„The Hurt Locker” – Oscarul 2010 pentru cel mai bun film

Astazi de dimineata, in timp ce majoritatea romanilor dormeau neintorsi visand ca week-endul are trei zile, uitandu-ma pe HBO la Premiile Oscar am avut un sentiment placut.

E vorba despre acel sentiment al omului care desi inoata impotriva curentului, desi refuza sa accepte spiritul de turma, are satisfactia de a avea propria opinie si de a avea dreptate chiar daca pana la proba contrarie mai toata  lumea il considera un ciudat care tine neaparat sa aiba o opinie diferita de a majoritatii doar de dragul de a se face remarcat.

In cazul de fata satisfactia de a avea dreptate e data de faptul ca filmul The Hurt Locker a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film in 2010. Aceasta in conditiile in care filmul Avatar era favoritul romanilor pentru cel mai bun film.

Pe diverse site-uri s-au organizat sondaje sau chiar concursuri care puneau la bataie premii demne de luat in seama de catre cei care participau cu pronosticuri legate de premiile Oscar din acest an. Iar Avatar, cred ca domina rezultatele in proportie de peste 75% in ceea ce priveste aprecierea romanilor. The Hurt Locker era dat castigator de cel mult 5% din participanti la aceste sondaje/concursuri online, iar diferenta pana la 100% era nehotarata daca sa aleaga intre unul din cele 2 filme.

Nu stiu daca am castigat la vreun concurs din cele doua la care am participat pe tema Oscarului din acest an (HBO Club si Europa FM), insa satisfactia de a sti ca am avut dreptate e mult mai valoroasa decat orice premiu as fi putut sa castig.

Ramane insa un mare semn de intrebare: cultura cinematografica a poporului roman se reduce doar la marketing si promovare agresiva a unor productii cu bugete colosale sau ceea ce se intampla e doar spiritul de turma si absenta oricarei opinii personale ? Sa inteleg ca nu mai gandim, nu mai avem gusturi, nu mai avem discernamant si ni se servesc niste chestii pe care nici nu ne ostenim a le digera ?! Probabil ca da, caci e mai simplu sa gandeasca altii pentru noi…

PS: filmul The Hurt Locker pe langa faptul ca a obtinut Premiul Oscar pentru cel mai bun film, are meritul de a fi si filmul cu cel mai mic buget care a obtinut Oscarul.