Site-urile zilei: Mozy & Dropbox – solutii gratuite de backup online

Ce faci cand vrei sa faci o copie de siguranta si pur si simplu nu ai pe ce ? Apelezi la o solutie online de backup, una gratuita evident caci sunt destule…

Una dintre acestea, pe care am descoperit-o recent este oferita prin intermediul site-ului Mozy care ofera gratuit 2 GB spatiu pentru backup, sau spatiu nemilitat pentru 4.95 USD/luna.

Dupa inregistrare, care din cate am observat se face doar pe baza de refferer in cazul conturilor de tip free, trebuie descarcat si instalat un mic programel care va ajuta sa faceti backup-ul si sa accesati hard-disk-ul virtual Mozy direct de pe calculatorul personal.

Pentru fiecare persoana care-si face cont de pe Mozy avandu-va ca referrer primiti bonus spatiu suplimentar de 256 MB (la fiecare 4 persoane aveti 1 GB in plus), iar deocamdata nu exista o limitare in ceea ce priveste spatiul de backup pe care-l puteti obtine gratuit astfel.

Daca Mozy va nemultumeste puteti incerca un serviciu online de backup ceva mai cunoscut Dropbox care ofera de asemenea 2 GB gratuit pentru backup. Daca nu va ajung puteti opta pentru 2 planuri de backup platite de 50 GB la 99 USD/an sau de 100 GB la 199 USD/an.

Ca zi in primul caz inregistrarea se poate face doar la recomandarea unui utilizator deja inregistrat. Spatiul de backup oferit poate creste pana la maxim 5 GB, primiti in plus cate 250 MB pentru fiecare utilizator invitat de tine.

Ambele solutii de backup online sunt securizate, daca va plictisiti de conturi in ambele cazuri puteti sa vi le stergeti cu un singur click.

Spre deosebire de Mozy (sau cel putin eu n-am gasit asa ceva), Dropbox ofera posibilitatea de a partaja continutul backup-ului si accesul via web.