Paranoia Google Page Rank Update

A inceput paranoia google page rank update… curg rauri de cerneala (pardon, de bytes) pe bloguri, forumuri si alte locuri in care iti poti etala pseudo-succesul sau iti poti plange singur de mila…. Dar indiferent de sensul acestui update de page rank a te bucura sau a plange e pur si simplu doar timp pierdut…

Page Rank-ul Google e la fel de lipsit de obiectivitate precum notele obtinute la scoala. Iti pune profesorul o intrebare, stii raspunsul si primesti nota 9 sau 10 (sau poate mai putin, depinde si de evolutia ta anterioara la acea materie). Dar problema e, si aici vorbesc la modul ipotetic, ca exista posibilitatea ca acel raspuns sa fie singura ta bruma de cunostinte pe care o ai la acea disciplina de invatamant (sau poate nu exista nici aceea dar ti-a soptit un coleg raspunsul corect). Sau se intampla ca la o teza sa copii din stanga si din dreapta de la alti colegi si sa obtii o nota mai mare decat ei care s-au chinuit sa invete cate ceva. Notele de la scoala nu reprezinta o evaluare exhaustiva a cunostintelor pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului intr-un anumit domeniu ci o evaluare de moment, o evaluare conjuncturala, care uneori poate fi viciata de practicile ne-ortodoxe ale elevilor (soptit, copiat, invatatul doar pentru nota).

In mod asemanator stau lucrurile si cu google page rank: acest factor nu reprezinta o evaluare obiectiva si exhaustiva a site-ului tau, e doar o nota pe care o poti obtine prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe. Degeaba ai un page rank cat mai mare daca experienta pe care o are utilizatorul cu site-ul tau este una total nesatisfacatoare sau continutul gazduit este fara cap si fara coada. E oarecum asemanator cu o nota buna primita la limba romana pentru ca ai stiut 3 strofe din Luceafarul, pe care insa le-ai uitat in mai putin de o saptamana.

Iar in cazul blogului daca nu ii oferi cititorului altceva decat gaseste pe alte zeci sau sute de bloguri degeaba te bati cu pumnul in piept (sau tastatura) ca ai page rank-ul cat procentul din bugetul Romaniei alocat invatamantului. Majoritatea cititorilor nici nu-si vor da seama ce page rank ai, dar vor remarca imediat cand ajungi sa fii mediocru scriind nu pentru ei ci pentru motoarele de cautare si page rank.

PS: Blogul de fata nu „exceleaza” la capitolul page rank, dupa lupte seculare care au durat vreo 3 luni si ceva are PR 1… dar in ciuda faptului ca dupa unii sunt corigent la lectia domnului profesor Google, sper sa le ofer cititorilor mei o experienta placuta….

Comentariile sunt închise.