Utopie Made in Romania: taxe pentru autostrazile care nu sunt

Radu Berceanu impins probabil de la spate de colegii PD-L din guvern se grabeste sa anunte posibilitatea ca din 2011 sa fie introdusa taxa de autostrada.

Adica la intrarea sau la iesirea de pe o autostrada din Romania soferii vor trebui sa achite o taxa de tranzit sau de utilizare a autostrazii. Ideea nu e noua, nu e rea, doar ca in cazul Romaniei a spune ca vrei taxa de autostrada e ca si cum ai vrea sa vinzi pielea ursului din padure.

Cu 300 – 400 de kilometri de autostrada nu poti veni cu asemenea aberatii… intelegeam, si eram total de acord cu introducerea acestei taxe daca Romania se putea lauda cu 3.000 – 4.000 kilometri de autostrada. Intelegeam ideea daca cele 2 autostrazi, A1 si A2 ar fi fost de importanta strategica pentru economia romaneasca.

Dar ma cam indoiesc ca cei de la Dacia vor folosi autostrada Bucuresti – Pitesti pentru a exporta masini folosind cargouri aviatice sau ca vor tranzita centura capitalei pentru a folosi si cealalta tentativa de autostrada care se opreste pe la Cernavoda de unde sa incarce masinile pentru export pe nave fluviale si a le trimite in sus pe Dunare.

In plus am indoieli serioase in ceea ce priveste randamentul unei astfel de taxe existand riscul ca incasarile din taxa de autostrada sa nu acopere cheltuielile cu echipamentele si salariile personalului. Nu mai vorbesc de faptul ca atat timp cat exista un traseu alternativ autostrazii multi romani il vor prefera in loc sa plateasca o taxa.

Asa ca stimabile ministru Berceanu desi uneori spui lucrurilor pe nume acum trebuie sa recunosti ca ai cam dat cu batul in balta, iar daca taceai filosof ramaneai…

5 comentarii la „Utopie Made in Romania: taxe pentru autostrazile care nu sunt”

  1. Sunt curios dacă va mai fi avantajos mersul pe autostradă în situaţia asta. Oricum din Braşov prefer să merg pe ruta Ploieşti – Urziceni – Slobozia – Harsova pentru ca ajung mai repede si consumul iese mai mic decat daca as lua-o prin Bucuresti. Daca baga si taxa sa fie sanatosi… vor mai merge pe acolo doar bucurestenii! 🙂

    • Si daca te gandesti ca taxa fa fi una „modica”, de doar… 3-4 euro/100 km… te apuca cu tremuriciul 🙂

  2. Ia uite pe unde o ia Catalin la mare :)) prin satul meu de bastina ;). Stai linistit ca nu o sa mai mearga pe-acolo nici bucurestenii. O sa ocoleasca autostrada. Nu toti, doar o parte din ei.

  3. Întrebarea mea ar fi: Se renunţă la rovinietă? Pentru că dacă nu se renunţă, vom fi într-o situaţea de dublă impunere pentru unul şi acelaşi serviciu. Oricum plătim şi în benzină o taxă de drum…. deci ar fi triplă-impunere….

Comentariile sunt închise.