Cum ar arata laptopul peste 10 ani? – este ultima provocare a competitiei BlogWars. O tema frumoasa, provocatoare dar si destul de dificila in acelasi timp.
Pare simplu sa-ti lasi imaginatia sa zburde pentru a incerca sa descrii un produs asa cum il vezi tu peste o anumita perioada. Dar lucrurile nu sunt deloc simple daca incerci un demers coerent care sa-ti permita dupa scurgerea timpului sa descoperi ca te-ai apropiat suficient de mult de adevar.
Personal consider ca nu te poti gandi la viitor, nu-ti poti face planuri, cat timp nu-ti cunosti trecutul, nu-l intelegi si nu-l accepti in acelasi timp. Asa ca va invit sa scrutam impreuna istoria conceptului de calculator portabil, sau mai pe scurt, istoria laptopului:
Primul concept apropiat de laptopurile din ziua de astazi a fost dezvoltat in urma cu 35 de ani de catre Alan Kay de la Xerox si a fost botezat DynaBook. Din pacate ideea nu a fost pusa niciodata in practica pentru a se merge mai departe de ideea de prototip.
Cativa ani mai tarziu, in 1981 apare Osborne 1 considerat a fi de catre unii primul model de laptop. Cantarea numai 10 kilograme, avea un ecran CRT (tub catodic) de 5 inch si nu se alimenta decat la priza. Tot in acelasi an aparea Epson HX-20, un computer portabil cu ecran LCD (120 x 32 pixeli), acumulator nichel-cadmiu si imprimanta inclusa. Fac o mica paranteza pentru a va spune ca acest model de laptop a fost declarat in anul 2010: cel mai vechi laptop functional din Romania (dar si din lume) in cadrul competitiei Oldest Laptop (cautati cel mai vechi laptop pe Google pentru detalii).
Primul laptop care a avut insa alura celor de astazi a fost insa modelul GriD Compass 1101 aparut in 1982. Avea carcasa realizata din aliaj de magneziu, ecranul cu rezolutia de 320×200 pixeli se inchidea peste tastatura, memoria era de numai 384 kB si un pret de aproximativ 10.000 de dolari. Din cauza pretului a fost folosit in mod special de catre armata SUA si de catre NASA.
In 1983 era lansat TRS-80 Model 100, de catre Radio Shack, iar un an mai tarziu se lansa IBM 5155 asemanator cu Osborne 1 (tot fara baterie) dar avand o greutate mult mai mare (13,6 kg) iar pretul sau era de 4.000 de dolari.
In anul 1986, Radio Shack a lansat modelul mult mai mic si imbunatatit a lui TRS-80 Model 100, TRS Model 200, cu un procesor Intel de 2.4 Mhz, o memorie RAM intre 24 Kbyte si 72 Kbyte, ecran cu cristale lichide si un modem incorporat de 300 kbps.
In 1988 apare Compaq SLT 286, cu slot pentru dischete si procesor Intel 286. Ecranul era de tip VGA si cantarea numai 6 kg. Un an mai tarziu, in 1989 apare Nec UltraLite cu o greutate de numai 2 kg insa din pacate stocarea se facea pe diskete fiind lipsit de hard-disk. Avea ca sistem de operare MS-DOS, costa in jur de 5.000 de dolari si in ciuda greutatii reduse pentru acea vreme nu s-a bucurat de popularitate.
Si pentru ca o imagine face cat 1.000 de cuvinte va las sa va delectati cu un colaj reprezentand Osborne 1, GriD Compass 1101, Compaq SLT 286 si Nec UltraLite.
In 1989 intra in hora si Apple lansand Macintosh Portable – laptop care cantarea 8 kg, avea un ecran de 9,8 inch si trackball in rol de mouse. Tot in acel an este lansat Poqet PC: rula MS-DOS, cantarea doar 700 de grame, functiona cu baterii AA, avea o autonomie de de cateva saptamani si a figurat in lista PC World ca fiind unul din cele mai grozave gadgeturi din ultimii 50 ani. Pretul era unul pe masura: in jur de 2.000 de dolari.
Pentru cultura voastra generala trebuie sa va spun ca anul 1989 este anul de nastere al companiei Asus care adus contributii importante in evolutia laptopului. Astfel a fost primul producator care a scos:
– primul laptop cu camera web integrata – Asus A2H
– primul laptop cu TV-Tuner integrat – Asus W1V
– primul laptop cu subwoofer integrat – Asus W1V
– primul UMPC – Asus R2H
– primul laptop cu design elegant si cu inserţii din piele – Asus S6F
– primul laptop cu sistem de operare dual
– primul laptop sub 10 inch – si lansarea gamei Eee PC – 5 iunie 2007 – Computex
Nu vreau sa va plictisesc inutil asa ca voi fi scurt si va voi spune ca dupa anul 1990 evolutia laptopurilor a fost de-a dreptul impresionanta. Cred ca este suficient sa privesti la Osborne 1, apoi la Asus ZenBook ca sa intelegeti de unde s-a plecat si unde s-a ajuns.
Si ma opresc aici cu acest scurt istoric pentru ca nu acesta este scopul principal al articolui de fata, insa daca doriti sa aprofundati ideea o evolutie a laptopurilor gasiti si pe Wikipedia sau puteti apela la Google. Eu trebuie sa recunosc ca n-am fost si nici n-am incercat sa fiu exhaustiv in prezentare ci doar sa marchez momentele care personal mi s-au parut importante pentru demersul nostru.
Consider ca din ceea ce am amintit eu dar si pe baza experientei fiecaruia dintre voi se poate ajunge in mod indubitabil la o singura concluzie. In evolutia laptopului 4 elemente au urmat acelasi trend de la inceput si pana in prezent si anume:
– greutatea a scazut permanent laptopurile devenind din ce in ce mai usoare si cu adevarat portabile, de la 10 kilograme am ajuns la laptopuri cu greutatea mai mica de 1 kilogram;
– performanta a crescut de asemenea de la an la an si ne miram ca un laptop are 16 GB RAM desi Windows 7 inca nu-i poate gestiona pe toti insa si Bill Gates credea acum 30 si ceva de ani in urma ca 640 KB ar trebui sa fie suficienti pentru oricine (facand referire la memoria RAM);
– pretul a scazut acum semnificativ, iar performanta unui laptop care acum costa 1.000 de dolari, fata de a unui laptop care in urma cu 30 de ani costa 10.000 de dolari este ca de la cer la pamant;
– autonomia a crescut suficient de mult ajungandu-se la la alimentarea laptopului doar la priza la o mobilitate garantata de aproximativ 10 ore in cazul Asus U36SD;
Asa ca in termeni realisti vorbind, urmarind evolutia laptopului, raspunsul la intrebarea Cum ar arata laptopul peste 10 ani? nu poate fi decat urmatorul: peste 10 ani laptopul va fi mult mai usor, mult mai puternic, mult mai autonom si mult mai ieftin decat in ziua de astazi. Poate ca mult mai usor, mult mai puternic, mult mai autonom si mult mai ieftin decat ne putem noi imagina in acest moment.
Dar, pentru ca trebuie sa existe aproape intotdeauna un dar, este posibil ca la orizont sa apara o mica problema. Haideti sa va explic cum sta treaba: Mai mic, mai puternic, mai rapid, adica legea lui Moore formulata in 1965 spunea ca puterea de calcul se dubleaza la aproximativ 2 ani. In 2005, la 40 de ani de la enuntarea acestei legi care s-a dovedit a fi extrem de precisa, Moore a completat spunand ca acest lucru nu poate continua la infinit.
Ce inseamna acest lucru? Ca tehnologia isi atinge la un moment dat limitele, limita dupa care daca nu schimbi macazul nu mai poate evolua si se estimeaza ca anul 2020 tehnologia bazata pe circuite integrate litografiate avand la baza siliciul ca semiconductor sa atinga apogeul.
De ce se va intampla acest lucru? Miniaturizarea inseamna inghesuirea pe aceeasi suprafata a unui numar din ce in ce mai mare de tranzistori (45 nm, 32 nm, etc.), lucru posibil prin realizarea unor tranzistori cu dimensiuni din ce in ce mai reduse. De exemplu pe suprafata unui punct (.) pot fi inghesuiti 4 milioane de tranzistori folosinduse tehnologia de 32 nm (nm = nanometru).
Iar in momentul in care dimensiunea unui tranzistor va fi comparabila cu dimensiunea particulei elementare (electronul) acesta din urma nu va mai putea fi controla si se va produce efectul de tunelare. In termeni plastici putem spune ca electronul sare parleazul si intr-un asemenea procesor fictiv s-ar isca o razmerita si un haos total.
Asa ca in 2021 laptopurile bazate chipseturi cu siliciu este posibil si probabil sa-si atinga apogeul urmand ca o alta tehnologie sa le ia locul.
Am incercat pe Facebook sa intreb cum isi imagineaza lumea laptopurile peste 10 ani? Unii au raspuns ca peste 10 ani laptopurile nu vor mai exista, altii ca vor fi inlocuite cu niste implanturi (cerebrale presupun). Sau ca laptopul va fi un accesoriu gen ceas de mana ce va proiecta pe perete respectiv pe birou ecranul si tastatura. Iar altii au mers atat de departe incat si-au imaginat holograme 3D tactile…
Personal trebuie sa recunosc ca nu sunt de acord cu nici una dintre ipotezele de mai sus. Caci oricat de bogata mi-ar fi imaginatia ratiunea este cea apreciaza cat de verosimil poate fi un scenariu produs al imaginatiei.
Asa ca in ipoteza ca legea lui Moore isi va atinge limitele peste 10 ani devenind perimata ma vad nevoit sa-mi imaginez laptopul viitorului, impreuna cu voi cei care lecturati acest articol, astfel: imaginati-va un laptop in genul unei coli de hartie de format A3 (297 mm × 420 mm), la fel de greu si la fel de subtire ca si o coala de hartie de dimensiunile respective.
Il vom boteza Paper Book Cameleon – Paper inspirat de aspect, Book – in amintirea laptopului clasic si Cameleon – pentru capacitatea de a se transforma in diverse device-uri si datorita sistemului de operare revolutionar capabil sa se adapteze si sa invete comportamente noi.
Materialul din care este realizat este un polimer semiconductor cu proprietati optice, audio si tactile distribuite uniform pe toata suprafata si in tot volumul laptopului Paper Book Cameleon. Capacitatea de procesare si stocare este distribuita de asemenea uniform in tot materialul din care este realizat laptopul. Are proprietati antistatice, este impermeabil si nu se sifoneaza.
Capacitatea de procesare este atat de mare incat orice discutie este de prisos, capacitatea de stocare este teoretic infinita bazandu-se pe matrici n-dimensionale, iar autonomia este permanenta datorita faptului ca materialul din care este construit laptopul transforma energia mediului ambiant (lumina, caldura, curenti de aer, vibratii mecanice, etc.) in energie electrica necesara functionarii laptopului.
Practic un astfel de gadget functioneaza astfel: il indoi de la jumatate in doua parti egale (A4 + A4) la un unghi de 115 grade si descoperi cum partea asezata pe birou devine tastatura sensibila tactil, partea din fata devine ecran, iar partea din spatele ecranului devine sistem audio.
Desfacut complet in formatul A3 poate fi folosit pe post de televizor (in fata ecranul, pe spate sistemul audio) sau pliat asemenea unei carti/reviste devine eBook Reader si poti rasfoi filele ca in cazul clasic doar atingand coltul din dreapta sus si intorcand paginile una cate una pe masura ce le citesti.
Atunci cand laptopul este inchis Paper Book Cameleon se transforma in tableta pc de format A4. Daca il mai pliezi o data obtii un sistem GPS in format A5 si pliat de 3 – 4 ori obtii un smartphone de toata frumusetea.
Pliat pana atinge formatul A8 (52 mm × 74 mm) Paper Book Cameleon se transforma in card bancar si document de identitate (permis auto, carte de identitate, pasaport, carte de sanatate, etc.)
Cireasa de pe tort este insa proprietatile de fractal ale acestui dispozitiv, adica in traducere libera laptopul Paper Book Cameleon poate fi rupt in doua fiecare parte devenind o tableta pc fara ca informatiile stocate sa se altereze si practic tot ce-am avut se va gasi pe fiecare din cele doua tablete astfel obtinute, informatia transcriindu-se in oglinda. De asemenea daca rupem laptopul in 4 bucati obtinem 4 telefoane mobile inteligente care functioneaza independent.
Nu se recomanda sfasierea laptopului pana la obtinerea a unui multiplu de carduri bancare sau documente de identitate caci atunci veti avea probleme daca pierdeti un card.
Proprietatile de cameleon se observa atunci cand folosesti device-ul pe post de bloc-notes: iti notez un nume si un numar de telefon cu un pix banal, il adauga imediat in agenda telefonica; iti faci o lista de cumparaturi, face research prin magazine si cand esti prin zona magazinelor iti aminteste ca trebuie sa faci cumparaturi; ti-ai notat numele unui medicament, iti verifica fisa medicala si daca e cazul iti aminteste daca trebuie sa faci un control medical de rutina. Si lista poate continua ramanand deschisa…
Practic in cazul Paper Book Cameleon legea lui Moore devine: orice se poate…
Povestea Paper Book Cameleon nu se sfarseste aici tehnologia folosita oferind practic posibilitati nelimitate.
Povestea aceasta poate continua insa nu stiu daca va fi gustata de publicul spectator, e posibil insa ca peste o saptamana sa revin cu partea a II-a a prezentarii Paper Book Cameleon sau cu detalii picante din culise.
Cu acest articol particip la concursul BlogWars 2011.
Felicitări pentru că ai ajuns în finală 🙂
Multumesc pentru felicitari! Asteptam decizia juratilor care acum cantareste 100% in evaluarea castigatorului…
Cu adevarat o lectura foarte interesanta!
Multumesc pentru compliment…. sa vedem ce-or zice zi altii…
Felicitări! Mi-a plăcut foarte mult articolul tău!!
Multumesc pentru aprecieri…
Felicitari pentru articol!!!Am aflat multe lucruri interesante pe care sincer, nu le stiam.:)Bafta in concurs!
Multumesc! Am nevoie de mai mult decat bafta… de o apreciere pe criterii obiective, nu subiective, din partea juratilor…
http://iulia-diana-mihai.blogspot.com/2011/12/s-terminat-blogwars.html
Na, ca l-am scris și eu 🙂