplica faza cu dobanda. Camata, ce-i drept. 🙁

  • Legat de platile pe care statul trebuie sa le faca contribuabililor cred ca cel mai elocvent exemplu este returnarile de TVA unde din cate am auzit este… crima si pedeapsa, astepti luni de zile sa ti se ramburseze TVA-ul si nu primesti nimic in plus pentru ca banii ti-au fost blocati in conturile trezoreriei.

 2. Daca judecam rational, nu-i normal sa iti dea statul dobanda pe banii incasati ilegal. Tu faci un blat cu un functionar public si iti greseste o chichita… iar apoi ceri dobanda x la banii respectivi. Ar deschide usa catre abuzuri… Si sunt si asa destule portite in tara asta pentru ele.
  Ce platesti tu acum sunt probabil tot felul de penalitati. 50 ron e parca cand nu depui declaratia aia la timp… cum ai intarziat 2 ani, probabil ca s-o justifica ea cumva, din punct de vedere legal.

  Nici platitul cu monende nu mi se pare o chestie viabila. Ai pierdut deja 200 ron… mai vrei sa pierzi timp si nervi ca sa aduni monedele respective ca sa ce? Sa te razbuni pe un biet functionar de la ghiseu care poate oricum nu are nicio vina directa in povestea ta.

  • Cristi recunosc ca articolul a fost scris intr-un moment de frustrare, dar am eu impresia sau tu joci rolul de avocat al diavolului ? Sau tu tratezi problemele cu atat de multa seninatate pe cat pare ? M-as bucura sa fie asa dar tare mi-e teama ca se va adeveri zicala: teoria ca teoria dar practica ne omoara

   Cat priveste plata cu valuta forte sa stii ca nu-i asa de greu: faci o cerere scrisa si intr-o saptamana, maxim doua saptamani, primesti banutii…

   In alta ordine de idei sunt intr-o situatie fara iesire: contul e blocat, fiscul vrea sa le platesc 200 lei doar ca n-am cum pentru ca nu tin banii la ciorap ci la banca. Si astfel sunt intr-un cerc vicios…

 3. nu stii pe ce baza ti-a pus poprirea ?
  ce lege ? nasol sa te trezesti dupa cativa ani ca trebuia platit nuStiuCe pe baza unor legi numai de ei stiute. E aberant.

 4. Pe firma nu am avut probleme de acest gen ptr ca – la sfatul contabilului – le-am lasat in cont cativa banuti in plus fata de platile curente. Dar am avut o experienta neplacuta cu parintii: au primit si ei celebrele cupoane date la stat pe care le-au dat pe actiuni la societatea unde au lucrat toata viata. In urma cu 5-6 ani le-am vandut (sc se ducea de rapa) pe circa 5 mil la vremea aia. Nimeni nu a zis nimic de plata unor impozite pana anul trecut in toamna cand le-a pus proprire pe pensie pentru impozit neachitat de 6 mil cu tot cu penalitati. Am vrut sa-i dau in judecata, dar am fost sfatuit sa stau cuminte daca nu vreau sa am probleme pe firma.

  CONCLUZIE: MAI RAU DECAT CAMATARII

 5. Aceeasi situatie am patit-o si eu. Dupa 2 ani de plata a impozitelor locale m-am trezit cu poprire pe card pentru ca nu am platit, DE BUNA VOIE, un impozit datorat, recunosc, si pentru care nu am platit pentru ca nu stiam suma de plata, am asteptat decizia care a intarziat 2 ani si m-a costat dublu fata de suma initiala. De ce am putut plati impozite timp de 2 ani, la Brasov, daca nu am fost instiintat de acea restanta??? Nu restantele sunt cele ce sunt incasate cu prioritate??? HAI BRASOV, la fotbal, handbal……. Maine, 5 martie, fiica mea, junior 4 si Rulmentul MARE sustin meciuri la Sala Polivalenta. Hai cu totii sa sustinem fetele noastre!!!!!

 6. Imi pare rau sa aud de patania ta insa nu este nimic nou cand vine vorba de statul roman. Daca ai nevoie de monede sunt sigur ca multi romani de pot ajuta. Eu ma ofer.

  • Tot patitul e priceput… data viitoare o sa tin minte ca orice serviciu pe care-l prestez si genereaza venit inseamna un impozit de 6% datorat statului (6% si nu 16% pentru ca 10% plateste cel care beneficiaza de serviciile mele). Cu banutii am rezolvat deja insa nu i-am folosit caci trebuia sa stau si eu o zi intreaga ca sa astept sa-i numere, si nu am vreme de pierdut.

Comentariile sunt închise.