Ziua europeana fara masina – 22 septembrie 2010

In 4 februarie 2000, comisarul european pentru ecologie, doamna Margot Walstrom, lansa la Bruxelles initiativa „In oras fara automobilul meu” manifestare organizata de-atunci incoace in fiecare an in cadrul evenimentului „Saptamana Mobilitatii Europene” ce are loc in perioada 16 – 22 septembrie.

Pe data de 22 septembrie 2000, aproximativ 800 de orase din 23 de state europene dar si din afara Europei au inchis strazile centrale pentru traficul rutier ca experiment intitulat „Ziua europeana fara transport”, cunoscut si ca „In oras fara automobilul meu”, sau mai simplu „Ziua europeana fara masina”. Astfel 85% din populatia acestor orase au descoperit mersul pe jos, mersul pe bicicleta sau au folosit in locul masinii proprietate personala sau de serviciu, mijloacele de transport in comun.

Aceasta zi are rolul de a incuraja transportul ecologic in marile orase europene (tramvaie, troleibuze, bicicleta, mersul pe jos) si de a ne reaminti ca pe langa beneficii masinile provoaca si o serie de neajunsuri (poluare, zgomot, trepidatii si…blocaje in trafic ce au drept rezultat soferi nervosi in trafic – animale in jungla urbana).

Nu stiu cum vor bifa in Romania autoritatile locale „Ziua europeana fara masina”, caci Brasovul in mod clar a dat cu flit acestei initiative acum cativa ani in urma cand a desfiintat singura alternativa de transport ecologica: tramvaiul. Ce fac alte orase europene in acest sens ? La Salzburg (Austria) sunt pregatite demonstratii cu vehicule electrice si plimbari cu trasura, la Vilnius (Lituania) elevii si profesorii vor merge la scoala cu bicicletele, in Almada (Portugalia) se distribuie bilete pentru transportul in comun in schimbul deseurilor reciclabile, la Göteborg (Suedia) aproximativ 200 de firme isi sustin angajatii (banuiesc ca-i motiveaza financiar) care pe toata durata saptamanii mobilitatii europene nu folosesc masina personala pentru a merge la serviciu.

Cat ma priveste, cred ca am mai spus lucrul acesta, prefer pentru a ma deplasa prin oras mersul pe jos deoarece s-a dovedit nu o data, nici de 2-3 ori ci in marea majoritatea cazurilor ca ajung mai repede unde am nevoie, pe jos decat cu masina sau cu mijloacele de transport in comun.

Asadar pe 22 septembrie 2010 voi lasa masina acasa si voi merge pe jos… voi ?!

6 comentarii la „Ziua europeana fara masina – 22 septembrie 2010”

  1. O initiativa frumoasa, care merita incurajata. Eu tot cu metroul am sa merg la serviciu, pentru ca risc sa ajung in 2 ore altfel si, mai grav, sa imi cada ceva in cap de prin nenumaratele santiere pe langa care as trece.

    • Cunosc Bucurestiul catusi de putin si oricat de mult ti-ai dori sa-l strabati la pas e mult prea mare ca sa-ti permiti. Am incercat o singura data sa-l strabat de la nord la sud pe jos si mi-a fost de-ajuns, a doua oara n-am mai incercat…

  2. Sincer imi e cam greu sa renunt la masina, iar definitiv chiar imposibil. Actiunea in schimb e binevenita pentru ca de multe ori tendinta e sa te urci in masina chiar si atunci cand te-ai descurca mai bine pe jos (pt distante scurte).

Comentariile sunt închise.