Tara arde si baba se piaptana – gogosi electorale

Sa nu-mi creada ochii ce declaratii cu iz electoral citesc de dimineata prin presa online: in maxim 60 de zile guvernul va implementa programul „Prima Casa” prin care se doreste subventionarea a 80% din valoarea creditului pentru achizitionarea primei locuinte dar nu mai mult de 60.000 de euro…

Dupa ce domnul Boc s-a plans pe la diverse talk-show-uri ca in luna aprilie 2009 statul roman era pe punctul sa intre in incapacitate de plata, sa nu mai poata fi platite pensiile, respectiv salariile bugetarilor, vine acum cu o idee de-a dreptul ipocrita, ce seamana mai degraba cu declaratiile lui Mircea Geoana inainte de alegerile parlamentare din 2008: va mai amintiti de cei 25.000 de euro promisi romanilor care se intorc in tara de prin Spania, Italia sau alte parti ?

Trecand peste faptul ca cel putin la nivel declarativ bugetul de stat este sub semnul intrebarii si aceasta au condus la unele gesturi politice impotriva cetateanului (taxa auto de mediu, impozitul forfetar, imprumutul de la FMI, etc.) e suficient sa privim in urma si vom descoperi ca astfel de programe nu au decat un singur scop: capital electoral. Dupa alegerile din iunie si din toamna vom intra din nou intr-o criza, o criza de imagine. Vechile promisiuni vor fi uitate si daca cineva ar incerca sa le aminteasca ceva politicienilor vor da vina binenteles pe criza economica, bat-o vina de criza… psihologica.

Si totusi istoria programelor privind locuintele in Romania nu sta tocmai pe roze: a fost programul ANL in care s-a investit enorm de mult si s-a construit extrem de putin, nu mai vorbesc de faptul ca beneficiarii trebuiau sa fie tinerii sau cei cu resurse financiare modeste dar cu toate acestea in putinele blocuri ANL construite locuiesc cei cu pile, cunostinte si relatii sau mai rau, isi desfasoara activitatea diverse firme. Apoi a fost legea aia care acorda tinerilor cu titlu gratuit minim 500 metri patrati pentru a-si construi o casa, care a esuat mai rau decat programul ANL pentru ca baronii din administratiile locale n-au gasit terenuri care sa se potriveasca acestui scop (si chiar daca ar fi gasit doar nu erau prosti sa-si pericliteze propriile afaceri imobiliare).

Iar mai recent avem un alt program ucis din fasa desi se vorbea de faptul ca pentru el exista finantare de la Uniunea Europeana: e vorba de acel program initiat de Ministerul Mediului care subventiona 90% din contravaloarea incalzirii ecologice a locuintelor (celebrele panouri solare).

In concluzie eu cred ca acest program „Prima Casa” e doar o gogoasa electorala pe care multi o vor inghiti. Si aceasta nu gratis ci platind, cred ca vreo 50-100 lei pe un plic care contin asa numitele formulare privind eligibilitatea pentru a beneficia de programul „Prima Casa” (ceva asemanator celor din programul ANL). Si nu cred ca vor fi putin cei tepuiti astfel de propriul guvern, estimez ca numarul credulilor va fi undeva intre 500.000 si 1.000.000.

Acest program este doar inceputul unor promisiuni electorale fara acoperire, aceasta in conditiile in care se estimeaza ca prezenta la vot va fi de doar 30%-35% din randul celor cu drept de vot. Prezenta care va continua sa scada intr-un ritm accelerat pana se va ajunge ca la urne sa se prezinte doar cei care candideaza impreuna cu familia si cercul lor de apropiati (prieteni, rude, etc.)

Best regards ! O casa, pentru un vot !

5 comentarii la „Tara arde si baba se piaptana – gogosi electorale”

  1. Pai si eu astepam exact proiectul asta „Prima Casa”. Serios, acum, cineva cu capul pe umeri ii mai crede? Am fost la ultimul vot, am votat, am ales ceva, iar ei au pus tot pe cine au vrut. Si atunci de ce au mai facut alegeri? Si ne mai numim „democratie”. Ma voi duce si la alegerile pentru europarlamentare sa „votez”. Dar va fi un vot INVALID.

    • Situatia e destul de grava… daca in ’90 prezenta la urne a fost de aproape 90% din cei cu drept de vot, anul acesta prezenta va fi in jur de 35% si va continua sa scada de la o campanie electorala la alta pana cand nu se vor mai organiza alegeri si se va instaura dictatura… parlamentara sau prezidentiala… nu vreau sa-mi imaginez…

Comentariile sunt închise.